Alsnog erkenning voor Maurice ‘aerosol’ de Hond in Op1

Geplaatst op di 07 jul 2020 om 8:10

Maurice de Hond en Op1 hebben een moeizame relatie met elkaar. De sociaal geograaf vindt dat de talkshow, in ons land het belangrijkste podium van het coronadebat, veel te lang blind achter het RIVM aan is gelopen. Nadat zijn komst twee weken lang bewust werd gehinderd, mocht Maurice medio april voor het eerst langskomen. Het liefst had Maurice daarna nog veel vaker aan tafel gezeten met zijn bevindingen, maar hij werd van alle kanten weggehoond. Gisteren haalde hij zijn grote gelijk.

Al maanden waarschuwt Maurice, op basis van wetenschappelijk onderzoek, voor het gevaar van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus. Hij pleit daarom voor een ‘Deltaplan Ventilatie’, om de ventilatie in alle gebouwen op orde te brengen.

Pas nu een groep van 239 wetenschappers uit 32 landen bij het WHO aan de bel trekt over de verspreiding via aerosolen, stijgt Maurice in achting bij de media. Zelfs in Op1 kreeg hij gisteren behoorlijk wat credits.

Op1 had gezondheidsingenieur Francesco Franchimon, een van de waarschuwende wetenschappers, aan tafel zitten. “We horen dit geluid al wat vaker van iemand die zowel geliefd als berucht is, zou je kunnen zeggen. Laten we even gaan kijken“, merkte Sophie Hilbrand op.

Daarna was te zien hoe Maurice dit geluid al veel eerder liet horen. “Is dit het grote gelijk van Maurice de Hond in uw opzicht?”, vroeg Hugo Logtenberg.

Deels wel, zegt Francesco, namelijk: “Dat de besmetting via de lucht wel degelijk invloed heeft op het totaal aantal besmettingen. Hoe groot, weten we niet, maar dat het zo weinig is als het WHO en RIVM suggereert, kunnen we ons echt niet voorstellen.

Oud nieuws

De Vlaamse gast aan tafel, Stephan Vanfleteren, verbaasde zich erover dat dit nu pas nieuws is in Nederland. Hij vertelde dat het gevaar van aerosolen in Vlaanderen al langer erkend wordt. “Ja, eigenlijk al iets eerder denk ik. Het is voor mij niet brandnieuw.

Hugo: “De Belgische Jaap van Dissel begon er in juni al over, dus in dat opzicht is het wel opmerkelijk dat wij daar pas een maand later mee komen.

Ineens lijken de media om en wordt de mogelijke verspreiding via aerosolen tóch serieus genomen. Het is niet langer iets van ‘online gekkies’.

Beau

Dezelfde credits kreeg Maurice de Hond in de talkshow Beau. “Ik zat te denken: als Maurice de Hond zich nu kandideert voor de verkiezingen, dan wordt hij zeker president“, zei tafelgast Jort Kelder.

Beau: “Ik heb ventilatie totáál gekoppeld aan Maurice de Hond.”

Jort: “Ja, volledig.”

Journalist Frits Wester: “Wat deze wetenschappers nu zeggen is wel het gelijk eigenlijk van mensen als Maurice de Hond, die tijdenlang genegeerd zijn door het RIVM, want het was Maurice de Hond en die weet iets van politieke peilingen. Nu dringt het langzaam door.”

Het RIVM had veel eerder moeten luisteren naar Maurice, vindt Frits. “Voor die afwijkende meningen hebben het RIVM en de WHO te weinig oog gehad.”

Jort: “Het is jammer dat er een soort parallele wereld online is gekomen en dat de officiële instanties niet aan dit soort tafels meer het gesprek zijn aangegaan, van: ‘Luister, Maurice, uit onderzoek kunnen we dat nu niet bewijzen, maar laten we daar nog eens goed naar kijken.’ Ze hebben eigenlijk gedacht: we negeren het en dan komen we ermee weg.”

Andries

EO-ster Andries Knevel steunt Maurice al geruime tijd. Hij zegt op Twitter: “Het gaat mij niet om wie wint. Maar ik zie dat 239 wetenschappers meer aandacht vragen voor aerosolen, wat Maurice de Hond al eerder betoogde, en dat er meer aandacht moet komen voor ventilatie, wat hij ook al zei. Wat goed, achteraf, dat hij bij ons in de uitzending zat.

Lees ook: Angela wil Maurice weer terug naar Ikea-bureautje (vorige week)

Foto: NPO
53 Reacties op “Alsnog erkenning voor Maurice ‘aerosol’ de Hond in Op1”


 1. Ronald

  Welk gelijk?

  Ik hoor al maanden van de RIVM dat binnen gevaarlijker is dan buiten. 1,5 meter blijft belangrijk, ook buiten volgens de echte wetenschappers. Volgens Hondt niet.

 2. Maarten

  Ook graag aandacht voor de prachtige documentaire over Srebrenica. Wat is Koen ter Braak toch een geweldige vragensteller!

 3. Jos

  Fijn koppel op de maandag Hugo en Sophie

 4. Ella

  Het wordt tijd dat de politiek eens gaat luisteren naar nieuwe en betere inzichten ipv Nederland in een politiestaat te veranderen waarin hoge boetes worden uitgedeeld, de WOB wordt afgeschaft en demonstreren tegen het overheidsbeleid verboden wordt.
  Alsjeblieft mensen negeer de onzinnige onbewezen 1,5 meter onzin. Het zijn de nieuwe kleren v.d. keizer. Terug naar het oude normaal. Terug naar het gezond verstand.

 5. Bas

  @Maarten; inderdaad prachige documentaire, maar verwacht geen bericht hierover. Er is namelijk niets rellerigs hierover te verzinnen.

 6. Boudewijn

  @Ella: dan maar snel naar Brazilië verhuizen, zou ik zeggen

 7. Sender

  Jos,

  Ze zijn alleen tijdelijk verhuisd naar de Maandag (van de vrijdag) om toerbeurt met Dijkstra en Veenhoven op maandag.
  De VPRO gaat eindelijk ook aan de Op1 tafel aanschuiven, daar gaan we Moussaid en van der Wielen zien.
  Komt het dan toch nog goed??

 8. Leo

  Volg de adviezen van Maurice en ventileer de gebouwen op de juiste manieren! Ook in scholen, openbare gebouwen en kantoren.
  Bij twijfel meet de CO2 waarde in de binnenruimte. Zo krijgen we grip op Corona in het najaar!

 9. By the way

  Het is niet moeilijk om 239 personen op de wereld te vinden die zich net als De Hond wetenschapper noemen. Een marginaal aantal in de totale wetenschappelijke wereld. En onze alwetende media draait als een blad aan een boom…. opportunisten

 10. Jos

  @Sender: Line-up wordt idd steeds sterker. Benieuwd wie deze week de donderdag gaat doen..Welmoed en Sander zijn op vakantie

 11. Captain Caveman

  Zolang er geen gekwetste en onthutste BN’rs in meespelen is het totaal niet interessant. Een van de grootste drama’s in de militaire geschiedenis. Wel en wee van autistische en verslaafde mislukkelingen gaat voor, toch?

 12. Frans

  Het is triest dat “onze” wetenschappers en regering niet geconfronteerd worden met de enorme fouten die er gemaakt zijn met de aanpak van de corona crisis. Waarschuwingen van Baudet en Wilders werden in de 2e kamer weggelachen. Mondkapjes dragen was gewoon onzin. Een vliegtuig met beschermingsmiddelen werd naar China gestuurd. In Nederland waren beschermingsmiddelen bijna niet te koop. Het domme idee van groeps immuniteit was de oplossing voor het corona probleem. Verzorgings- en verpleeg instellingen hadden geen beschermings middelen en dat zorgde voor dood en verderf bij de mensen in die instellingen. Hetzelfde geldt voor de ouderen die thuishulp kregen van medewerkers die ook geen beschermings middelen hadden en het virus bij de mensen binnen brachten. Vooral de ouderen zijn de dupe geweest van het bijna criminele gedrag van het RIVM en de regering. Ook omdat ze waarschuwingen m.b.t. de aerosols totaal negeerden. Zelfs nu nog wordt degene die waarschuwt tegen de aerosols nog belachelijk gemaakt. Maurice de Hondt krijgt nu pas de erkenning nadat 239 wetenschappers zijn beweringen grotendeels ondersteunen. Maar Rutte en consorten doen net of zij alles fantastisch geregeld hebben en een groot gedeelte van Nederland gelooft dat nog ook.

 13. StefanV

  Voor de zoveelste keer: Maurice de Hond *is* een wetenschapper. Hij is geen viroloog, maar wel degelijk een wetenschapper, echter met een ander vakgebied.

  Hoe hard sommige mensen ook proberen om hem belachelijk te maken, zijn gelijk is steeds duidelijker. De man analyseert data en heeft zich ingevreten in talloze wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd. Hij weet dus waarover hij praat.

  En als je leest wat die Belgische man zegt, is het des te duidelijker dat ons RIVM niet bepaald uitblinkt in het interpreteren van data.

 14. Shadow1100

  Dit is de ultieme natte droom voor Robot Jettes D666 en “ons” kabinet. Alle te verzorgen zieken, zwakkeren en 67+ers gaan stilletjes de pijp uit.
  Hele verzorgingstehuizen besmet.
  Dus daar hoeven geen hoge ziekte- en verzorgingskosten meer aan uitgegeven te worden. Daarom worden er ook GEEN mondkapjes en andere beschermingsmiddelen voor de verzorgers van dementen en bejaarden ter beschikking gesteld door onze roverheid!
  Want…….. geen AOW-uitkeringen meer aan de door de babyboomers jaren lang betaalde oudedagsverzekering en geen uitbetalingen van jaren ingehouden achterstallige salarissen, ook wel pensioen genoemd.
  Alle pensioen-€Uro’s gaan naar Brussel en dus naar Zuid-€uropa.
  De leeggekomen kamers in de verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen zo ingenomen worden door de asieleisers; de meubeltjes kunnen blijven staan.
  (Wel een nieuwe Miele er in natuurlijk).
  De leeg gekomen huurhuisjes kunnen dan direct naar de statushouders.
  Dan komt er nog een kapitaal aan erfbelasting aan.
  Dit gaat nog mooier en sneller dan euthanasie, de pil van Drion, palliatieve sedatie of voltooid leven. En dan eerst nog even de bruikbare orgaantjes er uit roven.

  België 24.05’20:
  Als het van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs afhangt, komt er een internationaal strafhof “die de zaak tot op het bot uitspit en mensen voor de rest van hun leven achter tralies zet”. Hij wil dat alle maatregelen meteen stoppen, liever vandaag dan morgen. “Die maatregelen hebben geen énkel leven gered”, aldus Hoeyberghs tegen HLN. “Dit was een georganiseerde uitroeiing van de bejaarden in de woonzorgcentra.
  Ik geef het u op een briefje:
  de helft van de bejaarden die overleden zijn in de woonzorgcentra zijn doelbewust vermoord. Ze zijn platgespoten met overdosissen morfine en bewust uitgedroogd”, aldus de bekende chirurg. “Dat is een gevolg van paniek door het gebrek aan personeel en materiaal. De verantwoordelijken hiervoor moeten in de cel.”
  AMSTERDAM (18.06’20) Tussen 9 maart tot en met 24 mei zijn in totaal 5224 meer mensen overleden in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg dan wat er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande weken in 2020. Hoeveel mensen daarvan aan corona zelf zijn overleden, is niet uit deze cijfers af te leiden.

  ENSCHEDE (18.06’20) Verpleeghuis De Cypressenhof is zwaar getroffen door het coronavirus. Bijna een kwart van de 25 oudere bewoners met dementie is overleden. „Het was een heel heftige tijd voor iedereen”, zegt bestuurder André Kok.

  En nu blijkt dat “ze” nog niet allemaal overleden zijn, dus hebben de verzorgingshuizen nog weer een troefkaart uit de mouw getrokken:
  De ventilatoren mogen NIET aan boven de 30 graden! Dat kan het virus verspreiden. Nee laat ze maar bezwijken dan aan de hitte….

 15. Nana Mouskouri

  @allen: er is geen strijd. Rivm meldde dit al in maart. Verdiep je eens voordat je roeptoetert.

  Wederom diskwalificatie van rtl en npo. Die hebben nog steeds geen kennis opgedaan van de informatie die rivm uitdraagt.

  Kabinet volgt het rivm helemaal niet, sluiten scholen komt niet van rivm. Mondkapjes ov komt niet van rivm.

  Aerosolen, natuurlijk zijn die er. Fysisch gezien 100%. Grote druppels zijn ook aerosolen. Lees dan Maurice zijn markeerstukjes nog eens.

  Binnenhuisklimaatdeskundige, want dat is deze meneer, is gewoon wc eend, maar weet niets van virussen.

  Pak wel ff de hele context en ere wie ere toekomt. Als je zoals Maurice zilver hebt kun je heel hard roepen dat je goud wilt, maar zo werkt dan natuurlijk niet.

 16. Dirk2

  @Frans

  Een nieuw virus waarbij het nog gissen is naar hoe het overgedragen wordt, waar overigens nog steeds onduidelijkheden over zijn, heeft onze regering op dit punt goed gehandeld, als de maatregelen niet genomen waren, waren we verder van huis geweest.

  Het zit em dus in de tijdslijn waarop beslissingen genomen zijn en die liggen soms niet in lijn met wat er in de toekomst blijkt of uitkomt, want dan zouden we allemaal een glazen bolletje hebben.

 17. Peter

  In België werd het al in juni gemeld!

  Onzin Juni is een nog geen week geleden

 18. Margriet

  Mijn moeder wist dit al meer dan 70 jaar geleden. ” Gooi het raam open als je grieperig bent. Frisse lucht naar binnen. Geen koorts, naar buiten.”

 19. Robert

  Margriet je vat het heel kort samen, maar is wel waar. Daarom zaten de ouderen in de verzorgingshuizen als ratten in de val.

 20. X

  @Margriet: Inderdaad! Daar hoef je geen rocket science voor gestudeerd te hebben om te weten dat frisse lucht gewoon goed is voor een mens. Wat een heisa om niks feitelijk.

 21. robb

  Hugo en Sophie moeten blijven als bnnvara 1 avond moet inleveren.

 22. Statisticus

  Zolang Maurice de H. aerosolen, aerosols en zelfs aerosoles (schoenen) noemt, neem ik hem niet echt serieus.
  Door de anderhalvemeternorm binnen is de besmettingskans al drie tot vier keer zo klein. Doordat het aantal besmette personen ruim 20 keer lager is dan midden maart is en er vaker ramen open staan, is de besmettingskans nu dus 80 keer kleiner en misschien wel 800 keer kleiner in kroegen enz. omdat verkouden personen veel meer thuis blijven.

 23. Duur

  Er zijn dus 4 presentatoren voor 1 talkshow op de maandagavond. En er zijn meer dan 10 presentatoren die een ‘jaarsalaris’ verdienen met het presenteren van dezelfde talkshow. Dat is toch schxxt hebben aan de belastingbetaler?!

 24. robb

  Duur :Deze mensen hebben al een contract ze zijn vele malen goedkoper dan Eva .

 25. Cijfers

  Door de anderhalvemeternorm binnen is de besmettingskans al drie tot vier keer zo klein?? Waar haal je die wijsheid vandaan? Bronvermelding graag.

 26. Duur

  Opgeteld niet Robb.

 27. Woordkunstenaar Sjors van Kempen

  Al dit soort clubjes – onderwijsinspectie, RIVM, belastingdienst – blinken uit in 1 ding: blind achter de hoge heren in Den Haag aanlopen, niet kunnen omgaan met veranderingen en afwijkende meningen en nul creativiteit. Dan krijg je dus dit soort voorspelbare ontwikkelingen.

 28. Sip

  Ik ben gepensioneerd engineer van luchtbehandelingsinstallaties. Al jaren wordt niet meer gerecirculeerd in de meeste kantoren en zeker niet in ziekenhuizen, dus de verse lucht wordt goed gefilterd en via het systeem ingevoerd. De afgewerkte lucht wordt afgevoerd naar buiten en de energie wordt middels warmtewisseling overgebracht op de toegevoerde lucht. Kwestie van goed onderhoud en het systeem is veilig. Maurice de Hond doet zich voor als de geweldige wetenschapper maar verteld dit verhaal niet.

 29. robb

  Duur ; Door de balkende norm krijgen de meeste er geen cent bij .

 30. Duur

  Gelukkig maar!

 31. Sender

  robb
  di 07 jul 2020 om 9:53,

  Lees mijn eerste reactie. Ze blijven ook, maar wisselen af met Dijkstra en Veenhoven.

 32. Sip

  Ik ben gepensioneerd engineer van luchtbehandelingsinstallaties. Al jaren wordt niet meer gerecirculeerd in de meeste kantoren en zeker niet in ziekenhuizen, dus de verse lucht wordt goed gefilterd en via het systeem ingevoerd. De afgewerkte lucht wordt afgevoerd naar buiten en de energie wordt middels warmtewisseling overgebracht op de toegevoerde lucht. Kwestie van goed onderhoud en het systeem is veilig. Maurice de Hond doet zich voor als de geweldige wetenschapper maar verteld dit verhaal niet. Hij doet dit om uitgenodigd te worden

 33. Merel

  Scholen ventileren? Bij mij op school kun je in iedere groep 2 klapraampjes open zetten. Verdere ventilatie ontbreekt (verkeerd aangesloten, foute berekeningen).
  Er zijn geen kozijnen gemaakt waar eventueel opengaande ramen in geplaatst zouden kunnen worden.
  Het is gebouw is niet eens zo oud. We tobben al met ventilatie sinds de oplevering. Ieder jaar wordt er weer beloofd dat volgend jaar alles anders/beter zal zijn.

 34. X

  De presentatoren maken veelal meerdere programma’s en niet alleen Op1. Wat Jinek doet…geen idee. Zit ook niet op haar te wachten, maar Beau bakt er ook weinig van.

 35. Ron

  De media is eindelijk om. Gisteren bij EditieNL ook een uitstekend item over ventilatie en CO2 meters.

 36. Denk Na

  RIVM is een achterhaald instituut wat zich baseert op prehistorische zienswijze. Dit is een dikke streep rode streep door het verweer van Van Dissel en de rest van de RIVM-fanclub. En terecht. Nu beleid hier op aanpassen en de 1,5 meter naar de vaantjes. Hopla!

 37. Sip

  En nog iets, als hij denkt aan aerosolen, waarom loopt hij dan achter Wim Engel aan; die denkt dat alles onzin is.

 38. robb

  Sender dat is voor de zomer .

 39. Statisticus

  @cijfers

  Omdat is becijferd dat gemiddeld het aantal bezoekers twee tot drie keer lager is in kroegen, restaurants enz. Dit heb ik verhoogd naar drie tot vier keer, omdat de kans dat aerosolen je direct besmetten door de anderhalvemetermaatregel ook een stuk kleiner is geworden
  .

 40. Ron

  @Merel: eisen dat de ventilatie voor het najaar is aangepast, anders niet meer naar school gaan :-)

 41. Ron

  @Sip: nee dat denkt Willem Engel helemaal niet, die onderstreept de bevindingen van Maurice en heeft het zelfs aangevuld met zijn kennis.

 42. Simon

  Vreemd dat Op1 Francesco Franchimon introduceert als één van de 239 wetenschappers en niet toevoegt dat hij een bedrijf heeft dat ventilatiesystemen van bedrijven screent en dus een direct economisch belang heeft. Maurice de Hond heeft overigens ook die brief getekend en verdient er niks aan.

 43. Piet

  Die 1.5 meter maatregel en mondkapjes hebben geen nut, dit zie je nu toch aan die bewijzen uit andere landen, omdat ze daar hun versoepeling terug draaien, en daar hielden ze toch afstand en met mondkapjes
  Dus je merkt dat die experts niet weten hoe die virus precies werkt

 44. Jaap

  Dat grote gelijk van de Hond viel wel mee, alles is betrekkelijk en hij kreeg slechts deels zijn gelijk dus zo’wereldwonder is hij niet.

 45. Statisticus

  De kans dat het RIVM gelijk heeft, dat zegt dat aerosolen amper een rol spelen, is nul. De kans dat de Hond gelijk heeft, die zegt dat bijna iedereen door kleine aerosolen besmet wordt en de anderhalvemeternorm geen nut heeft, is twee keer nul.

 46. Eric

  @Ron

  Ja ja… zijn kennis…. deze Willem is ook tegen vaccineren ….

 47. Ron

  @Eric: nee dat heeft hij nooit gezegd. Maar je loopt weer te roeptoeteren zonder zelf ook maar iets gezien te hebben voordat je je mening spuit.

 48. Merel

  @Ron: goede tip : -)))

 49. Melchett

  Standpunt RIVM per 20 juni 2020 hier: https://lci.rivm.nl/aerogene-verspreiding-sars-cov-2-en-ventilatiesystemen-onderbouwing

  “Concluderend is er op dit moment nog onvoldoende bewijs of het virus over langere afstand verspreid kan worden, dan daadwerkelijk infectieus is en tot besmettingen kan leiden. Aerosolen zou mogelijk relevant kunnen zijn bij verspreiding van SARS-CoV-2 bij zingen en sporten. Over deze settings zal separaat geadviseerd worden”.

 50. Melchett

  Correctie: per 30 juni 2020

 51. anoniem

  Ze hebben helemaal geen gelijk gekregen! Het diplomatiek benaderd. En het schijnt dat er hier en daar mogelijk belangenverstrengeling is?

 52. Patrick

  Hoezon is dit nou erkenning van Maurice de hond? Dat aërosolen mogelijk een rol spelen wordt al tijden onderzocht. Het is alleen nog steeds niet aangetoond dat het echt een rol speelt.

  De Hond is een onderbuik populist die honderden dingen schreeuwt waarvan 99% gevaarlijke nonsens is. Bijvoorbeeld zijn “het kan geen enkele kwaad als de luchtvochtigheid maar goed is. Aantoonbaar totale nonsens

  Van het RIVM verwachten we dat ze op basis van daadwerkelijk bewezen feiten hun adviezen doen.

 53. PAW

  Het RIVM heeft onderzoek gedaan en dat is gepubliceerd op de pre-printserver van medRxiv. Daaruit blijkt dat besmetting via aerosolen van 60 micrometer (die kunnen verder dan 1,5 meter komen) en kleiner (in het algemeen beschouwt met een druppel van 5 micrometer als een aerosol)inderdaad tot besmetting kan leiden. Het onderzoek omvatte ademen, zacht en hard praten en zacht en hard hoesten of niezen. De studie werd gedaan in een ongeventileerde ruimte. Voor 75% van de besmette mensen geldt dat zij een miljoen virusdeeltjes per milliliter vocht uit de luchtwegen met zich dragen. Maar er zijn ook supershredders bij onder mensen die wel 100 tot tienduizend keer zoveel virusdeeltjes per millimeter vocht bij zich dragen. Ongeveer 1 op de 20 mensen is zo’n supershredder. De kans op blootstelling door mensen aan het virus in de afgesloten ruimte bleek verwaarloosbaar (minder dan 1%), alleen als een supershredder in de groep zit, neemt die kans opeens zeer sterk toe. Daarbij past nog de kanttekening dat nog steeds niet is bewezen dat blootstelling aan aerosolen ook betekent dat er besmettingsgevaar is, want onduidelijk is nog hoeveel virusdeeltjes in zo’n kleine druppel zitten. Conclusie rapportage: inderdaad moet ook met aerosolen rekening worden gehouden, maar ook als blootstelling inderdaad blootstelling aan voldoende virusdeeltjes betekent, is het risico op besmetting via aerosolen in een slecht geventileerde ruimte minder dan 1% Zit er een supershredder in de groep dat is de kans dat een ander besmet wordt, 100%. Dus er is terecht aandacht nodig voor aerosolen, maar veel belangrijker is en blijft de 1,5 meter afstand die we moeten bewaren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.