Vogelgeluiden bij Dodenherdenking niet ondertiteld

Doven hebben niet meegekregen dat er maandag vogelgeluiden te horen waren tijdens de doodstille Dodenherdenking op de Dam. De 888-ondertitelaar van dienst, Evan, besloot na wikken en wegen om ze niet te ondertitelen. Dat zegt hij op Twitter. Evan twijfelde of hij de geluiden moest ondertitelen. “Zat te twijfelen of ik (live ondertitelaar 888) tijdens de twee minuten stilte het geflapper van vogelvleugels en de geluiden van de wind en vogels moest aangeven in een ondertitel“, zo laat hij weten.

Wat was zijn overweging? “Wilde het serene moment van stilte eigenlijk niet onderbreken met tekst in beeld.

De meeste mensen geven aan dat Evan een goede beslissing heeft genomen, al is er ook kritiek. “Ik ben slechthorend. Ik hoorde tijdens de stilte wat geluiden en vroeg mij af wat het was. Niet iedereen kan de geluiden herkennen. Ik herkende wel het geflapper van vogels. Maar er was ook een ratel? En even dacht ik dat er in de verte mensen aan het schreeuwen waren“, reageert Wouter.

Wouter: “Geflapper van vogels kon ik herkennen, want ze waren net daarvoor in beeld geweest. Maar alle andere geluiden zonder visuele informatie die de stilte doorbraken, kon ik niet plaatsen. Dan was ondertiteling wel fijn geweest. Kan bv met: [GELUID X DOORBREEKT STILTE].

Lijkt me een interessante casus om voor te leggen aan meer ervaringsdeskundigen. Kan ook zijn dat meerderheid voorkeur heeft voor dat bij de 2 minuten stilte iedereen stil is, dus de respeaker en/of ondertitelaar ook en dus niet mogen ondertitelen.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen