Komt er ooit een Andere Tijden over de coronacrisis?

Geplaatst op di 31 mrt 2020 om 11:00

We zitten er nu middenin, terwijl we niet weten hoe lang het nog gaat duren en wat de gevolgen precies zijn: de coronacrisis. Maken we nu een historische tijd mee? Komt deze lente ooit terug in een aflevering van NPO’s geschiedenisprogramma Andere Tijden? Presentator Hans Goedkoop vindt dat soort vragen een beetje goedkoop. “Dat is typisch een vraag van deze tijd: we willen onszelf direct een plek in de geschiedenis geven. Het is een collectief narcisme“, zegt hij in het AD.

Wat bedoelt hij daar precies mee? “We zijn heel erg bezig met hoe bijzonder dit is wat we meemaken, omdat het ons zelf ook bijzonder maakt“, zegt hij.

Goedkoop vervolgt: “Vroeger dan maakte je iets mee, likte je je wonden en dacht je daarna: wat is hier eigenlijk gebeurd? Nu is alles direct historisch: gisteren was een historische beursdag! En wat was er vandaag ook al weer historisch?

Het zou zomaar kunnen dat we dit relatief snel vergeten zijn, aldus Goedkoop. “Kijk: als dit twee, drie jaar gaat duren en de economie stort in, dan gaat dit wel lang herinnerd worden.

Maar terug naar de vraag: wordt de coronalente ooit een aflevering van Andere Tijden? “Aannemende dat deze pandemie toch echt wel groot wordt, denk ik dat het dankbaar is om twintig jaar later te beginnen bij de blinde vlek die we ervoor hadden.

De eerste berichten komen uit China, een virus dat van vleermuizen schijnt te komen. Dat we dachten: die eten ze daar, zo uit het wild op de grill. Rare jongens die Chinezen, dat krijg je ervan, en goddank doen wij dat soort dingen niet en heeft het niks met ons te maken.”

Het AD-interview met Hans Goedkoop kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR, Marieke van der Velden
23 Reacties op “Komt er ooit een Andere Tijden over de coronacrisis?”


 1. dynamische dennis

  Nou ik zie het al. Als Hans niet van een autocue kan lezen komt er louter onzin uit. Zijn eigen narcisme even projecteren op iedereen die dit toch wel een bijzondere periode vindt. Zoek het lekker uit Hans.

 2. Klaas Flink

  Sterker nog, er komen tal van programma’s hierover. We gaan stortvloed krijgen van BN-ers die komen met hun eigen jankverhalen, compilaties van wat we hebben meegemaakt, van het leed geleden en hoe we dat met een tv show gaan verzachten, de eerste boeken van BN-ers over hoe zij het thuis met zichzelf hebben uitgehouden. Je zult Gordon zijn en met jezelf moeten leven, de horror

 3. Joram

  Ik dacht dat Hans eind vorig jaar vertrokken was als presentator van AT

 4. Sloopkogel

  Hans heeft helemaal gelijk. Wel blij dat er nog zulke geluiden klinken.

 5. Pippa

  Hans Goedkoop vindt dat soort vragen een beetje goedkoop
  —–
  Helemaal met je eens

 6. One and only

  Vast wel, en dan natuurlijk beelden van de lege ziggo dome waar tokkie schreeuwlelijk en babylonische h oer Davina Michelle optrad als toppunt van de decadentie tijdens de crisis.

  Wie doet dit nou man? Wtf!

 7. Realist

  In 2021:
  Andere Tijden: Corona virus; hoe zijn we er toch weer ingetuind
  Hoe de samenleving in 2020 volledig is ontwricht voor een ‘gevaarlijk’ virus waar iedereen aan zou sterven, maar in werkelijkheid niet erger was dan een zwaar griepvirus.

 8. Fred de Kenner

  Ik wil zo andere tijden terug in zijn oude concept

 9. b

  Ik krijg de hele tijd die lelijke knie van Miljoushka in mijn bakkes. Hadden ze dat niet kunnen fotoshoppen?

 10. Matt

  @Real autist

  Mongool.

 11. shrink

  De belangrijkste opmerking van Goedkoop in het interview is hierboven helaas niet geciteerd:
  “Maar als historicus ben ik gewend aan leed van een orde die we in onze tijd nooit hebben meegemaakt, dus ik denk al gauw: we ain’t seen nothing yet.”
  Waarvan akte!

 12. Taco

  Inderdaad een Andere tijden in 2080 waarin gezegd wordt dat het virus weliswaar veel al ernstig zieke ouderen de genadeklap toebracht maar dat de IC ’s vol lagen met obese dikkerds die toen onbegrijpelijkerwijs nog getolereerd werden door de maatschappij. En de maatschappij zelfs aan de rand van de afgrond bracht :-)

 13. Marko

  Taco,

  Als je ’t nieuws bij houd zie je dat er ook jongeren sterven.
  er zijn zelfs baby’s gestorven.

 14. Ingmar

  Waar in een uur het ondraaglijke leed wordt vertoond van onze eigen BN’rs die in hun paleizen zich beklagen over misgelopen schnabbeltjes en verstikkende eenzaamheid na 3 dagen isolatie!

 15. Taco

  @Marko

  Wat wil je daarmee zeggen, er zijn altijd uitzonderingen. Procentueel is dat verwaarloosbaar. Kijk naar de cijfers, het is vooral een groot probleem voor zwaarlijvigen en al om andere redenen zieke ouderen. En de wereld gaat verder naar de klote. Gefeliciteerd.

 16. Marko

  Taco,

  Jij denkt dat je er al bent wacht maar af!!!!

 17. Donald Dumb

  Wat betreft het eerste gedeelte heeft hij gelijk, wat betreft de laatste alinea totaal niet. De Chinezen zijn hier voornamelijk schuldig aan, ook aan de verspreiding naar de rest van de wereld.

 18. Taco

  Er is niemand schuld, maar feit is dat het verreweg de meeste mensen niet treft. Er is nu net een onderzoek op basis van Chinese gegevens uit (zie website Volkskrant) en dan blijkt het aantal doden van alle geïnfecteerden 0,66 procent, een stuk meer dan bij de griep, maar nog steeds niet groot. Van die doden is verreweg het grootste deel erg oud en al ziek, daarna komen de zwaarlijvigen. Van die laatste zijn nog geen exacte cijfers, maar men weet uit China en ook van hier, zei Diederik Gommers zelf, dat 80% veel en veel te zwaar is. Wat blijft er dan nog over voor iemand die niet obese is of erg oud met andere zware ziektes? Bijna niks. Eus heeft trouwens ook gelijk. Het zijn de media die paniek zaaien, alsof je als normaal mens überhaupt een redelijke kans zou hebben eraan te overlijden. Dat is wel de boodschap die telkens onderhuids wordt gebracht. Voeg daaraan toe alle artsen die hard werken en goed werk doen, maar ook niet verder dan hun eigen zieken kijken.

 19. Marko

  Taco,

  Zie je wel je kunt ook normaal reageren.

 20. Dennis

  Als de wereld deze crisis overleeft, zal het nooit meer worden zoals het was. Mensen zijn hun werk kwijt, economie is geheel ingestort. Komende jaren hoge werkloosheid, armoede, huisuitzettingen enz, let maar op.

 21. Paulus

  😷 Ben stellig van overtuigd dat er andere tijden komen, namelijk de COVID-20.Deze keer zijn jammer genoeg de oudjes de klos. De volgende zijn hopelijk de criminele gespuis in dit land de klos! Elke keer dat eentje het loodje💀 legt, zal ik klappen en🕺🥂

 22. Donald Dumb

  De geschiedenisboeken zal dit zeker halen.
  Ongetwijfeld…

 23. aammehoela

  Wie kent en weet nog dat er in 1917 en 1918 de Spaanse griep in totaal zo’n 50 miljoen mensen het leven kostte. Het feit dat velen niet eens weten dat dit dus tijdens de Eerste Wereldoorlog was zegt ook al genoeg. De mensen van nu zullen het heus wel onthouden, de generatie die nu geboren wordt niet en de generatie hierna zullen eraan herinnerd worden tijdens de volgende pandemie in 2123………

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.