SBS 6 stopt eind dit jaar definitief met Utopia

Geplaatst op di 20 aug 2019 om 12:45

SBS 6 stopt aan het eind van het jaar na zes jaar en 1554 afleveringen met de realityshow Utopia. Het programma past niet bij de nieuwe fase die de zender ingaat. Dat heeft Talpa Network bekendgemaakt. Utopia is het meest bekeken vooravondprogramma van SBS 6, maar een echte hit is de show ook weer niet. Nu gaat de stekker eruit. “Het sociale experiment Utopia is uitgegroeid tot een spraakmakende realityreeks die veel voor de zender heeft betekend“, aldus de zender.

Toch neemt Talpa nu afscheid van Utopia. “Omdat SBS 6 een nieuwe fase ingaat, maakt Utopia plaats voor andere mooie en verrassende programma’s. Later wordt bekendgemaakt welk programma er in het tijdslot van Utopia te zien zal zijn.”

De huidige vijftien inwoners van het realityprogramma hebben het nieuws vanochtend gehoord. Zij leven nu toe naar de finale, die eind december zal plaatsvinden. Slechts één inwoner verlaat dan als dé grote winnaar het Utopia-terrein.

Zes jaar

Op 31 december 2013 ging Utopia onder grote belangstelling van start. Het oorspronkelijke plan was om in één jaar tijd een ideale samenleving te creëren, op een verlaten terrein bij Laren.

Wegens succes werd het programma steeds met een jaar verlengd, tot het in mei 2018 niet langer mogelijk was om het Utopia-terrein te huren. Daarom is op een nabij gelegen leeg stuk grond Utopia 2 gestart.

Bijna zes jaar lang hebben de verschillende inwoners gebouwd, discussies gevoerd, geëxperimenteerd, ruziegemaakt en ook veel plezier gehad. Tot twee keer toe veranderden ze een kale omgeving in een bruisende mini-samenleving, voorzien van alle gemakken en soms zelfs van luxe.

Nieuw tijdstip

Utopia is momenteel elke werkdag van 19.30 tot 20.30 uur op zender, maar verhuist maandag naar het tijdslot 18.00 tot 19.00 uur. “Vanaf dan is te zien hoe de Utopianen toeleven naar de finale van eind december. Hierover volgt op een later moment meer informatie.”

Dit jaar kijken er dagelijks gemiddeld 417.000 mensen naar Utopia.

Foto: SBS
76 Reacties op “SBS 6 stopt eind dit jaar definitief met Utopia”


 1. tim

  twee jaar te laat, baggerzooi

 2. Norvo

  Toch mooi dat SBS zo al voorsorteert op de onvermijdelijke degradatie van Lingo van 20.00 naar het veel kansrijkere 18.00 uur.

 3. Televisiefreaks

  Nooit gesnapt dat “succes” van Utopia

 4. Andreas

  Jammer voor de fans, maar het aantal kijkers zal niet meer stijgen, vrees ik. Tijd voor wat nieuws!

 5. Hans

  @Norvo:

  Dat is een mogelijkheid. Kan zou ook kunnen dat ANP Nieuws tussen 18.00 en 19.00 uur geprogrammeerd wordt, al dan niet in combinatie met Hart van Nederland en Shownieuws. Tóch de gedroomde vooravondstart van John, met alle elementen die 6 Inside in zich had.

 6. Ron

  Onbegrijpelijk en genadeloos dom dit. De verhuizing van uitzendtijdstip was al een teken, via de achterdeur wordt dit programma geloodst terwijl dit het best scorende programma in de vooravond van 6 is. Ik verwacht meer dan een halvering van de kijkcijfers en het marktaandeel wat het nu haalt…
  Big Brother schijnt volgens de geruchten naar 6 gaan vanaf januari. Ik denk ook dat ze wel met een soortgelijk reality programma moeten blijven komen, met 24/7 streams en dagelijks uitzending. En anders moet RTL 5 nu onmiddellijk doorpakken en dat naar de zender halen.

 7. Ad Visser

  Dat maakt mijn dag weer goed. Past niet méér bij gewenste SBS6. Lingo en Utopia zijn wel 2 uitersten. Laat staan in relatie tot Man bijt Hond

 8. Roen

  De opmaat naar het grote nieuws dat Big Brother zijn rentree maakt.. RTL heeft geen interesse getoond in het programma.

 9. Ron

  @Roen: wie zegt dat?

 10. Wessel

  De kijker gaat dit weer niet snappen. Gun factor SBS wordt steeds minder.

 11. Ron

  Gelukkig stopt deze onzin.

 12. jan

  Nog nooit gezien, is dit zoiets als GTST?

 13. Blödmann

  KOTZ TV: Van, voor en door randdebielen!

 14. Dave

  Of DGK weer terug!

 15. Televisiefreaks

  De eerste bewoners zoals Billy en Ruud waren nog vermakelijk om naar te kijken, maar na het eerste jaar ben ik afgehaakt. De uitzendingen waren destijds nog een half uur ipv een uur op tv. dat kijkt lekkerder weg zoals een korte soap.

  Talpa zou terug moeten grijpen naar meer sensatie tv zoals De Gouden Kooi was bij RTL5 met de in zijn eigen kots rollende Jaap en ruziemakende Brian en Huub. Dan haken de kijkers weer massaal aan, maar dat durft Talpa niet aan vanwege weglopende adverteerders.

 16. Ron

  De Gouden Kooi terug? Nee, dat was heel controversieel voor die tijd en dat kan nu niet meer. Tenminste niet op de manier zoals het gemaakt werd met ‘pest TV’.

 17. KoalaNL

  Als Talpa uit al zijn slechtlopende programma’s de stekker trekt, gaat het hele bedrijf meteen op zwart.

 18. ano@niem.nl

  Gescripte zooi van Talpa. En dat dit nog kijkers trok heb ik nooit begrepen.
  Hetzelfde geld voor Big Brother. Het is geen reality, het is totaal gescript waarbij achter de schermen wordt ingefluisterd wat men moet doen of zeggen of wanneer men kwaad moet worden.

 19. Marc

  gewoon Big Brother terug en dan gewoon terug naar de basis zoals in seizoen 1, dat was het leukste.

 20. Muts

  Klopt ano@niem.nl ik heb het van Cees Kamer gehoord die daar ook zat.

 21. Ron

  De basis, streams/en dagelijkse TV moet voorop staan. En daaromheen zou een heel nieuw programma moeten ontstaan. Iets wat nog niet eerder is gedaan. Het doel; vanuit het niets een nieuwe samenleving opbouwen zoals in Utopia overboord gooien. Wellicht komt JdM met een totaal nieuw doel voor een nieuwe RLS op de proppen.

 22. karel

  Onzin dat Big Brother verhaal. Ook dom van SBS om een van zn best scorende vooravond programma’s zn nek om te draaien, John is echt dom bezig.

 23. Donald Dumb

  Beter. Ik zal het echter niet missen.
  Geen seconde naar gekeken.

 24. MediaPrak

  De echt grote winnaars zijn de overige ‘bewoners’ van Crailo. Wildstand en dure wildbrug hadden veel te lijden aan helverlicht terrein. Als eerder gemeld maakt Lingo om 18:00uur meer kans van slagen dan om 20:00uur waar het moet opboksen tegen andere favoriet bij ‘laaggeletterden’ (GTST) Of ook deze J Versteegh productie stopt na 2 maanden….

 25. Job

  Beter, het is zo’n dom programma. Als ik er een klein stukje van zie als ik wacht op een programma om 20:30 denk ik altijd Jezus wat een dom programma. Dat zullen meer mensen denken denk ik. Dan wordt hun gedachte van : “SBS 6 is een campingzender” ook alleen maar van vergroot. Utopia is een van de programma’s die voor dat imago heeft gezorgd.

 26. Iemand die het weten kan

  Big Brother is een Endemol Shine productie, dat gaat dus never nooit naar Talpa. Of ze moeten alle rechten kopen maar dat zie ik niet gebeuren. Nee, het gaat naar RTL die zijn al maanden lang in het diepste geheim in overleg en dat zou de klapper zijn waar RTL op de najaarspresentatie gaat komen. Dit is ter oren gekomen van Talpa en kiezen nu eieren voor hun geld en stoppen ze met Utopia. Daarom ook de verplaatsing van het uitzendtijdstip. Dat was al een teken aan de wand dat het zou gaan stoppen. Zo is het verhaal een beetje…

 27. Bep

  Nooit gekeken,eindelijk weg, misschien wat intellectuelers er voor terug?

 28. Ad Visser

  @iemand die het kan weten. Goed dat die vergane glorie naar RTL gaat. Iets nieuws zelf ontwikkelen is nog steeds lastig.

 29. Zomaar

  @Bep.
  We praten wel over SBS6 hé.

 30. Bart

  Heel dom dit. Met o.a. Utopia had Talpa een mooie vooravond kunnen bouwen op NET5 of Veronica.

  Op SBS6 is met Lingo en Man bijt Hond erbij Utopia eigenlijk de vreemde eend in de bijt. Als het gerucht waar is dat men Big Brother daarbij wil plaatsen is de keuze om Utopia weg te doen eigenlijk best raar want ook dat programma past er dan niet bij als ze het in de oorspronkelijke vorm gaan doen. Zo komt er in elk geval wel ruimte voor het nieuwsprogramma waar Talpa aan werkt.

 31. Doei Utopia

  Een brief voor de bewoners.

  https://streamable.com/buyc0

 32. Ron

  @B-art: Big Brother is/was natuurlijk qua doel wel een hele andere RLS dan Utopia dus ik kan me voorstellen dat ze dat willen hebben. Het is natuurlijk wel een grote naam en past het in de profilering van 6 om oude programma’s terug te laten keren, na Man Bijt Hond en Lingo. Maar dit past ook bij RTL dus het wordt 1 van de twee. Wie bied het meeste geld om het binnen te halen, RTL of Talpa. Wordt nog een roerige tijd in TV land.

 33. Bart

  Zo leuk zijn een nieuwe realitysoap of als Big Brother en dan dat de bewoners teruggebracht worden naar het leven van de 19e of de 20e eeuw en ze deze in periodes van een maand herbeleven. Met een wekelijkse live show zoals bij Big Brother.

 34. Marloes

  @ano@niem.nl
  Tue 20 Aug 2019 om 13:16

  De kijkcijfermetingen kloppen niet.

 35. Marloes

  @Bart
  Tue 20 Aug 2019 om 14:02

  Het zou leuk zijn als ze in het gesticht waar jij zit het internet de nek omdraaien.

 36. Robert

  Als die Kaktus hier zijn vrouw een keer zat is, even wat lieve woordjes richting Franny en je hebt een paar leuke dagen man.

 37. Jantien Visser

  Eindelijk verlost van dit onzinnige programma!

 38. ano@niem.nl

  Ook Big Brother was gescript. Dat werd overduidelijk toen er in live streams duidelijk werd dat er zaken werden doorgespeeld aan de kandidaten (briefjes met instructies was te doen, hele dialogen, influisteren wat men moest doen). Kortom er is niks reality aan, alles gaat volgens het script.

 39. roevka

  BB UK is gestopt. John de Mol kan wel een spraakmakende Big Brother gebruiken om misschien dit prachtige format nieuw leven in te blazen.

 40. Ron

  Script of niet, je hoeft niet misplaatst verontwaardigt te doen, natuurlijk gebeurd dat vaak. Maar het wordt er wel leuke TV van vaak. En daar gast het om, en het scoort ook nog eens daardoor. Daar gaat het om.

 41. Robert

  Gelukkig stopt deze onzinnige tv vervuiling!
  Zinloze televisie voor zombies als je helemaal de weg kwijt bent.

 42. Bart

  @Marloes Ik kom binnenkort even jou nek omdraaien.

 43. Marloes

  Dan moet er wel een vent komen. Geen crossdresser.

 44. Bart

  @Marloes Kijk maar uit. Zou er niet mee zitten als je het niet zou overleven.

 45. Marloes

  Ik word heel erg bang nu.
  Waar woon je?

 46. Bart

  @Marloes Gewoon wegblijven hier of mijn berichten niet meer lezen.
  Ik ga niet weg. Knoop dat in die domme oren van je.

 47. Marloes

  Huilebalk, waar woon je?

 48. Bart

  Wilde je even naar me toe komen ofzo? Beter van niet want dat zal slecht aflopen voor je.

 49. Marloes

  Bang sukkeltje met je loze dreigementjes.
  Te dom om te poepen en te laf om te zeggen waar je woont.

 50. Bart

  Zeg maar waar jij woont

 51. Emma Wortelanus

  Hahahahah, Bart, ouwe leernicht!!!

 52. Marloes

  Amsterdam.
  Maar ik ga verder niet meer met je in gesprek, want je bent een soort geestelijk gehandicapt kind van 10.
  Fijne dag verder, bangerik.

 53. Lieke van Lexmond Lover

  Over de Rooie terug van 6 tot 7

 54. Guttegut

  Waar moet heel Tokkie Nederland nu dan naar kijken?? Probeer is naar het Nieuws te kijken, er gaat vast een wereld voor jullie open.

 55. Mark

  Big Brother terug zoals seizoen 1, zo saai mogelijk. Mensen die een beetje liggen te niksen en hangen op de bank. Slow tv voor op de achtergrond tijdens het eten of koken. Of als je gewoon zelf ook een beetje aan het bankhangen bent. Hét ultieme John de Mol programma. Dom dat dat over de hele wereld nog loopt behalve in NL. En waarom komt Pointless niet op 6? Ook dat is van Talpa. Loopt met veel succes al jaren in de UK en andere landen, behalve in NL. Kan ook zo om 6 uur met 5 Tegen 5 of een Prijzenslag er achteraan.

 56. Henny Huisman

  Hallo lieverds

  Utopia, een doodgeboren kind…

 57. Arie

  Een programma wat totaal niets brengt dus weg ermee.

 58. TVkijker34

  Aan de meeste reacties die ik hier lees zit er niet veel verschil met de inwoners van Utopia, haat, jaloezie, schelden, ruzie maken etc.

 59. Stoffel

  Als Utopia vervangen wordt door een ander reality programma dan zou ik toch echt graag De Gouden Kooi weer terug zien komen!

 60. Tja

  De gouden kooi zou wel mooi zijn!

 61. Ron

  Het is ook wel oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Ze hadden beter groots kunnen uitpakken door het stoppen van Utopia aan te kondigen en daarbij gelijk te onthullen wat er voor terug komt. Nu moet dat allemaal nog geheim blijven tot nader order. Niet slim. Ook moet ook nog maar blijken hoe de nieuwe vooravond gaat scoren. Kijk, Utopia op het nieuwe tijdstip gaat geen baanbrekend succes worden op dat tijdstip. Dat lukte met 6Inside ook al niet. Ik zie die ruim 400.000 kijkers niet zo snel de switch naar het zeer vroege tijdstip switchen. Van Man Bijt Hond verwacht ik wel een aardig succes, maar alles valt of staat wat daar rondom geprogrammeerd staat. Lingo gaat het ook niet worden. Ik denk dat GTST toch nog steeds betere kijkcijfers gaat scoren dan Lingo. Ze mogen blij zijn met ruim 500.000 kijkers, daaronder is echt te laag voor de hype die er omheen wordt gemaakt nu.

 62. Marloes

  Vind het echt ontzettend jammer dat het fantastische programma Utopia stopt. Wat moet ik straks gaan kijken dan?

 63. WEST*

  @ MARLOES U heeft zeker een tv antenne op uw dak waarop alleen sbs6 te ontvangen is, een goede tip laat uw man de antenne eens van richting draaien , misschien dat u dan meer zenders op uw tv krijgt, en nog een tip, als het mistig is ook even de antenne draaien, krijgt u ook Duitsland
  SUCCES!

 64. Bart

  @Marloes Oh nu ineens niet meer willen praten. Jij begon tegen mij hoor. Gewoon voortaan je muil houden tegen mij.

 65. WEST*

  @ BART 14.02 TV UIT DE VORIGE EEUW? Weet je wat mij leuker lijkt
  tv maken uit de tijd van Floris de 5e Joost van den Vondel Hugo de Groot
  Willem van Oranje etc etc , maar dan in een setting van deze eeuw

  Dus zien we Floris de 5e op een HD scherm in GTST
  Joost van de Vondel te gast bij de VPRO in een boeken programma
  Hugo de Groot bij RTL met een nieuw spelshow ra ra ra waar ben ik ?
  Jan van Schaffelaar met zijn eigen kook en bak show , en laat zien hoe hij zichzelf als sate uitvond !en voogdes Margareta in Koffietijd Daarnaast luisteren deze lieden naar klassieke muziek in hun Jan de Bouvrie,kastelen zoals BACH HANDEL MOZART , of JAZZ, zoals Dexter Gordon,Chick Corea, Art Blakey

  Voor hun kinderen wordt radio Veronica opgericht met Joost of the Dutch coast
  ping … dit is het programma van Lex Harding 123456789 Tineke
  Stan Haag Stan Haag vandaag,en verder met Rob Out, Adje Bouwman, Eddy Bekker Gerard de Vries en met het programma Wil wil wel
  Het nieuws uit de middeleeuwen wordt gelezen door Harmen Siezen
  en natuurlijk de muziek van The Beatles , Stones, Animals Kinks , Q65 Moitions Tee set Cuby en de Earring!! En voor de kleuters vader Abraham met het Smurfenlied , en dat allemaal op 192 goed idee

  Het gewone volk uit de vaderlandse geschiedenis lopen met i phone`s
  van Apple aan hun oor , twitteren, mailen , op internet ,en kijken you tube en Netflix, rijden in een Mercedes, AUDI ,BMW of ander koekblik, werken partime, eten magnatron food, in hun nieuwe IKEA keuken, te verstaan… keuken eiland …en lopen op NIKE en vrijetijds kleding

  Dat zijn nou eens leuke ideeen daar zou je ook met Baltasar Gerard een soap kunnen maken onder de titel niet hij , maar ik was de echte Holleeder

  zo!! en nu eerst een Ba va r ia

 66. Erfgooier

  Paulus de Boskabouter komt wel weer terug. I.p.v. Utopia!

 67. aammehoela

  Eindelijk komt er een einde aan dit totaal onzinnige programma. Enkel voor tokkies en leeghoofden bedoeld.

 68. insider

  SBS6 met dagelijkse dramaserie: Schaamteloos.

 69. Hans

  @Mark:
  Pointless is van Endemol, niet van Talpa.

 70. critikast

  Het mooiste nieuws sinds maanden ! Kliko’s ver open graag !

 71. Klaas

  Eerst jij in de kliko, critikast

 72. Erwin

  Zo, en wat moeten de kanslozen zonder IQ nu kijken? Randdebielen tv, voor dikke tokkies met uitkering, bontkragen en een abonnement op de Primark. Zieliy volk.

 73. Gi

  In Utopia gebeurde eigenlijk niks. Dat gedoe van familie iedere keer en geroddel van anderen (van buiten) maakte dit programma minder leuk om naar te kijken. Het was mooi geweest als Tm destijds met Franny trouwde maar de familie bemoeide zich ermee waardoor de bruiloft niet doorging. Zo ging het constant met alles. Iedereen bemoeide zich ermee, helaas.

 74. ano@niem.nl

  Het gat dat Utopia laat vallen zal worden gedicht door het ANP Nieuws met Merel Westerik en Jeroen Latijnhouwers en het weer door Amara Onwuku en Dennis Wilt.

 75. Wanny

  Spraakmakend?? Nog nooit iemand over gehoord.

 76. Mick

  Lingo vroeger op de avond en Rad van Fortuin om 20.00 uur. Doe dat maar.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.