Komt er ooit een Andere Tijden over de coronacrisis?

We zitten er nu middenin, terwijl we niet weten hoe lang het nog gaat duren en wat de gevolgen precies zijn: de coronacrisis. Maken we nu een historische tijd mee? Komt deze lente ooit terug in een aflevering van NPO’s geschiedenisprogramma Andere Tijden? Presentator Hans Goedkoop vindt dat soort vragen een beetje goedkoop. “Dat is typisch een vraag van deze tijd: we willen onszelf direct een plek in de geschiedenis geven. Het is een collectief narcisme“, zegt hij in het AD.

Wat bedoelt hij daar precies mee? “We zijn heel erg bezig met hoe bijzonder dit is wat we meemaken, omdat het ons zelf ook bijzonder maakt“, zegt hij.

Goedkoop vervolgt: “Vroeger dan maakte je iets mee, likte je je wonden en dacht je daarna: wat is hier eigenlijk gebeurd? Nu is alles direct historisch: gisteren was een historische beursdag! En wat was er vandaag ook al weer historisch?

Het zou zomaar kunnen dat we dit relatief snel vergeten zijn, aldus Goedkoop. “Kijk: als dit twee, drie jaar gaat duren en de economie stort in, dan gaat dit wel lang herinnerd worden.

Maar terug naar de vraag: wordt de coronalente ooit een aflevering van Andere Tijden? “Aannemende dat deze pandemie toch echt wel groot wordt, denk ik dat het dankbaar is om twintig jaar later te beginnen bij de blinde vlek die we ervoor hadden.

De eerste berichten komen uit China, een virus dat van vleermuizen schijnt te komen. Dat we dachten: die eten ze daar, zo uit het wild op de grill. Rare jongens die Chinezen, dat krijg je ervan, en goddank doen wij dat soort dingen niet en heeft het niks met ons te maken.”

Het AD-interview met Hans Goedkoop kunt u lezen via Blendle.

Foto: NTR, Marieke van der Velden

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen