Eva Koreman: ‘3FM ingestort omdat er geen plan B was’

Geplaatst op wo 06 mei 2020 om 9:45

Eva Koreman denkt dat NPO 3FM zo gruwelijk is ingestort, omdat er na het vertrek van gezichtsbepalende dj’s helemaal geen solide plan B lag. Dat zegt ze in de podcast Van Je Af Is Harder van Joost Strootman. Koreman zegt dat er geen langetermijnplan lag. “Het ging allemaal goed, totdat Gerard Ekdom wegging, de ochtendshow ging zwabberen, Coen & Sander vertrokken… Er was gewoon geen solide plan b. Vervolgens zie je het instorten en ontstaat er paniekvoetbal.

Het muziekbeleid van 3FM veranderde in 2016 en dat was niet naar de smaak van Koreman. “Ik vond dat toen echt helemaal niks. Meer hits, meer urban en dan classics er tussendoor voor het comfort. Heel veel collega’s van mij voelden zich daar niet bij thuis, terwijl het begint met de muziekliefde bij 3FM.”

Het leidde tot een ongemakkelijke sfeer bij de radiozender. “Mensen werden ongelukkiger en dat hoorde je aan de zender af. We stonden niet echt achter wat we aan het doen waren. Daardoor konden we het naar de buitenwereld ook niet zo goed vertellen.

Ook de focus van de NPO op de huidige marktleider Radio 2 is ten koste gegaan van 3FM. “Er is heel veel aandacht geweest in alle opzichten voor Radio 2 en dat heeft absoluut haar vruchten afgeworpen. Maar toen Radio 2 ging verjongen, heeft dat ook wel een deel van 3FM opgegeten. Het is niet de schuld van Radio 2 maar het heeft niet meegeholpen.

Er luister nu al geruime tijd geen hond meer naar 3FM. “Ik zou liever een keurig gemediatraind antwoord geven maar dat we hier staan, is gewoon verschrikkelijk.

Sinds 1 april heeft 3FM een nieuwe programmering waarbij Koreman samen met Frank van der Lende de middagshow doet. De twee hebben zelf een plan ingediend bij de NPO om dit tijdsslot te mogen doen. “Ik zeg niet dat Frank en ik de illusie hebben dat de luistercijfers nu omhoog schieten, maar we hebben wel een bijzondere klik met elkaar.”

Koreman heeft er vertrouwen in dat de luisteraar de zender weer weet te vinden. “Ik ben heel hoopvol met het team dat we nu hebben. De muziek is echt beter dan hij in jaren is geweest. Ik wil heel graag dat het goedkomt en daar wil ik zelf alles aan doen.

Van Je Af Is Harder is een podcast waarin Joost Strootman elke drie weken iemand uit de radiowereld interviewt. In het gesprek vertelt Eva Koreman verder over de rare dingen die ze deed toen ze nog bij Qmusic werkte, haar deelname aan Expeditie Robinson en haar gevoel dat haar techniek onder een vergrootglas ligt.

Foto: Annemieke van der Togt, BNNVARA
31 Reacties op “Eva Koreman: ‘3FM ingestort omdat er geen plan B was’”


 1. Albert Verlinken

  Dit meisje is in straat om in de spiegel te kijken, vrij uniek in de media wereld. Ik ken haar verder niet maar ik krijg het gevoel dat zij een prettig iemand is.

 2. Remi

  LOL

 3. Hugo

  Wie had dat betaald?

  Al die plan B medewerkers wachten op de bank thuis.

 4. StefanV

  Koreman bevestigt gewoon wat ik al tijden schrijf, namelijk dat het muziekbeleid niet deugt en dat Radio 2 te veel in het vaarwater van 3FM is gaan zitten.

  “Meer hits, meer urban en dan classics er tussendoor voor het comfort.” – Hier heb je je probleem. Deze formule leidt tot een zender die onluisterbaar is en waarbij alles als los zand aan elkaar harkt.

  3FM moet gewoon kappen met urban/hiphop. Laat dat fijn aan FunX. En kom me niet aan met opmerkingen als “voor urban/hiphop moet ruimte zijn op 3FM”, want dat kun je dan ook voor andere stromingen zeggen, zoals metal.

  3FM moet beter luisterbaar worden en Radio 2 moet volwassener worden.

 5. Jaap Aap

  Wat goed dat jij dat al tijden schrijft, StefanV. Wil jе nеuken?

 6. Jean Paul

  @StefanV,

  Mee eens. Je moet een duidelijk profiel hebben en niet gaan zwalken. Q Music is tenekrommend happy. Maar het is wel duidelijk. En BNR, NPO1 en FunX ook. Bij 3FM heb ik geen flauw idee. Het is vlees noch vis. Vergelijk dat met een Studio Brussel. Of Kink FM vroeger.

 7. Frits

  Eva Koreman. Nu alle wijsheid, destijds netjes dr programmaatje gedaan en de factuur gestuurd zonder weerwoord.

 8. Jensen

  @frits, is toch normaal als je werknemer bent..?

 9. Robert

  Ze hebben samen een plan ingediend, dat zal geen heel boekwerk geweest zijn lijkt me.

 10. Defano28

  @stefanv wat goed van jou zeg. Wil je een koekje hebben?

 11. MERS Pardoel

  Een ezel in het algemeen stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, zegt men.

  Grappig dat 3FM dat wel deed, ze hebben rond 2003/2004 ook PRECIES dezelfde fout gemaakt. Rob Stenders (ochtend) en Ruud de Wild (middag) gingen weg, en daarna werd er aan het format gesleuteld door meer urban en dance te gaan draaien. Gevolg: luistercijfers gingen van 10% naar 5,7% aandeel. Daarna werd er aan het format gesleuteld, kreeg Giel meer bekendheid en kwam ‘de liefde voor muziek’ weer terug. Gevolg: Luistercijfers gingen weer flink omhoog met als hoogtepunt 12,1% tijdens Serious Request in 2012.

  3FM is een beetje het SBS6 van de radio: ze hebben een naam en een associatie en hoe erg de NPO (of John de Mol bij SBS6) die associatie en dat beeld willen veranderen het publiek BLIJFT 3FM als een alternatieve zender zien en BLIJFT SBS6 als een volkszender zien.

 12. Alex

  Gelukkig is de muziek inmiddels een pak beter. Wat minder saai dan Radio 2.

 13. Snake Charmer

  Hoezo moet 3FM kappen met urban hiphop? Ik hou van hip hop/rap maar ik zit echt niet op Fun X te wachten met dat Arabisch gejengel erdoor heen.

 14. Rensk

  Hoorde het programma vorige week. Snap niet wat het plan is eerlijkheidshalve. Ze is een soort vrouwelijke lachzak. Ze had naast Edwin Evers niet misstaan. Infantiel.

 15. Sjaak

  Commerciele radio is niet aan te horen door de vele reclame. Radio 2 is voor oude mensen en jongen mensen luisteren niet meer naar Radio 3 maar online. Beter maar het licht uit doen bij Radio 3 en bij Radio 2 nadat de pre-internet generatie uitgestorven is.

 16. JAN

  Iedereen vergeet dat 3 FM ook de taak heeft alle muziekstromen gericht op jongeren ook moeten draaien , Je kunt wel zeggen house hiphop, rap moeten ze niet draaien, maar dan krijg je de situatie van vroeger, het beleid van de NCRV
  Daar mochten ze geen Beatles, Stones, Pretty things, of voor die tijd dan, harde rock gedraaid worden! Je kan hedendaagse popmuziek of nieuwe stromingen niet weigeren op popzenders die zich richten op jongeren .
  Het zijn hier meestal de oudere die zijn blijven hangen in de jaren 60 70 80
  en altijd negatief reageren op 3 FM en de meeste zijn radio 2 ,of de top 2000 luisteraars!

 17. Jor

  Luister of luister niet. Ik luister en met plezier

 18. Pyon

  StefanV is ex-dj dus die weet het allemaal wel

 19. Barco Morsato

  3FM is een heleboel en toch niet echt veel op dit moment.. denk wel dat ze de juiste richting gevonden hebben… Eva is okay…
  Beter dan Fun X; de helft van de tijd begrijp ik de DJ’s niet eens vanwege aparte woordkeuze (alles is hard en droppen alles kennelijk).. om het nog maar niet te hebben over de zinsconstructies die ter plekke worden verzonnen..

 20. Ron

  Als je geen plan A hebt, kun je ook geen plan B hebben. Punt. Verder eens wat @StefanV schrijft.

 21. Zomaar een persoon

  @StefanV – Voor GOEDE urban moet op 3fm gewoon ruimte zijn. Naast een enorme hoeveelheid rotzooi is er ook een deel wat wél mengt met rock en kwaliteitspop. Draai dat gerust.

 22. L. Koopmans

  Koreman mist de onderliggende trend dat 3FM allang niet meer een radiozender waar je op je werk naar luistert, en dat het dus logisch is dat de luistercijfers veel lager liggen. Dat de zender nu (noodgedwongen) alleen voor jongeren kiest, is op zichzelf te prijzen, alleen jongeren luisteren dus niet meer lineair. Of ze kiezen voor een bepaald type muziek (dance, alternatief, hiphop, etc). Een alles omvattende muziekzender voor jongeren slaat dus niet meer aan. Jammer, maar zo gaan dit soort dingen soms. In marketingtermen: 3FM is aan het eind van de productcyclus.

 23. L. Koopmans

  Oh ja, en niet onbelangrijk: steek er dus geen geld meer in.

 24. Ruud

  Ze houdt wel van aanpakken die Eva. In 2016 ontevreden zijn over het beleid en dan in 2020 met een plan komen hahahahhaahahaa

 25. Apfelflapf

  Ze trekken nog steeds kneuzen van dj’s aan , dus ik maak me geen enkele illusie over de toekomst van 3fm .

 26. Spinx

  Ik zou op 3fm alleen maar markante figuren zetten.
  Dj’s die helemaal geen dj’s zijn maar toch goed kunnen lullen.

 27. jan

  Gewoon metal gaan draaien en verder je mond houden. Dan ga ik luisteren.

 28. Rob O.

  Deze zender had nooit mogen bestaan!!!!!
  Alleen maar opgericht door de staat om de succesvolle commerciële zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal om zeep te helpen door het verdrag van Strasbourg te tekenen.
  Zonde van het belastinggeld.
  En eeuwig zonde om 14 jaar zonder commerciële radio, tussen 31 Aug 1974 en 1988, te zitten.
  Gelukkig zijn er altijd creatieve geesten geweest bij de Com. Radio.
  Vandaar de start van Cable One op 8 Feb. met o.a. Willem van Kooten en Tom Mulder. Op 4 apr. Radio 10 met o.a. Ferry Maat en Adam Curry en op 30 Sept Sky Radio van o.a Jeroen Soer.
  3/4 jaar later startte Radio 538. Voortgekomen uit de Veronica Omroep Organisatie o.l.v. Lex Harding.

 29. Rianne

  Het is algemeen bekend dat Eva Koreman in het stemhokje de partij van Sylvana Simons aankruist. Dan heb je sowieso een plaat voor je harses en geeft o.a. aan met wat voor vlees we in de Kuip hebben…

 30. Rianne

  Het is algemeen bekend dat Eva Koreman in het stemhokje de partij van Sylvana Simons aankruist. Dan heb je sowieso een plaat voor je harses en geeft o.a. aan met wat voor vlees we in de Kuip hebben…

 31. aammehoela

  Dit is iets wat iedereen al riep toen de luistercijfers instortten. Urban, hip-hop en al dat soort “niet aan te horen k u t muziek” waren de echte oorzaak. Dat bepaalde gasten verdwenen was minder erg dan de muziek die ervoor terugkwam. Onlangs flopte ook dat hiphop-gedoe op NPO 1. Werd hier al voorspeld door velen en uiteraard kwam dit uit. Neen, dit soort muziek is voor hen die geen verstand van muziek hebben.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.