Alsnog erkenning voor Maurice ‘aerosol’ de Hond in Op1

Maurice de Hond en Op1 hebben een moeizame relatie met elkaar. De sociaal geograaf vindt dat de talkshow, in ons land het belangrijkste podium van het coronadebat, veel te lang blind achter het RIVM aan is gelopen. Nadat zijn komst twee weken lang bewust werd gehinderd, mocht Maurice medio april voor het eerst langskomen. Het liefst had Maurice daarna nog veel vaker aan tafel gezeten met zijn bevindingen, maar hij werd van alle kanten weggehoond. Gisteren haalde hij zijn grote gelijk.

Al maanden waarschuwt Maurice, op basis van wetenschappelijk onderzoek, voor het gevaar van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus. Hij pleit daarom voor een ‘Deltaplan Ventilatie’, om de ventilatie in alle gebouwen op orde te brengen.

Pas nu een groep van 239 wetenschappers uit 32 landen bij het WHO aan de bel trekt over de verspreiding via aerosolen, stijgt Maurice in achting bij de media. Zelfs in Op1 kreeg hij gisteren behoorlijk wat credits.

Op1 had gezondheidsingenieur Francesco Franchimon, een van de waarschuwende wetenschappers, aan tafel zitten. “We horen dit geluid al wat vaker van iemand die zowel geliefd als berucht is, zou je kunnen zeggen. Laten we even gaan kijken“, merkte Sophie Hilbrand op.

Daarna was te zien hoe Maurice dit geluid al veel eerder liet horen. “Is dit het grote gelijk van Maurice de Hond in uw opzicht?”, vroeg Hugo Logtenberg.

Deels wel, zegt Francesco, namelijk: “Dat de besmetting via de lucht wel degelijk invloed heeft op het totaal aantal besmettingen. Hoe groot, weten we niet, maar dat het zo weinig is als het WHO en RIVM suggereert, kunnen we ons echt niet voorstellen.

Oud nieuws

De Vlaamse gast aan tafel, Stephan Vanfleteren, verbaasde zich erover dat dit nu pas nieuws is in Nederland. Hij vertelde dat het gevaar van aerosolen in Vlaanderen al langer erkend wordt. “Ja, eigenlijk al iets eerder denk ik. Het is voor mij niet brandnieuw.

Hugo: “De Belgische Jaap van Dissel begon er in juni al over, dus in dat opzicht is het wel opmerkelijk dat wij daar pas een maand later mee komen.

Ineens lijken de media om en wordt de mogelijke verspreiding via aerosolen tóch serieus genomen. Het is niet langer iets van ‘online gekkies’.

Beau

Dezelfde credits kreeg Maurice de Hond in de talkshow Beau. “Ik zat te denken: als Maurice de Hond zich nu kandideert voor de verkiezingen, dan wordt hij zeker president“, zei tafelgast Jort Kelder.

Beau: “Ik heb ventilatie totáál gekoppeld aan Maurice de Hond.”

Jort: “Ja, volledig.”

Journalist Frits Wester: “Wat deze wetenschappers nu zeggen is wel het gelijk eigenlijk van mensen als Maurice de Hond, die tijdenlang genegeerd zijn door het RIVM, want het was Maurice de Hond en die weet iets van politieke peilingen. Nu dringt het langzaam door.”

Het RIVM had veel eerder moeten luisteren naar Maurice, vindt Frits. “Voor die afwijkende meningen hebben het RIVM en de WHO te weinig oog gehad.”

Jort: “Het is jammer dat er een soort parallele wereld online is gekomen en dat de officiële instanties niet aan dit soort tafels meer het gesprek zijn aangegaan, van: ‘Luister, Maurice, uit onderzoek kunnen we dat nu niet bewijzen, maar laten we daar nog eens goed naar kijken.’ Ze hebben eigenlijk gedacht: we negeren het en dan komen we ermee weg.”

Andries

EO-ster Andries Knevel steunt Maurice al geruime tijd. Hij zegt op Twitter: “Het gaat mij niet om wie wint. Maar ik zie dat 239 wetenschappers meer aandacht vragen voor aerosolen, wat Maurice de Hond al eerder betoogde, en dat er meer aandacht moet komen voor ventilatie, wat hij ook al zei. Wat goed, achteraf, dat hij bij ons in de uitzending zat.

Lees ook: Angela wil Maurice weer terug naar Ikea-bureautje (vorige week)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen