Jort Kelder wijt Eva-exit aan ‘kinderachtig salaris’

Jort Kelder vindt het ongelooflijk jammer dat Eva Jinek de overstap maakt van NPO 1 naar RTL 4. De publieke omroep heeft dit te danken aan zijn ‘kinderachtig beloningsbeleid’. Dat zegt de tv-ster in gesprek met het AD. Tv-sterren mogen bij de NPO ‘maar’ 194.000 euro per jaar verdienen, terwijl ze bij RTL vermoedelijk het vier- of vijfvoudige binnenharkt. “Dit is een enorm gevoelig verlies voor de NPO en tevens een aanleiding voor een brede discussie over topbeloningen in de publieke sector.

Het komt allemaal door dat vermaledijde salarisplafond, aldus Kelder. “Dit is het gevolg van kinderachtig beloningsbeleid. In mijn kringen is geschokt gereageerd. Er wordt nogal gemakzuchtig gedaan over groot talent dat niet over geld mag zeuren, want dat zou ordinair zijn, dat doe je niet, maar voor iedereen speelt geld wel een rol en dat mag ook.

Van 194.000 euro kun je volgens Kelder niet riant leven als tv-ster. “Ik ken de argumentatie van Eva niet, maar ik zeg het in het algemeen: als je in Amsterdam woont, een gezin hebt en een normaal huis wil kopen, moet je niet bij de KRO-NCRV gaan presenteren.

Het klopt van geen kanten dat bijna elke presentator nu hetzelfde verdient bij de NPO, aldus Kelder. “Dat de ene presentator anderhalve ton verdient voor zes uur, terwijl de andere elke dag topsport bedrijft, dat zit fundamenteel verkeerd in elkaar. Een puur socialistisch model, een soort Koreaanse salarisstructuur, het klopt gewoon niet.”

Wij moeten ons met z’n allen afvragen wat dit aan kwaliteit gaat kosten. Dit zal voor Shula Rijxman geen verrassing zijn, maar ook zij is nooit zo sterk geweest om tegen de minister te zeggen: ik doe hier niet aan mee.

Kritiek

De uitspraken van Kelder leiden weer tot kritische reacties van andere BN’ers. “194.000 euro een kinderachtig salarisje noemen, je moet het maar durven“, zegt Telegraaf-journalist Rob Goossens.

SP-Kamerlid Peter Kwint: “Graag een minuut stilte voor de arme televisiecoryfeeën die het voor minder dan 180.000 euro moeten zien te rooien.

RTL-journalist Koen de Regt: “Ja, het is in dit land gewoon bijna niet meer te doen om gesubsidieerd met belastinggeld te concurreren met private ondernemingen. #schande.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen