Heftig moment in M: ‘Akwasi-critici zijn fascisten!’

Akwasi heeft flink wat goodwill verloren na zijn speech op de Dam: de rapper riep voor een juichende menigte dat hij Zwarte Piet in gezicht gaat trappen als hij er in november eentje ziet op straat. Het was een uitspraak die voor veel mensen véél te ver gaat, maar niet voor Margriet van der Linden: zij zit al twee weken in het pro-Akwasi-kamp. Precies twee weken na het Damprotest ging het maandag in M wederom over racisme. Akwasi-critici werden in de uitzending weggezet als ‘fascisten’.

M sprak aan tafel over het onderwerp met advocaat Sander Janssen en met advocaat Natacha Harlequin. Vanuit het publiek bemoeide Erik van Muiswinkel zich er tegenaan.

Sander Janssen begon ermee om het gedrag van Akwasi te vergoeilijken. “Ook die kwestie van die Akwasi. Hij roept iets in die demonstratie in de hitte van het moment en dat wordt dan enorm uitvergroot en ook weer enorm aangegrepen van de andere kant om daar weer heel veel boosheid op te richten…”

Margriet: “Had jij niet van: ik voel me nu ook persoonlijk beledigd, want wat is dit voor ‘oproep tot geweld’?

Sander: “Nee, helemaal niet. Nee, helemaal niet. Nee, ik vond dat het heel erg uit zijn verband is getrokken. Heel veel dingen worden steeds uit zijn verband getrokken door de mensen die volgens mij eigenlijk niet in debat willen maar willen zwelgen in hun boosheid.”

Fascisten

Cabaretier Erik van Muiswinkel, die zichzelf jarenlang zwart schminkte als Hoofdpiet, hekelt de critici van Akwasi. “Het is helemaal niet zo ingewikkeld en je hoeft nu niet weer ‘met elkaar in gesprek’ daarover. Je moet gewoon luisteren, je conclusies trekken en einde Zwarte Piet. Klaar. Als het zó lang duurt dat Akwasi daar eens één keer zo’n opmerking over maakt… Dat grijpen de fascisten onmiddellijk weer aan om te zeggen: ‘Zie je wel! Ze willen ons slaan!’ Het is absurd werkelijk.”

Sander Janssen: “Ik snap de emotie heel goed, zeker bij zo’n Akwasi ook. Daarom zeg ik ook: wat hij roept, dat begrijp ik, prima. Nou ja, prima, ik snap heel goed dat hij het roept. Het heeft ook veel te lang geduurd.”

Toch baalde Sander van de opmerking van Erik. “Op het moment dat de hoofdpiet het over fascisme gaat hebben, dan zie ik overal in het land de luiken alweer dichtgaan.”

Margriet: “Dat is wel wat er gebeurt. Als dat woord valt, komt die reactie.”

‘Rutte moet praten met Akwasi!’

Terwijl er in het land schande wordt gesproken van de uitspraken van Akwasi, vindt Natacha Harlequin dat de rapper weer op het zadel gehesen moet worden en dat het een serieuze gesprekspartner van minister-president Mark Rutte moet worden.

Harlequin: “Ik heb vandaag gebeld met de VVD en het gevraagd. Het is nu de tijd om door te pakken. Dit kan een volgende stap zijn. Akwasi vertegenwoordig een bepaalde generatie en Rutte heeft zijn achterban. Waarom die twee niet samenbrengen? Het hoeft niet voor de camera’s.”

Het fragment:

Foto: NPO

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen