‘Te weinig aandacht voor Notre Dame op Nederlandse tv’

Geplaatst op di 16 apr 2019 om 10:45

De Nederlandse televisie heeft op maandagavond veel te weinig aandacht besteed aan de Notre-Dame, de Parijse kathedraal die gisteren zwaar is beschadigd door een brand. Dat vindt tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad. Terwijl de sociale media ontploften, gebeurde er op de mainstream media vrij weinig. “Niks in M, een paar minuten in het Journaal, een verslag in Nieuwsuur en louter enige sprakeloosheid in Pauw. Voor de brand in Parijs moest je niet bij de NPO zijn.”

Het viel echt tegen, vindt Fortuin. “Ik weet dat het niet eerlijk is om de reguliere Nederlandse televisie te vergelijken met grote internationale nieuwszenders, maar ik had dinsdag urenlang het idee dat ik mij op een andere planeet bevond dan de Nederlandse tv.”

Fortuin wilde ‘koortsachtig achterhalen’ wat er in Parijs gebeurde. Het nieuws brak even voor 19.00 uur. Toen begon M, maar die talkshow stond er niet bij stil. En dat terwijl je op CNN en bij de BBC kon zien dat de vlammen de toren in vlogen, klaagt Fortuin.

Het Achtuurjournaal behandelde het nieuws in vier minuten, aldus Fortuin, en Nieuwsuur in tien minuten. “Kort voor Pauw werd in een extra journaaltje gemeld dat de structuur van de kerk waarschijnlijk gered was, maar in de talkshow kwam de presentator niet verder dan aan zijn gasten kort te vragen hun sprakeloosheid te verwoorden.

Al met al moest de tv-kijker in ons land genoegen nemen met een ‘schraal aanbod van brandend nieuws’, besluit Fortuin.

De column van Arjen Fortuin kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: Twitter
64 Reacties op “‘Te weinig aandacht voor Notre Dame op Nederlandse tv’”


 1. henk

  Zelfs al staat de wereld in brand, M start dr sjooow

 2. Kim Jong-un-dos-tres

  De brand is verschrikkelijk, maar wat valt er een halfuur na de uitbraak te melden? Dat het vreselijk is dat weten we en zagen we.
  Volgens mij was de verslaggeving goed zo.

 3. henny

  Fortuin heeft duidelijk geen RTL gekeken. Het nieuws opende er gisteravond mee en extra uitzendingen op RTL4. Verslaggever meteen op tv in plaats van de telefoontjes bij de nos.

 4. Erwin

  Dus M is gewoon opgenomen? Hoe kun je een nieuw format bedenken voor dat programma ZONDER erbij op te nemen dat brekend nieuws direct gebracht moet worden? Dan zappen mensen massaal naar RTLNieuws of CNN.

 5. bhuf

  De live updates op nos.nl waren anders prima. Als je zo graag updates wilde dan waren er zat mogelijkheden.

 6. Shirley

  Oude troep allemaal.
  Opgeruimd staat netjes!

 7. Directeurtje

  Als je breaking news wil volgen moet je zijn op Twitter en livestreams op Youtube en Periscope. Twitter heeft als slogan Wat er gebeurt en die is treffend raak.

  Het is algemeen bekend dat de NPO zeer, zeer slecht is in het brengen van breaking news. Dat hebben ze nog nooit goed gedaan.

  Evenementen als het WK, Koningsdag en Prinsjesdag doen ze perfect, maar dan kunnen ze maandenlang broeden op draaiboeken. Improviseren daar ligt niet hun kracht. Ja een liveblog hier en daar, that’s it.

 8. Ron

  Wat een aanfluiting was de eerste Pauw van dit seizoen. Totaal geen relevante gasten n.a.v. het breaking wereld nieuws. Alleen maar wat nonchelante opmerkingen. ‘Tja, wat kun je hier nu van zeggen, ‘het is een kerk’…Pauw viel gisteren volledig door de mand. Hij had immers enkele uren voor de uitzending al deskundige kunnen oproepen om hier over te praten. Nu gebeurd dit hoogstwaarschijnlijk vanavond pas als M de redactie al niet voor is. Mosterd na de maaltijd dus…

 9. Job

  Pauw viel echt enorm tegen. Die brand was dé gebeurtenis van de dag.
  Dan nodig je toch een expert uit, of een kunsthistoricus?

  Nu moesten we het gezwam van Yvonne Jaspers aanhoren.
  Wat kan het de kijker nou schelen welke probleempjes zij heeft?

 10. Herman Hoogsteder

  Dat heet nou linkse tv.Gatver wat is Nederland toch een pl…..land

 11. Bep

  Want aandacht geven aan een brand is rechts?

 12. Deadly Viper

  Wat voor rare en domme mensen lopen er toch rond… overal een links/rechts discussie van maken. Geen leven gewoon.

 13. Frits

  Er zijn de laatste tijd voortdurend branden in kerken in Parijs. De instructies zijn om die stil te houden.

  De journalisten begrepen even niet dat dat voor deze niet gold.

 14. anymouse

  Ik kreeg om 19.12u een melding op mijn smartphone van NOS.nl & de Telegraaf.De site waren zeer actueel, de gehele avond door.

  De brand brak s’avonds uit, als het s’ochtends was geweest, had men heus wel meer (kunnen) uitzenden d.m.v. extra journaals.

  Nederland staat bekend (met de tv-recensenten voorop) om te zeuren, om het zeuren. Nooit is iets goed, wat men ook doet. (of niet).

 15. Ria

  Het was geen moskee volgens de NPO.

 16. john

  dan heb je het extra journaal van rtl4 gemist meneer Fortuin. die spendeerde er wel aandacht aan.

 17. anoniem

  paul heeft 1 doel geld geld geld

  met geld kun je niet alles kopen paul

  kijk naar je vreselijke tanden in je mond

  welke architect heeft voor je tanden, gebit gewerkt

  kijk naar Tan zijn gebit

 18. Dr phil

  Als het een moskee was geweest dan heel de avond op Nederland 1 2 3 maar ja het is maar een cristelijk kerk niet zo belang rijk toch

 19. Zo waar..

  Het was geen moskee dus niet interessant voor de NPO.

 20. tim

  Verbaasd me niks als achter wordt gehouden dat t opzet is geweest van n bepaalde groep gelovigen…

 21. Mousy

  @anoniem 11.09u je reactie staat bij het verkeerde artikel.

 22. Pong

  Donder op met die Fransen. Wat kan ons het schelen wat er in dat land vol arrogantjes gebeurt?

 23. Jacob Kle

  Let op, dit was gewoon een aanslag, niks verbouwingsongeluk. Kerken zijn al een tijdje mikpunt in Frankrijk.

 24. Joost

  @Pong
  Land vol Afrikaantjes bedoel je.

 25. Vanessa

  Want het een sluit het ander uit, simpele Joost?

 26. Deadly Viper

  @Joost

  Ja komt er van als je andere landen plundert en leeg rooft.

 27. Televisiefreaks

  Er was niks nieuws te melden en toch kwam er de hele avond door steeds een extra bulletin tussen uitzendingen in van NPO1 en RTL4. Dat lijkt me meer dan voldoende aandacht juist voor iets wat in het buitenland gaande is.

  Hadden ze dan om Arjen Fortuin tevreden te stellen urenlang oeverloos moeten kletsen over de geschiedenis en historie van de Notre Dame? Dat lijkt me wat overdreven en iets voor een andere avond wanneer er meer kan worden voorbereid. Het blijft voor redacties enorm improviseren aangezien de brand pas in de avond pas startte en je dan niet even wat deskundigen op stel en sprong paraat hebt.

 28. Ron

  @Jacob Kle: dat kun je nog niet zeggen. Onderzoek is nog gaande. Vermoedelijk heeft het met de restauratiewerkzaamheden te maken die bezig waren aan de kerk.

 29. Zomaar

  Hadden ze dan programma’s moeten onderbreken om te vertellen dat het nog steeds in de fik staat?

 30. Redacteurzonderwerk

  Die Fransen hebben meer schade aangericht in al hun (vroegere) koloniën. Hele volksstammen uitgemoord. Geen medelijden mee heerlijk nieuws.

 31. Ronaldm

  Pauw had makkelijk een item kunnen hebben aan het begin, dan hadden ze Yvon kunnen afzeggen

 32. Johan D.

  Kom op jongens, niet zoveel ophef om een kerk die in de brand staat. Het instituut kerk staat al jaren in brand.

 33. xandertje

  “Er was niets te melden” argument gaat natuurlijk niet op. Bij ernstige gebeurtenissen is er de eerste uren vaak niks te melden en is het allemaal gissen. Maar de kijker wil wel graag dat het behandeld wordt, het samen beleven is daar bijvoorbeeld een onderdeel van. Dat Pauw het niet vond kunnen om het boek met de familie van Anne Faber niet te schrappen snap ik. Maar het item met het boerinnetje dat er zat… ach pfff laat maar ik ga er geen woorden aan vuil maken. Het is immers bijna Pasen en ook ik moet soms wat liever zijn en niet overal op kiften. Amen.

  Valste start van Pauw. Volgende keer beter.

 34. Sven L.

  Wat moet je dan? Live kijken hoe de boel instort? Ik vond de aandacht proportioneel. Het was geen aanslag, het was een ‘gewone’ brand. Veel meer viel er niet te melden.

 35. @Sven L.

  Onderzoek is nog gaande, kan nog niks uitsluiten dus slimmerd.

 36. Martin

  Ik ben het hier mee eens. Zo weinig aandacht hiervoor. Nee pauw speelde gisteren liever voor psycholoog voor amhali en jaspers. Alleen dat van jaspers was zo fake. Ze probeerde zelfs te huilen.

 37. Mart

  RTL 4 had beter kunnen kiezen om het late nieuws naar 22.30 te verschuiven en daarna pas te beginnen met Een Nieuw Leven In De Zon.

  Afgelopen weken zijn er een aantal dingen gebeurt op het actuele vlak, hadden ze mooi op in kunnen spelen.

 38. Onbekend

  Allemaal extra Journaals op nl 1

 39. west

  heb even naar andere grote zenders gekeken maar daar werd ook alleen maar gezegd en laten zien wat belangrijk is zowel op BBC TV MONDE ZDF Het is verschrikkelijk natuurlijk maar nieuws uitzendingen moeten berichtgeving to the point doorgeven en er geen drama serie van maken ! Redakteuuren/ samenstellers van het nieuws , moeten altijd beknibbelen op seconden en minuten
  kijk eens hoe snel en kort het nieuws bij de BBC gaat! Maar er is altijd wel iets te zeuren in Nederland !

 40. NPO kijker-dinsdag

  Het Achtuurjournaal behandelde het nieuws in vier minuten: ja en dat is ruim 25% hoor.

  Verder heel veel extra nieuwsuitzendingen.

  Het is ook nooit genoeg.

 41. Burgermans

  Beetje overdreven, al die aandacht voor de Notre Dame. In de achttiende eeuw is deze kerk al eens gesloopt door boze Franse burgers, in de negentiende eeuw is hij weer gerestaureerd. Het is maar gewoon een gebouw.

 42. Sven L.

  @ 11:43 uur. Juist het onderzoek is nog gaande, dus valt er niets meer te zeggen dan dat er brand woedt. Waarom dan gaan speculeren? Dat sensatie-gedoe is nergens voor nodig. Zorgt alleen maar voor onrust, zeker in Parijs;)

  Overigens zeiden de autoriteiten gisteren dat het hoogstwaarschijnlijk komt door de werkzaamheden. Kortsluiting, vonk van een slijptol, weten wij veel wat er precies gebeurd is. Het bedrijf dat de renovatie uitvoert kan denk ik zijn biezen pakken.

 43. Bep

  Fijn dat we geen nepnieuws over ons kregen heengestort door hijgerige redacties.

 44. Ome H

  ‘Ik had DINSDAG urenlang het idee dat ik mij op een andere planeet bevond …..’
  Lijkt me wel te kloppen!!

 45. Onbekend

  Bernard Arnault van luxegoederenconcern LVMH daar nog eens 200 miljoen euro bovenop doet.
  http://tinyurl.com/y37er7k3

 46. Bart

  Op belgie en duitsland was ook niks te zien

 47. Alexander

  Dat interesseert mij geen bal dat die ouwe troep afbrand in Parijs, zolang als er maar geen doden of gewonden te betreuren zijn, die zogenaamde weldoeners die geld storten kunnen het van de belasting aftrekken, daar voelen ze niks van.

 48. RobbieGay

  @shirley. Oude troep? Je zal de inhoud van je kledingkast bedoelen, toch??

 49. Wanny

  Van de belasting aftrekken wil niet zeggen dat het je netto niks kost.

 50. Pieter

  Ik begrijp het wel hoor NPO, beelden uit Frankrijk doorgeven kost geld. Dat geld besteden jullie liever aan het NPO reisbureau en aan het bashen van Wilders, Baudet en Trump.

 51. Onbekend

  Pieter gebruik je pilletjes.

 52. Onbekend

  Wilders, Baudet en Trump. zijn oproerkraaiers.

 53. Dils

  Extra nieuwsuitzendingen voor een brand, pff wat een overdreven aandacht! Gisteren is trouwens de poes van tante Truus overleden, graag een extra nieuwsbulletin. Wij millennials interesseert een dergelijke info voor max 1 minuut bij het korte nieuws.

 54. Barend

  Pieter, lees eens een boek.

 55. Pieter

  Ja, ik gebruik pillen om de nare smaak in mijn mond te voorkomen als ik per ongeluk langs een NPO zender heb gezapt.

 56. Barend

  Je moet je afstandsbediening ook niet met je tong bedienen, Pieter. Of die afstandsbediening afdoen met een doekje nadat je porno hebt bekeken.

 57. StefanV

  Er is aandacht aan besteed in de journaals, in Nieuwsuur, in (minstens) een extra Journaal en in Pauw. Wat had die NRC-recensent verwacht dan? Dat ze bij Pauw drie kwartier ademloos naar de bluswerkzaamheden gaan zitten kijken?

  Sommige mensen doen net alsof er een immense ramp heeft plaatsgevonden met tig doden. De realiteit is dat een oud, waardevol gebouw gedeeltelijk is afgebrand. Vervelend en jammer, maar aangezien er geen menselijke slachtoffers zijn, moeten we stoppen met over-dramatiseren.

 58. Kees schipertoord

  Iedereen heeft internet op zijn telefoon. Constant kijken mensen dan naar het nieuws. En sturen elkaar berichten. Niemand is dit ontgaan, en extra journaals zijn er ook geweest. Binnen of buitenlandsnieuws maakt een hoop uit. Denk aan de aanslag in de tram in Utrecht. Werden daar in het buitenland ook programma s voor onderbroken ? Nee.

 59. toxilogic

  Nooit gedacht dat NRC halve imbecielen als Arjen Fortuin in dienst heeft, blijkbaar kan deze tv recensent de buitenlandse kanalen niet vinden, laat staan dat hij engels, duits, frans, spaans of italiaans kan verstaan. Niet dat deze buitenlandse zenders zoveel meer te melden hadden. Maar goed zijn werkgever is een vijand van de NPO dus dit geklaag had meer te doen met Arjen’s behoefte een wiit voetje te halen.

 60. Maria

  Alle aandacht gericht op dat geweldige gebouw, gele hesjes (meer dan 20 weken op de been) vergeten.

 61. Erik

  F$ck de notre dame! Wij zijn geen franken maar Bataven!

 62. thijs

  @Pieter, Trump is alleen bezig met de Israëlieten en machtige Arabische miljardairs families in het Midden Oosten.

 63. De uil van minerva

  Gaan ze nu de restauraties restaureren? De muren/stenen bouwerken ramen staan er nog , het houtwerk is van de vorige herbouwing/restoaratie . Heeft er wel eens erger bijgelegei n het verleden, waren zelfs plannen on m te slopen, en quasimodo the verkopen aan een circus.

  En dan nog, honderde miljoenen toegezegt bijna miljard € in no time voor het herstellen van de vorige retauraties voor een gebouw.

  Bij de volgende humanitaire crisee is waar vele mensen van vlees en bloed een langzame dood staat te wachten. Verwagt ik dat diezelfde donors ook van zich laten horen.

  Of ben ik jou gek?

 64. Kaatje

  Kleine brand, heel veel donaties, zelfs dat gebeurt met de Franse slag.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.