Eva Koreman: ‘3FM ingestort omdat er geen plan B was’

Eva Koreman denkt dat NPO 3FM zo gruwelijk is ingestort, omdat er na het vertrek van gezichtsbepalende dj’s helemaal geen solide plan B lag. Dat zegt ze in de podcast Van Je Af Is Harder van Joost Strootman. Koreman zegt dat er geen langetermijnplan lag. “Het ging allemaal goed, totdat Gerard Ekdom wegging, de ochtendshow ging zwabberen, Coen & Sander vertrokken… Er was gewoon geen solide plan b. Vervolgens zie je het instorten en ontstaat er paniekvoetbal.

Het muziekbeleid van 3FM veranderde in 2016 en dat was niet naar de smaak van Koreman. “Ik vond dat toen echt helemaal niks. Meer hits, meer urban en dan classics er tussendoor voor het comfort. Heel veel collega’s van mij voelden zich daar niet bij thuis, terwijl het begint met de muziekliefde bij 3FM.”

Het leidde tot een ongemakkelijke sfeer bij de radiozender. “Mensen werden ongelukkiger en dat hoorde je aan de zender af. We stonden niet echt achter wat we aan het doen waren. Daardoor konden we het naar de buitenwereld ook niet zo goed vertellen.

Ook de focus van de NPO op de huidige marktleider Radio 2 is ten koste gegaan van 3FM. “Er is heel veel aandacht geweest in alle opzichten voor Radio 2 en dat heeft absoluut haar vruchten afgeworpen. Maar toen Radio 2 ging verjongen, heeft dat ook wel een deel van 3FM opgegeten. Het is niet de schuld van Radio 2 maar het heeft niet meegeholpen.

Er luister nu al geruime tijd geen hond meer naar 3FM. “Ik zou liever een keurig gemediatraind antwoord geven maar dat we hier staan, is gewoon verschrikkelijk.

Sinds 1 april heeft 3FM een nieuwe programmering waarbij Koreman samen met Frank van der Lende de middagshow doet. De twee hebben zelf een plan ingediend bij de NPO om dit tijdsslot te mogen doen. “Ik zeg niet dat Frank en ik de illusie hebben dat de luistercijfers nu omhoog schieten, maar we hebben wel een bijzondere klik met elkaar.”

Koreman heeft er vertrouwen in dat de luisteraar de zender weer weet te vinden. “Ik ben heel hoopvol met het team dat we nu hebben. De muziek is echt beter dan hij in jaren is geweest. Ik wil heel graag dat het goedkomt en daar wil ik zelf alles aan doen.

Van Je Af Is Harder is een podcast waarin Joost Strootman elke drie weken iemand uit de radiowereld interviewt. In het gesprek vertelt Eva Koreman verder over de rare dingen die ze deed toen ze nog bij Qmusic werkte, haar deelname aan Expeditie Robinson en haar gevoel dat haar techniek onder een vergrootglas ligt.

Foto: Annemieke van der Togt, BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen