Hans Nijenhuis boos over ‘hetze’ tegen Angela de Jong

Geplaatst op zo 02 feb 2020 om 10:30

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis is enorm geraakt door de storm van kritiek waarin zijn columniste Angela de Jong twee weken geleden terechtkwam. Dat laat hij weten in de podcast Hoofdzaken. Het hek was van de dam toen De Jong vlak na de jaarwisseling in de allereerste RTL-Jinek zat. Opeens hadden critici hun buik vol van de dubbele pet van de AD-ster, die geacht wordt onafhankelijke recensies te schrijven, maar ondertussen heult met tv-prominenten als Eva Jinek en Jan Slagter.

Nijenhuis had helemaal geen moeite met het optreden van De Jong in de eerste RTL-Jinek. “Angela bespreekt haar tv-optredens en mediaoptredens van tevoren met mij. Dat hoeft niet per se uitgebreid hoor. Dat kan ook in een appje, van: ‘Ik zit vanavond daar en daar, is dat oké? Wat is onze visie op dit of op dat?’ We hebben het van tevoren ook gehad over die eerste uitzending van Jinek.”

Ze zat er vorig jaar ook en het jaar daarvoor ook, benadrukt Nijenhuis. “Dat komt omdat Jinek de eerste uitzending gebruikt om vooruit te kijken naar het jaar en dan hebben ze daar deskundigen zitten en Angela is deskundige op tv-gebied. Dat heeft ze altijd gedaan, dus dat ging ze nu weer doen.”

Een paar dagen later recenseerde De Jong de Jinek-uitzending waarin ze zelf te gast was. “Ik vond dat ze dat keurig deed.”

Zit De Jong niet een beetje té veel op de schoot bij Jinek? “Ik ken haar en ik lees haar. Ik lees alles wat zij schrijft en wat mij opvalt is dat zij programma’s de ene keer heel goed kan vinden en de andere keer niet, namelijk afhankelijk van de aflevering. Ik geloof dat zij een groot respect heeft over hoe Eva Jinek haar werk doet, maar dat verhindert haar niet om ook wel eens een column te schrijven dat Jinek niet de juiste gasten had en dat Op1 dat wel had.”

‘Columnistenhetze’

Hoe kan het dan dat er zo veel mensen kritiek hebben op De Jong? “Het is een ingewikkelde, want wat die columnisten over haar schreven is dat ze overal is en dat er te veel Angela de Jong is, maar met elke column die zij over Angela de Jong schrijven is er weer meer Angela de Jong. Dat vind ik zelf een hele moeilijke.”

Columnist Marcel van Roosmalen behoort tot De Jongs grootste criticasters. “Marcel van Roosmalen, een collega van NRC, een goede columnist en die ken ik toevallig als een heel zachtaardige, leuke en grappige man, die heeft af en toe een complete hetze tegen Angela op Radio 1, waar hij een column heeft. Ik snap dat niet helemaal.”

Het zijn nutteloze bijdragen, briest Nijenhuis. “Ik zie niet helemaal waarom dat nodig is en welk nut het dient en wat luisteraars daar dan mooi aan moeten vinden.”

‘Het raakt ons als mens’

Het is gewoon niet leuk voor Angela, zegt de krantenbaan. “Het raakt ons natuurlijk wel als mens. Angela houdt zich groot, maar laat ik voor mezelf spreken: het raakt mij wel als iemand die mij dierbaar is – en Angela is mij dierbaar – hard wordt aangepakt als dat in mijn ogen niet terecht is.”

Kijk, kritiek op de vraag of zij te veel op televisie is en of zij op televisie kan zijn en erover kan schrijven, is inhoudelijke kritiek waar je het over kunt hebben, maar er werd in bijzinnen ook geschreven als ‘Angela en haar lucratieve talkshowschnabbels’ en ‘ze heeft weer een lekker klusje’. Dat is absoluut niet het geval.

Angela krijgt van ons een goed salaris, maar zij neemt geen geld aan van Jinek of Op1 of welk programma dan ook. En dan blijft zoiets toch hangen.

De podcast Hoofdzaken kunt u beluisteren op de AD-site.

Lees ook:
Angela de Jong witheet: ‘Ik krijg 0 euro van Jinek!’ (9 januari)
AD trekt rookgordijn op rond Angela de Jong (9 januari)
Gijs Groenteman: ‘Angela-ballon nét te ver opgeblazen’ (9 januari)
Volkskrant vindt Angela alwéér mediaflop van de week (10 januari)
Angela de Jong: ‘Volkskrant heel erg jaloers op mij’ (10 januari)
Humberto Tan vindt Angela de Jong racistisch (11 januari)
Angela de Jong wil naar Op1, wordt afgezegd (11 januari)
‘Angela de Jong is AD’s nieuwe oliebollencatastrofe’ (12 januari)
Winston Gerschtanowitz: ‘Invloed Angela overschat’ (12 januari)
Youp wordt gek van ‘nationale testbeeld’ Angela de Jong (13 januari)
Vervelend: mediastorm overviel Angela in zware week (14 januari)
Marcel van Roosmalen: ‘Angela geil van kijkcijfers’ (16 januari)
Angela de Jong: ‘Marcel kwam bij me slijmen na DWDD’ (16 januari)
Angela de Jong voelt zich soms net als Kuthoer (17 januari)
Zelfs AD-collega Gudo vindt Angela te vaak op tv (21 januari)
Doet Angela de Jong stapje terug na felle kritiek? (27 januari)
Carlo Boszhard in bres voor geplaagde Angela de Jong (28 januari)

Foto: KRO-NCRV
41 Reacties op “Hans Nijenhuis boos over ‘hetze’ tegen Angela de Jong”


 1. Arne

  Nijenhuis kent kennelijk het woord overkill niet. Marcel van Roosmalen formuleerde het goed. De Jong gijzelde de televisiekijker doordat ze niet van televisie van af te slaan. Als ze dan nog een leuke verschijning is, maar dat is ze niet. Haar houding irriteert, haar stem. Nederland kotst haar inmiddels uit. En dat had Nijenhuis moeten voorkomen. Hij had moeten inzien dat De Jong, als ze zo manifest op tv is, geen reclame maakt voor haar krant, maar juist anti-reclame.

 2. Mark2

  Daar heeft ze toch helemaal zelf voor gezorgd! Iemand die zo veel commentaar op alles en iedereen geeft en programma keer op keer de grond in voort vanuit haar torentje… moet daar toch echt tegen kunnen.

 3. Bep

  Ik als groot fan van Angela vond haar ook veel te veel op tv.Die Nijenhuis pusht dat. Ze hebben het aan zichzelf te wijten deze hetze. Angela is columniste en roept op tv ergernis op dus…… schrijven en niet in elke show.Zo simpel.

 4. Net5 - Lindatv

  Je gaat als baas van de krant natuurlijk niet je eigen mensen naar de afgrond brengen … ik begrijp zijn houding wel…. alleen hij snapt tv kijkend Nederland niet als krantenjongen…

 5. Klaas Flink

  Mevrouw de Jong recenseert mensen, geen programma’s. Ze vindt het heerlijk om er helemaal bij te horen en dus gaat het uitsluitend over mainstream programma’s en BN-ers. Als zij begint met jokken dan sluit ze haar ogen voor een seconde, dat valt op. Zij is over het paard getild,overschat en is gaan geloven in haar eigen mythe dat ze belangrijk zou zijn voor de TV. Als je niets anders doet dan op tenen staan dan krijg je dus ook een keer een schop

 6. Barbara

  Angela is onze heldin!

 7. JaapJan

  Hoe gaat het met zijn andere vriendin Hanina Ajarai?

 8. Mono

  Wat hypocriet. Toen 6 Inside begon vertelde Angela de Jong overal vol trots dat ze daar ook voor was gevraagd, maar het niet had gedaan omdat ze haar onafhankelijkheid niet wilde opgeven. Dan moet je nu niet zeuren dat er extra naar je vermeende onafhankelijkheid wordt gekeken. Daarnaast is Angela zelf degene die kritiek heeft op iedereen die op tv verschijnt dus dan moet je er zelf ook tegen kunnen.

 9. gerdien

  Nijenhuis kent het verschil niet tussen hetze en kritiek en ironie begrijpt hij al helemaal niet.

 10. Sum

  Grote kans dat Nijenhuis vele malen intelligenter is dan gerdien. Anders had gerdien wel een betere baan gehad dan het suffe baantje wat hij nu heeft.

 11. Terence H.

  Angela de Jong wordt steeds menselijker.
  Niets menselijker is haar blijkbaar vreemd.
  Ze liegt, verdraaid, manipuleert en ze stookt.

 12. sukkel

  Vond Angela altijd goed maar toen ze zo begon te slijmen met de zwaar overgewaardeerde Jinek ben ik afgehaakt

 13. NPO kijker

  Niks van aan trekken, als een columnist veel aandacht krijgt betekent dit dat hij/zij iets goed doet!

 14. Hans, Haring Oliebol wordt al lang niet meer serieus genomen

  Deze droeftoeter die elke keer moet verschijnen met een huili huile verhaal om zijn medewerkers die zwaar in d fout gaan te verdedigen is een olibol van een manager.

  Deze man is lachwekkend niet capabel en te simpel voor woorden.

  Ook nu weer een verhaal voor kleuters maar volwassenen hebben dit kinderlijk verhaal van de man gewoon door en houden niet van manipulaties van een krant die zware afspraken heeft gemaakt met RTL om ze te steunen.

 15. MediaPrak

  En dan wordt Angela ook al niet meer uitgenodigd voor de media uitzending van DWDD. Dan gaat haar as verhuizing naar de Hilversumse Meent ook niet door….

 16. EM

  het is m.i. beter als tv recensenten voor de krant NIET op tv komen maar gewoon onbekend blijven en hun eigen ding doen. zij is de enige die ik regelmatig zie, [vnl bij jinek die zelf erg onzeker is en perse oorlogen aangaat en móet winnen (niet tegen verlies kan)] en daarom deze dame vaak uitnodigde. ik heb er een hekel aan als iemand mij voor wil kauwen wat ik van iets moet vinden, dat doe ik zelf wel. mw. de jong kan beter thuis blijven dan loopt zij ook niet het risico zelf eens afgekraakt te worden

 17. Trudy

  Wat een schijnheilige man.. het gaat alleen maar om de cijfertjes.. website bezoekers.
  Hoe meer negatieve vieze oprispingen van Angela des te meer in the picture..
  Herinneren jullie die ‘oliebollen affaire’ nog, viel totaal door de mand die man.
  Stop toch met dat vieze publiekelijke geboer Angela… Laat je niet zo gebruiken..

 18. Peanut

  De toon in het artikel is weer voorspelbaar suggestief.

 19. Sjaak

  Eet Hans nog wel eens een oliebol?

 20. Pro Du Cent

  Is het de schuld van Angela dat ze zo vaak wordt gevraagd of is het de armoede van de haar vragende redacties die haar zo vaak een podium geven?
  Ik hoor en zie haar mening graag, al is dat niet vanzelfsprekend mijn visie of mening. Het zet in ieder geval wel aan tot (na)denken!

 21. Insider

  Deed Angela trouwens ook mee aan die oliebollentest? Volgens mij wel. Ze is vergeten de laatste 2 bollen door te slikken. Die zitten nog in haar wangen zo lijkt het. #hamster

 22. Berend

  De beste oliebol bak je zelf.

 23. .

  Angela heeft het wel voor elkaar gekregen dat die enge Tan verdween. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor!

 24. Anouk

  Nou, als ze jou zo dierbaar is geef haar dan het advies om niet meer aan te schuiven.
  Het is wel duidelijk dat ze tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden lijkt me zo.

 25. Bas

  wat een raar mager bekkie heeft die man

 26. Richard de Bie

  Ja mensen de werkgever en Angela de jong hebben een mening lekker boeiend hoor

 27. Sylvie

  De vrouw van Hans gebruikt de oliebol nog steeds als anticonceptiemiddel.

 28. Willem O' Duys

  @Sylvie
  Wist u dat ze het afwisselt met haring?

 29. Kaj-fan

  Euh, Angela neemt WEL geld aan, als we haar moeten geloven. Alleen bij Jinek krijgt ze niks:

  “Boulevard betaalt 350 euro per deskundige. Eentje zit daarboven, werd bij het gesprek verteld. Daar heb ik niet om gevraagd, maar zij bieden dat aan, prima. Ik heb ook mijn kosten om erheen te gaan en weer terug.”

  “Toen ik na afloop nog een paar formulieren kreeg toegestuurd, bleek dat ze 750 euro bruto betalen. Aan iedereen die daar als co-presentator zit.”

  “Ik geef toe dat dat een lastige is. Maar aan de andere kant is het geld mooi meegenomen. Ik maak er extra uren voor en schaf er soms een jurk voor aan.”

  https://www.mediacourant.nl/2020/01/angela-de-jong-witheet-ik-krijg-0-euro-van-jinek/

 30. Mediamaatje

  Bij het AD in Rotterdam gaat het rond dat Nijenhuis op de nominatie staat eruit te gaan. Hij schijnt slecht te liggen bij redacteuren en hoger kader. De krant kakt in en hij is geen goede vertegenwoordiger van het AD zeggen ze.

 31. ZieligVolk

  stel je niet aan, moet je maar niet overal in het nieuws zijn terwijl je enige ”talent” recensies schrijven is…influencer for the idiots.

 32. Dennis

  @ Mediamaatje: Weet je ook meer over wat Matthijs van Nieuwkerk gaat doen na afloop van zijn huidige contract?

 33. Frits

  De situatie rondom Nijenhuis is onhoudbaar. Onder zijn bewind vervalt het AD van het ene naar het andere schandaal. Nijenhuis is doof voor kritiek, dat blijkt weer uit deze podcast. In plaats van dit met rust te laten kaart hij het wederom aan wat getuigd van geen enkele visie of zelfreflectie. Dat gaat ook op voor mevrouw de Jong. Het zou goed voor het AD zijn om de banden met beide te verbreken.

 34. Apfelflapf

  Huilen huilen huilen in de media door kneuzen , ik hoor niks anders .

 35. Habekuk

  Eens was het AD een goede krant!!

 36. J. Bloemheuvel

  En ik altijd maar denken dat de 2 gelieerd
  waren aan elkaar gezien de wijze waarop
  beiden anderen afbranden.
  Ik vind beiden bloed irritant en totaal van
  nul komma nul belang. In feite zijn beiden de moeite van de moeite niet waard.
  Een, m.i. afslachter van kleine zelfstandigen
  en een non verbale beul van al dan niet BNR’S.

 37. Pirate

  Hetze?

  Net zoals de hetze tegenover Humberto Tan? Dat ging nauwelijks meer over de programma, maar puur op de man.

  Dat mocht wel?

  Deze Angela valt voortdurend BN’ERS aan en dan nog persoonlijk ook. Zoals de overstap van iemand. Maakt niet uit waarom, want dat gaat niemand wat aan. Maar Angela vond het nodig om daarin te wroeten…

  Triest figuur, die Angela de Jong.

 38. Xylon

  Geraakt door de storm aan kritiek waar Mevrouw de Jong nu in terecht is gekomen Meneer Nijenhuis, nee toch ?!.. Recenseerde de Jong de twee NPO Jinek-uitzendingen waarin ze destijds zelf te gast was toen ook met een flink lovend stuk in het AD ?!.. En nee, natuurlijk neemt Angela persoonlijk geen geld aan van Jinek, immers Angela krijgt van dpg/rtL-Nederland natuurlijk reeds een goede salariëring voor haar promotionele werkzaamheden !.. De functie waarin zij erg succesvol was en heel erg veel heeft betekend voor de strategische samenwerking !.. Helaas is aan dat succes nu een abrupte einde gekomen door die eerste uitzending van rtL-Jinek !.. Verstandiger is nu dat Angela de Jong vertrekt als columniste c.q. recensente van het AD daar dit niet meer goed zal gaan komen !.. De mening van Angela de Jong over tv is sindsdien fan ook zéér terecht onbetrouwbaar geworden !.. Dus weg met die Fake tv recensente c.q. columniste van het AD !..

 39. Martin B.

  Die man kampt nog steeds met de kwalijke gevolgen van z’n eigen bevalling.
  Wat is er gebeurt zeg? Kwam er net een bus aangedendert of Zeau? Enfin, Hans kan er niks an doen dat hij zo een rotkop heeft, per slot van rekening hóeft hij niet op tv, hij doet het wel maar het hoeft niet. En wat Angela en het Algemeen Dagblad betreft, wij als kijkers hoeven dit niet serieus te nemen he? Die krant schreef al over haringen, friet en oliebollen voordat Jinek een talkshow was ipv een journaallezeresje, Hans Nijenhuis had toen op moeten stappen, dan was het AD nog geloofwaardig geweest. Nu geloof ik er niks meer van. Angela manipuleert en bedriegt net zo hard als de rest van die flutkrant.

 40. Arie Schoenlepel

  Hansje weet nu, net als Mw. Hamster de Jong, waarom je de schijn van belangenverstrengeling miet voorkomen. Daarom dus……

 41. anoniemmm

  Hans wat is NU de oplage van AD

  Hans WAS de oplage van AD toen je in dienst kwam

  Hans het is op te zoeken

  Hans Nijenhuis je hebt op een oude jaars dag hard werkende olie bol verkopers

  laten huilen huiln huilen

  met je lieg nep verhaal

  hoe durf je nog hoofdredacteur te zijn bij AD

  Eigenaar AD ik ben geen grote zaken man

  heb wel visie

  hoe kan je hans in dienst houden

  zijn leugen verhaal neemt hij mee in zijn kist

  niemand neemt hans en AD serieus……

  Hans niemand wil poep in huis

  we gaan je door spoelen

  gr gr gr gr gr gr gr grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.