Jort Kelder wijt Eva-exit aan ‘kinderachtig salaris’

Geplaatst op za 21 sep 2019 om 10:30

Jort Kelder vindt het ongelooflijk jammer dat Eva Jinek de overstap maakt van NPO 1 naar RTL 4. De publieke omroep heeft dit te danken aan zijn ‘kinderachtig beloningsbeleid’. Dat zegt de tv-ster in gesprek met het AD. Tv-sterren mogen bij de NPO ‘maar’ 194.000 euro per jaar verdienen, terwijl ze bij RTL vermoedelijk het vier- of vijfvoudige binnenharkt. “Dit is een enorm gevoelig verlies voor de NPO en tevens een aanleiding voor een brede discussie over topbeloningen in de publieke sector.

Het komt allemaal door dat vermaledijde salarisplafond, aldus Kelder. “Dit is het gevolg van kinderachtig beloningsbeleid. In mijn kringen is geschokt gereageerd. Er wordt nogal gemakzuchtig gedaan over groot talent dat niet over geld mag zeuren, want dat zou ordinair zijn, dat doe je niet, maar voor iedereen speelt geld wel een rol en dat mag ook.

Van 194.000 euro kun je volgens Kelder niet riant leven als tv-ster. “Ik ken de argumentatie van Eva niet, maar ik zeg het in het algemeen: als je in Amsterdam woont, een gezin hebt en een normaal huis wil kopen, moet je niet bij de KRO-NCRV gaan presenteren.

Het klopt van geen kanten dat bijna elke presentator nu hetzelfde verdient bij de NPO, aldus Kelder. “Dat de ene presentator anderhalve ton verdient voor zes uur, terwijl de andere elke dag topsport bedrijft, dat zit fundamenteel verkeerd in elkaar. Een puur socialistisch model, een soort Koreaanse salarisstructuur, het klopt gewoon niet.”

Wij moeten ons met z’n allen afvragen wat dit aan kwaliteit gaat kosten. Dit zal voor Shula Rijxman geen verrassing zijn, maar ook zij is nooit zo sterk geweest om tegen de minister te zeggen: ik doe hier niet aan mee.

Kritiek

De uitspraken van Kelder leiden weer tot kritische reacties van andere BN’ers. “194.000 euro een kinderachtig salarisje noemen, je moet het maar durven“, zegt Telegraaf-journalist Rob Goossens.

SP-Kamerlid Peter Kwint: “Graag een minuut stilte voor de arme televisiecoryfeeën die het voor minder dan 180.000 euro moeten zien te rooien.

RTL-journalist Koen de Regt: “Ja, het is in dit land gewoon bijna niet meer te doen om gesubsidieerd met belastinggeld te concurreren met private ondernemingen. #schande.

Foto: KRO-NCRV
72 Reacties op “Jort Kelder wijt Eva-exit aan ‘kinderachtig salaris’”


 1. GW

  Nausciaa Marbe op twitter: ”

  “Weten we iig hoe Jort de kijkers ziet die de belastingen opbrengen waardoor hij programma’s bij de publieke omroep kan maken: als ‘het jaloerse volk.’”

 2. Enzo Voorthuijsen

  En toch presteert NPO het om met minder geld betere programma’s te maken.

 3. Marcktv

  Als we vijf keer zoveel kunnen verdienen bij een ander doen we het toch ook? Dus geen gezeur over belastinggeld en graaiers…..ga voor zoet i.p.v. zuur

 4. SumTing Wong

  Daarom NPO afschaffen en gewoon marktwerking zonder staatsinmenging!

 5. SumTing Wong

  NPO heeft 3x groter budget dan de commerciele omroepen Enzo.

 6. Ron

  Wat zit hij nu te jammeren naar de bekende weg. Dat zou hij toch als ‘vrindje’ van Rutte moeten weten dat de salarissen bij de NPO niet zo hoog meer mogen zijn. Wat een opportunist. Ik vrees enkel wel dat hij wel zal meeverhuizen, en dan hoor je hem nergens meer over. Blijf dan ook maar weg als z.g.n. ‘deskundige’…

 7. SumTing Wong

  Lekker samenhangend verhaal zonder aannames, Ron. Ga zo door!

 8. Curryworst

  Het kan niet anders dan dat Jort Kelder het over Matthijs van Nieuwkerk heeft als degene die elke dag topsport bedrijft.
  Ten eerste is Matthijs slechts een aantal maanden per jaar 5 dagen in de week op de buis.
  Ten tweede wordt verdient hij 600.000 per jaar. Waarvan 4 ton uit de pot komt van BNNVARA.
  De andere grootverdieners bij de POverdienen goed bij met hun eigen productiebedrijven voor diezelfde PO en andere financieel aantrekkelijke constructies.

 9. Smulpaap

  @Marcktv dat is helemaal waar.
  Het zou mij als host alleen persoonlijk k ut lijken als je nieuwe talkshow na de overstap nooit meer op het niveau (inhoudelijk en kijkercijfers) komt als daarvoor.
  Tot nu toe weet ik niet wie dat wel gelukt is. Fingers crossed.

 10. M.

  Nou, ik heb Jinek in het vorige post aangevallen, maar na lezen wat Kelder zegt, ben ik wel met haar eens, als je veel kunt verdienen moet je inderdaad wel voor gaan. Ik denk alleen dat RTL niet het juist zender, er kijkt geen hond naar, gelukkig kan Eva nog daar het nieuws presenteren.

 11. SumTing Wong

  Tjee M. Jij draait ook als een blaadje in de wind.

 12. Remi

  … Maar wie is nou die “derde persoon”, Wendy ??

 13. q8

  renee van der gijp over jort kelder,…
  weet je waar jort daarvoor zit??
  jort zit daar voor het grote geld en voor jort zelf,
  jort denkt maar aan 1 ding …GELD

  tja, hoe zielig ben je,

 14. Anna Lise

  Goed dat Kelder aangeeft dat er bij de NPO mensen rondlopen die 195k verdienen voor 6 uur werk per week. Dat moet natuurlijk aangepakt worden dus omrekenen naar rato van de 195k oo fulltime basis. Schande dat er zo met belastinggeld wordt omgegaan bij de NPO!

 15. aqua

  De meeste van deze lieden worden overbetaald voor het gene wat ze presteren .
  Alles wordt opgelezen en van enige prestatie is er niet .
  Vooral van Nieuwkerk wordt zwaar over betaald .

 16. Ad Visser

  Unilever STOP met adverteren bij de NEP zender van Nederland. NEP zender, NEP producten??

 17. Ad Visser

  De vele miljoenen die Eva ontvangt betaald Nederland in de supermarkt dagelijks aan de kassa.

 18. Maria

  Jort wil ook graag nog meer verdienen bij de NPO. Eva is gewoon ambitieus wil een hogere functie. Dat is heel iets anders maar het kan goed samen gaan. De NPO heeft al een topvrouw, RTL nog niet. Dat is de kans die er voor het grijpen ligt.

 19. ik john de mol van sbs 6

  AD VISSER dan betalen wij bij de npo dus dubbel of zie ik dat verkeert . ook veel reclame . dan moeten zij het maar reclame vrij maken en dat npo 3 maar op doeken
  dan habben zij recht van spreken

 20. ik john de mol van sbs 6

  AD VISSER dan betalen wij bij de npo dus dubbel of zie ik dat verkeert . ook veel reclame . dan moeten zij het maar reclame vrij maken en dat npo 3 maar op doeken
  dan hebben zij recht van spreken

 21. tss

  Ze verdient dan wel een veelvoud bij RTL, maar haar show is weg. Gegarandeerd. Het is dus uit met Eva.

 22. Ronald

  Als Eva de ruimte krijgt om op dezelfde manier haar show te presenteren, dan zal dat zeker slagen!!

 23. Sven L.

  Niet met Kelder eens. Publieke integriteit staat los van je salaris. Als je bij de NPO wilt werken, dan zul je ook moeten accepteren dat je voor hetzelfde werk minder wordt beloond dan bij RTL of Talpa.

  Ben wél met Kelder eens dat je kunt kijken hoeveel uur televisie iemand maakt en de beloning die daar tegenover staat. Met andere woorden; sommige figuren bij de NPO zouden minder moeten verdienen.

  Neem nou Sophie Hilbrand. Hoeveel uur televisie maakt ze? En waarschijnlijk zit zij ook tegen dat plafond aan hoor. Zelfde geldt voor Filemon Wesselink, Astrid Joosten, Philip Freriks en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 24. Japio

  ik zie geen kans voor het slagen van een Eva-talkshow bij RTL, behalve een redactionele functie. Want …welke richting wil zij inslaan ? Gaat zij nu ook de commerciele programma’s propaganderen ? Tot nu toe is de talkshow rond dit uur zinloos en doelloos gebleken; wie het ook presenteerde. Alleen een goede voetbal-show zou de zaak nog kunnen redden. Denk daar maar eens over na.

 25. Japio

  Sterker nog: wat dacht je van een tv-uitvoering van het radioprogramma ‘Nooit Meer Slapen’ ? Ik zou daar iedere avond op afstemmen.

 26. Leo knots

  Publieke omroep moet nieuws brengen en informeren, niks meer.Dikke salarissen uit belastinggeld absoluut overbodig. Dat Kan mooi bij de commercielen

 27. Tim H

  Altijd leuk die zure reacties van de SP.

 28. Lariekoek

  Ik ken Nederlanders die maar 1600 netto per maand verdienen. En dan werken ze ook nog eens ’s nachts en op zaterdag en zondag.

 29. @Lariekoek

  Dat is laagopgeleid schorem.

 30. Sjaak

  Jort vindt het jammer dat Jinek geen reclame meer maakt voor zijn vriendje Rutte. Hoe minder mensen er naar staatstelevisie kijken hoe minder mensen geïndoctrineerd worden.

 31. Japio

  Nou, maak er dan maar een heel goed Sport-show van. Met deskundigen die al in het RTL huis zitten.

 32. Erwin

  Ik wil 194000 euro. Het lukt me mer 8 jaar werken.

 33. aammehoela

  Wat een zielige reacties weer hierboven. Wat iedereen vergeet is dat met de STER heel veel wordt terugverdiend met het salaris. En wat willen we dan. Enkel CO met veelal baggerprogrammering en dan het liefst om de 20 minuten van die ellenlange irritante herhaling van herhaling walgelijke stompzinnige weerzinwekkende k u t reclames. Neen, Jinek zal het in het begin wel goed doen, maar na de eerste onderbreking zapt men weg naar NPO 1 en zal men meestal blijven hangen. Enkel niet als er nog een leuke gast komt.
  Maar Kelder heeft wel een punt. De CO scoort momenteel enkel met “gejatte formats” van de NPO. Al ben ik wel heel erg blij dat het wanstaltige “Ranking with the Stars” verdwenen is bij de NPO.

 34. Kevin Frikandel

  Eva Jinek is een knappe vrouw, jammer dat ze de overstap naar mij niet maakt….

 35. Asjemenou

  Bij een links geluid hoort toch een linkse -communistische- vergoeding?

 36. Het meisje met de zwarte fiets

  eva Jinek is een vies wijf met visogen en een grote K U T.
  Na de oorlog scheerden wij die kaal en lieten wij dat soort wijven met pek en veren door de stad lopen.
  Dat verdient die linkse graaister ook. GATVER!

 37. mart

  Jort Kelder. Man van overzichtelijke komaf. Opgegroeid in een rijtjeshuis. Niets mis mee maar doe niet steeds of je van Adel bent? Sneu figuur. Zijn opvolger van bij Quote is wat Jort had willen zijn.

 38. Kevin Frikandel

  Meisje met de zwarte fiets, je praat wartaal en bent slecht op de hoogte van de geschiedenis. Moffenmeiden werden kaal geschoren en op de kar door het dorp gereden niet de aanhangers van links.

  Slechte trol ben je.

 39. Eric

  Door de transfer is opeens de prik van Eva af. Alles hierna is onecht en gespeeld

 40. Marcktv

  @Eric…onecht als je voor een beter betaalde job gaat? Stel, je hebt 3500 eu per maand en de concurrent biedt je 15000 en complete vrijheid in je werkzaamheden?
  Blijf je? Nou dan!

 41. Duuveltje

  Ik wijt het aan de hebzucht van Eva.

 42. sukkel

  Meneer bretels met zn geld praatjes Kelder weet weer alles …
  geld geile engerd

 43. mart

  @ Duuveltje. Ze kan nu in vier jaar hetzelfde verdienen als in 20 jaar NPO. Dat is geen hebzucht maar gezond verstand. Je mocht wel gek zijn als je het niet deed.

 44. Freek

  Nou Eva krijgt echt geen miljoen per jaar bij RTL. Rond de 5 ton lijkt me waarschijnlijker.
  Over die 194.000 euro: dat is ongeveer 8500 euro netto per maand.
  Daar kun je vrij mooi voor wonen en een dikke auto van rijden.
  Dus wat is het probleem.
  Er is niets mis mee om dat als bovengrens te stellen bij de NPO.

  Wil je meer dan ga je naar de commercielen, Eva veel succes.

 45. Dij Enkletser

  mart
  Sat 21 Sep 2019 om 12:37

  Precies dat wil hij graag zijn,
  LORD Kelder <<

 46. Nick

  Jort Kelder een jaar in een fabriek zetten van 8 tot 5 voor €1600 per maand.

 47. Don

  Die ‘Kolder’ heeft het wel in z’n bol zeg met een “”laag salaris””.. de L UL! :-(

 48. Kayleigh

  Jort wordt een steeds walgelijker mannetje

 49. anoniem

  De hoogte van zulke topsalarissen wordt vaak niet bepaald door iemands kwaliteiten of talenten, maar door heb hebben van de juiste vriendjes..

 50. StefanV

  Ik vraag me alleen maar af waarom Kelder dan zelf nog steeds bij de NPO zit. Is dat omdat hij van zichzelf vindt dat hij een compleet gebrek aan talent heeft? Want ik kan geen andere reden bedenken waarom hij niet allang naar RTL is overgestapt. Leuke talkshow op RTL Z of zo. Of elke dag gezellig aanschuiven bij RTL Boulevard. Peter R. de Vries verdient er ook bakken geld mee.

 51. Duuveltje

  Mart, waar heb ik gesteld dat ze geen gezond verstand heeft?

 52. Ben

  Jort kelder het echte maffiavrindje.

 53. 🌷Ingrid

  Jort zit waar er geld te halen valt. En zeker bij Jinek heeft hij leuk wat geld bij elkaar geharkt…………..zeker zal hij haar nu missen.
  Jort is te vaak te zien , hij wordt ongeloofwaardig! 🤑🤢

 54. Ron

  @StevanV: die zit straks vrolijk aan tafel bij Jinek op RTL 4 hoor, en dan is het ineens allemaal geweldig.

 55. d

  @Freek, ik denk dat het veel meer is dan 500k per jaar. Anders stapt ze toch niet over. Zal wel een paar miljoen zijn.

 56. venster

  Simpel . Wat kreeg de oermislukkeling , de walgelijke J.Spijkerman? Dat bedrag dus.

 57. Rens

  Waarom bijna 2 ton voor een presentator? Ziekenhuispersoneel dat 36 uur werkt op de meest onregelnatige tijden mogen blij zijn als ze 35.000 bruto per jaar halen. Wat is er zo bijzonder aan een presentator dat die 6x zoveel krijgt bij de publieke omriep en wel 15x zoveel bij de commerciëlen? Dat hele systeem deugt toch van geen kant!

 58. ton

  Ze lullen links en vullen rechts.
  En hoe?

 59. willembever

  Dit is een bijwerking van het feit dat er afgesproken is dat werknemers in de (semi)publieke sector niet meer verdienen dan de Minister President. Het was toch stuitend dat directeurtjes van woningcorporaties, scholen en ziekenhuizen zich schaamteloos verrijkten 10 jaar terug. Fijne duidelijke richtlijn bepaald, dat gebeurt niet vaak! Als de consequentie is dat er hier en daar iemand van baan veranderd voor een hoger salaris, so be it. En over een jaar of tien, wanneer de marktwerking bepaald dat een fris gezicht meer commercials verkoopt, kan Eva fijn in haar eigen verdiende camper We Zijn Er Bijna presenteren voor omroep MAX. Prima toch?

 60. Eric

  Laten we hopen op een kijkers boycot per januari. Eva is keihard door de mand gevallen. Niets is meer echt en puur aan haar. Einde carrière.

 61. @Eric

  Want jij werkt al je hele leven bij het zelfde bedrijf en bij de zelfde baas?

 62. Eric

  @eric. Nee, ik niet. 5 jaar is de max!. Maar geld is niet de driver for change

 63. Nils Holgersson

  194.000 euro per jaar staat gelijk aan 16 bijstandsuitkeringen

  Hoe moet je daar in vredesnaam van rondkomen?

 64. @Eric

  Ha Ha Ha Ha Ha!

 65. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  precies, iedereen een miljoen, behalve Patty Brard natuurlijk want die koopt er alleen maar prosecco van en dan is ze weer de hele dag dronken.
  Laat ze maar eerst aan haar relatie met dochterlief werken. Het lor.
  Pats. Leve Eva. Leve Jort. Iedereen een mening.

 66. toxilogic

  Het blijft treurig al die CO aanhangers die niet in de gaten habben (begrijpen) dat zij ook betalen voor die bagger tv met mega salarissen.

 67. Henk

  Eva, Jort en Mattijs willen ook een gouden ei.

 68. #NPO Kijker#

  Ook nep sterren kunnen grandioos op hun bek gaan zoals gisteren bij RTL

  Wat een afgang.

 69. Uo

  Die bal l.lt lekker. Maar ook deze topper ? gaat het niet maken net zoals haar voorgangers. Gelg geld geld einde verhaal

 70. Henk

  Wie neemt de puberale praatjes en ‘grapjes’ van Jort Kelder nog serieus?

  En laat Jinek, onderbroken door reclameblokken, maar lekker dom lachen en giechelen met stupide #pulpartiesten van RTL

 71. Stefan Vlaminckx

  Dat Jinek overstapt doet ze goed. Ze heeft haar sporen verdiend en dus is een stap hogerop logisch.
  Ik vond de “wij hebben haar groot gemaakt” reactie van de publieke omroep flauw. Je bent een gesubsidieerde semi overheidsinstelling met een salarisplafond. Dan kun je erop wachten.
  Talent moet je goed betalen. En anders gaan ze als ze beter kunnen. En da’s volkomen terecht.

 72. FK

  Ik begrijp niet waarom men elke keer met deze bretelvlegel op de proppen komt en zeker Jinek begrijp ik niet. Die rat heeft toch ooit de ondergang van haar geliefde bewerkstelligd! Of is Jinek van hetzelfde allooi?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.