Geestig: Promenade-ster verkleed als Angela de Jong

Promenade-ster Eva Crutzen stond gisteren verkleed als Angela de Jong in de seizoensafsluiter van het programma. Dat was te zien in de uitzending op NPO 3. Angela wordt al sinds de start van Promenade steevast op de hak genomen in het programma, dus zelf wilde ze waarschijnlijk niet komen. Daarom heeft Eva maar een pruik op gezet en gewapend met een afstandsbediening, chagrijnig gezicht en wat holle kreten over de gewone man leek het nog wel ergens op.

Presentator Diederik Ebbinge: “Angela de Jong, ik ben een ontzettende fan van je stukjes, ik lees het eigenlijk altijd, maar ik ben helemaal niets tegengekomen over Zomer-Promenade. Heb je de afgelopen weken wel gekeken?

‘Angela’ daarop: “Ja, ik vind er helemaal niks aan. Ja, ik vind het typisch grachtengordel en daar heeft de gewone televisiekijker gewoon geen behoefte aan. Dat Henry van Loon dan ook nog deze week in het nieuws is omdat hij zijn kind genderneutraal wil gaan opvoeden… Ja, dat is precies waar Nederland zo klaar mee is.”

Vervolgens sloeg de stemming om. Diederik: “Al jouw collega’s – unaniem – vinden het briljant, geniaal, fantastische televisie. Laaiende recensies, de een na de ander. Dan is het eigenlijk toch wel een beetje vreemd dat jij niets geschreven hebt?

Angela: “Ja, jullie stonden natuurlijk ook tegen een kijkcijferkanon als Heel Holland Bakt.”

Aanval op Angela

Diederik vergat vervolgens even dat het een persiflage van Angela betrof en niet de échte Angela, want hij ging he-le-maal los. “Weet je wat het is? Wij worden al jaren onderworpen aan die kijkcijferterreur. Iedereen die in dit land iets moois wil maken, moet het afleggen tegen opgekochte formats en kijkcijferkanonnen, omdat mensen als jij het zo ontzettend belangrijk vinden dat we ons met z’n allen voegen naar die asgrauwe middelmaat waar dit hele kutland zo langzamerhand mee bezaaid is.”

Je moet gewoon zélf eens een beetje gaan nadenken, in plaats van dat heilig verklaren van die gewone man de hele tijd met z’n onverschillige, zouteloze, kutbek. Waarom ben jij eigenlijk voor die Nipkowschijf gaan liggen? Nou?! Dat is wat je gedaan hebt hè?! Vond je het dan werkelijk zo verschrikkelijk dat je een of ander generiek programma als Oogappels moest nomineren?!

Het kwam daarna tot een emotionele uitbarsting, waarbij Angela een beetje moest huilen. Later sprak Diederik verzoenende woorden en vroeg hij Promenade volgende keer wel te overwegen voor de tv-prijs. “Zou je er dit keer niet voor willen gaan liggen? Alsjeblieft?

Een fragment:

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen