‘Te weinig aandacht voor Notre Dame op Nederlandse tv’

De Nederlandse televisie heeft op maandagavond veel te weinig aandacht besteed aan de Notre-Dame, de Parijse kathedraal die gisteren zwaar is beschadigd door een brand. Dat vindt tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad. Terwijl de sociale media ontploften, gebeurde er op de mainstream media vrij weinig. “Niks in M, een paar minuten in het Journaal, een verslag in Nieuwsuur en louter enige sprakeloosheid in Pauw. Voor de brand in Parijs moest je niet bij de NPO zijn.”

Het viel echt tegen, vindt Fortuin. “Ik weet dat het niet eerlijk is om de reguliere Nederlandse televisie te vergelijken met grote internationale nieuwszenders, maar ik had dinsdag urenlang het idee dat ik mij op een andere planeet bevond dan de Nederlandse tv.”

Fortuin wilde ‘koortsachtig achterhalen’ wat er in Parijs gebeurde. Het nieuws brak even voor 19.00 uur. Toen begon M, maar die talkshow stond er niet bij stil. En dat terwijl je op CNN en bij de BBC kon zien dat de vlammen de toren in vlogen, klaagt Fortuin.

Het Achtuurjournaal behandelde het nieuws in vier minuten, aldus Fortuin, en Nieuwsuur in tien minuten. “Kort voor Pauw werd in een extra journaaltje gemeld dat de structuur van de kerk waarschijnlijk gered was, maar in de talkshow kwam de presentator niet verder dan aan zijn gasten kort te vragen hun sprakeloosheid te verwoorden.

Al met al moest de tv-kijker in ons land genoegen nemen met een ‘schraal aanbod van brandend nieuws’, besluit Fortuin.

De column van Arjen Fortuin kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: Twitter

64 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Kaatje
april 18, 2019 07:45

Kleine brand, heel veel donaties, zelfs dat gebeurt met de Franse slag.

Gast
De uil van minerva
april 17, 2019 19:03

Gaan ze nu de restauraties restaureren? De muren/stenen bouwerken ramen staan er nog , het houtwerk is van de vorige herbouwing/restoaratie . Heeft er wel eens erger bijgelegei n het verleden, waren zelfs plannen on m te slopen, en quasimodo the verkopen aan een circus.

En dan nog, honderde miljoenen toegezegt bijna miljard € in no time voor het herstellen van de vorige retauraties voor een gebouw.

Bij de volgende humanitaire crisee is waar vele mensen van vlees en bloed een langzame dood staat te wachten. Verwagt ik dat diezelfde donors ook van zich laten horen.

Of ben ik jou gek?

Gast
thijs
april 17, 2019 17:54

@Pieter, Trump is alleen bezig met de Israëlieten en machtige Arabische miljardairs families in het Midden Oosten.

Gast
Erik
april 17, 2019 15:54

F$ck de notre dame! Wij zijn geen franken maar Bataven!

Gast
Maria
april 16, 2019 21:24

Alle aandacht gericht op dat geweldige gebouw, gele hesjes (meer dan 20 weken op de been) vergeten.

Gast
toxilogic
april 16, 2019 15:16

Nooit gedacht dat NRC halve imbecielen als Arjen Fortuin in dienst heeft, blijkbaar kan deze tv recensent de buitenlandse kanalen niet vinden, laat staan dat hij engels, duits, frans, spaans of italiaans kan verstaan. Niet dat deze buitenlandse zenders zoveel meer te melden hadden. Maar goed zijn werkgever is een vijand van de NPO dus dit geklaag had meer te doen met Arjen’s behoefte een wiit voetje te halen.

Gast
Kees schipertoord
april 16, 2019 14:14

Iedereen heeft internet op zijn telefoon. Constant kijken mensen dan naar het nieuws. En sturen elkaar berichten. Niemand is dit ontgaan, en extra journaals zijn er ook geweest. Binnen of buitenlandsnieuws maakt een hoop uit. Denk aan de aanslag in de tram in Utrecht. Werden daar in het buitenland ook programma s voor onderbroken ? Nee.

Gast
StefanV
april 16, 2019 13:45

Er is aandacht aan besteed in de journaals, in Nieuwsuur, in (minstens) een extra Journaal en in Pauw. Wat had die NRC-recensent verwacht dan? Dat ze bij Pauw drie kwartier ademloos naar de bluswerkzaamheden gaan zitten kijken?

Sommige mensen doen net alsof er een immense ramp heeft plaatsgevonden met tig doden. De realiteit is dat een oud, waardevol gebouw gedeeltelijk is afgebrand. Vervelend en jammer, maar aangezien er geen menselijke slachtoffers zijn, moeten we stoppen met over-dramatiseren.

Gast
Barend
april 16, 2019 13:44

Je moet je afstandsbediening ook niet met je tong bedienen, Pieter. Of die afstandsbediening afdoen met een doekje nadat je porno hebt bekeken.

Gast
Pieter
april 16, 2019 13:42

Ja, ik gebruik pillen om de nare smaak in mijn mond te voorkomen als ik per ongeluk langs een NPO zender heb gezapt.

Gast
Barend
april 16, 2019 13:27

Pieter, lees eens een boek.

Gast
Dils
april 16, 2019 13:25

Extra nieuwsuitzendingen voor een brand, pff wat een overdreven aandacht! Gisteren is trouwens de poes van tante Truus overleden, graag een extra nieuwsbulletin. Wij millennials interesseert een dergelijke info voor max 1 minuut bij het korte nieuws.

Gast
Onbekend
april 16, 2019 13:25

Wilders, Baudet en Trump. zijn oproerkraaiers.

Gast
Onbekend
april 16, 2019 13:24

Pieter gebruik je pilletjes.

Gast
Pieter
april 16, 2019 13:20

Ik begrijp het wel hoor NPO, beelden uit Frankrijk doorgeven kost geld. Dat geld besteden jullie liever aan het NPO reisbureau en aan het bashen van Wilders, Baudet en Trump.

Gast
Wanny
april 16, 2019 13:16

Van de belasting aftrekken wil niet zeggen dat het je netto niks kost.

Gast
RobbieGay
april 16, 2019 13:16

@shirley. Oude troep? Je zal de inhoud van je kledingkast bedoelen, toch??

Gast
Alexander
april 16, 2019 13:06

Dat interesseert mij geen bal dat die ouwe troep afbrand in Parijs, zolang als er maar geen doden of gewonden te betreuren zijn, die zogenaamde weldoeners die geld storten kunnen het van de belasting aftrekken, daar voelen ze niks van.

Gast
Bart
april 16, 2019 12:54

Op belgie en duitsland was ook niks te zien

Gast
Onbekend
april 16, 2019 12:44

Bernard Arnault van luxegoederenconcern LVMH daar nog eens 200 miljoen euro bovenop doet.
http://tinyurl.com/y37er7k3

Gast
Ome H
april 16, 2019 12:41

‘Ik had DINSDAG urenlang het idee dat ik mij op een andere planeet bevond …..’
Lijkt me wel te kloppen!!

Gast
Bep
april 16, 2019 12:29

Fijn dat we geen nepnieuws over ons kregen heengestort door hijgerige redacties.

Gast
Sven L.
april 16, 2019 12:18

@ 11:43 uur. Juist het onderzoek is nog gaande, dus valt er niets meer te zeggen dan dat er brand woedt. Waarom dan gaan speculeren? Dat sensatie-gedoe is nergens voor nodig. Zorgt alleen maar voor onrust, zeker in Parijs;)

Overigens zeiden de autoriteiten gisteren dat het hoogstwaarschijnlijk komt door de werkzaamheden. Kortsluiting, vonk van een slijptol, weten wij veel wat er precies gebeurd is. Het bedrijf dat de renovatie uitvoert kan denk ik zijn biezen pakken.

Gast
Burgermans
april 16, 2019 12:17

Beetje overdreven, al die aandacht voor de Notre Dame. In de achttiende eeuw is deze kerk al eens gesloopt door boze Franse burgers, in de negentiende eeuw is hij weer gerestaureerd. Het is maar gewoon een gebouw.

Gast
NPO kijker-dinsdag
april 16, 2019 12:16

Het Achtuurjournaal behandelde het nieuws in vier minuten: ja en dat is ruim 25% hoor.

Verder heel veel extra nieuwsuitzendingen.

Het is ook nooit genoeg.

Gast
west
april 16, 2019 12:14

heb even naar andere grote zenders gekeken maar daar werd ook alleen maar gezegd en laten zien wat belangrijk is zowel op BBC TV MONDE ZDF Het is verschrikkelijk natuurlijk maar nieuws uitzendingen moeten berichtgeving to the point doorgeven en er geen drama serie van maken ! Redakteuuren/ samenstellers van het nieuws , moeten altijd beknibbelen op seconden en minuten
kijk eens hoe snel en kort het nieuws bij de BBC gaat! Maar er is altijd wel iets te zeuren in Nederland !

Gast
Onbekend
april 16, 2019 12:13

Allemaal extra Journaals op nl 1

Gast
Mart
april 16, 2019 12:12

RTL 4 had beter kunnen kiezen om het late nieuws naar 22.30 te verschuiven en daarna pas te beginnen met Een Nieuw Leven In De Zon.

Afgelopen weken zijn er een aantal dingen gebeurt op het actuele vlak, hadden ze mooi op in kunnen spelen.

Gast
Martin
april 16, 2019 11:59

Ik ben het hier mee eens. Zo weinig aandacht hiervoor. Nee pauw speelde gisteren liever voor psycholoog voor amhali en jaspers. Alleen dat van jaspers was zo fake. Ze probeerde zelfs te huilen.

Gast
@Sven L.
april 16, 2019 11:43

Onderzoek is nog gaande, kan nog niks uitsluiten dus slimmerd.

Gast
Sven L.
april 16, 2019 11:33

Wat moet je dan? Live kijken hoe de boel instort? Ik vond de aandacht proportioneel. Het was geen aanslag, het was een ‘gewone’ brand. Veel meer viel er niet te melden.

Gast
xandertje
april 16, 2019 11:30

“Er was niets te melden” argument gaat natuurlijk niet op. Bij ernstige gebeurtenissen is er de eerste uren vaak niks te melden en is het allemaal gissen. Maar de kijker wil wel graag dat het behandeld wordt, het samen beleven is daar bijvoorbeeld een onderdeel van. Dat Pauw het niet vond kunnen om het boek met de familie van Anne Faber niet te schrappen snap ik. Maar het item met het boerinnetje dat er zat… ach pfff laat maar ik ga er geen woorden aan vuil maken. Het is immers bijna Pasen en ook ik moet soms wat liever zijn en niet overal op kiften. Amen.

Valste start van Pauw. Volgende keer beter.

Gast
Johan D.
april 16, 2019 11:30

Kom op jongens, niet zoveel ophef om een kerk die in de brand staat. Het instituut kerk staat al jaren in brand.

Gast
Ronaldm
april 16, 2019 11:30

Pauw had makkelijk een item kunnen hebben aan het begin, dan hadden ze Yvon kunnen afzeggen

Gast
Redacteurzonderwerk
april 16, 2019 11:21

Die Fransen hebben meer schade aangericht in al hun (vroegere) koloniën. Hele volksstammen uitgemoord. Geen medelijden mee heerlijk nieuws.

Gast
Zomaar
april 16, 2019 11:20

Hadden ze dan programma’s moeten onderbreken om te vertellen dat het nog steeds in de fik staat?

Gast
Ron
april 16, 2019 11:19

@Jacob Kle: dat kun je nog niet zeggen. Onderzoek is nog gaande. Vermoedelijk heeft het met de restauratiewerkzaamheden te maken die bezig waren aan de kerk.

Gast
Televisiefreaks
april 16, 2019 11:17

Er was niks nieuws te melden en toch kwam er de hele avond door steeds een extra bulletin tussen uitzendingen in van NPO1 en RTL4. Dat lijkt me meer dan voldoende aandacht juist voor iets wat in het buitenland gaande is.

Hadden ze dan om Arjen Fortuin tevreden te stellen urenlang oeverloos moeten kletsen over de geschiedenis en historie van de Notre Dame? Dat lijkt me wat overdreven en iets voor een andere avond wanneer er meer kan worden voorbereid. Het blijft voor redacties enorm improviseren aangezien de brand pas in de avond pas startte en je dan niet even wat deskundigen op stel en sprong paraat hebt.

Gast
Deadly Viper
april 16, 2019 11:15

@Joost

Ja komt er van als je andere landen plundert en leeg rooft.

Gast
Vanessa
april 16, 2019 11:14

Want het een sluit het ander uit, simpele Joost?

Gast
Joost
april 16, 2019 11:13

@Pong
Land vol Afrikaantjes bedoel je.

Gast
Jacob Kle
april 16, 2019 11:12

Let op, dit was gewoon een aanslag, niks verbouwingsongeluk. Kerken zijn al een tijdje mikpunt in Frankrijk.

Gast
Pong
april 16, 2019 11:11

Donder op met die Fransen. Wat kan ons het schelen wat er in dat land vol arrogantjes gebeurt?

Gast
Mousy
april 16, 2019 11:11

@anoniem 11.09u je reactie staat bij het verkeerde artikel.

Gast
tim
april 16, 2019 11:11

Verbaasd me niks als achter wordt gehouden dat t opzet is geweest van n bepaalde groep gelovigen…

Gast
Zo waar..
april 16, 2019 11:10

Het was geen moskee dus niet interessant voor de NPO.

Gast
Dr phil
april 16, 2019 11:10

Als het een moskee was geweest dan heel de avond op Nederland 1 2 3 maar ja het is maar een cristelijk kerk niet zo belang rijk toch

Gast
anoniem
april 16, 2019 11:09

paul heeft 1 doel geld geld geld

met geld kun je niet alles kopen paul

kijk naar je vreselijke tanden in je mond

welke architect heeft voor je tanden, gebit gewerkt

kijk naar Tan zijn gebit

Gast
john
april 16, 2019 11:05

dan heb je het extra journaal van rtl4 gemist meneer Fortuin. die spendeerde er wel aandacht aan.

Gast
Ria
april 16, 2019 11:05

Het was geen moskee volgens de NPO.

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen