DWDD-tafel kotst half uur lang op Baudet en Wilders

Matthijs van Nieuwkerk en zijn vrienden waren dinsdagavond hét uithangbord van de mediakloof in ons land. Ze waren een half uur lang eensgezind aan het afgeven op de PVV en vooral de FvD, in sommige peilingen ’s lands grootste partij. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Prem Radhakishun zette de toon door Geert Wilders en Thierry Baudet aan het begin van de uitzending ‘idioten’ te noemen. Hij vindt het schandalig hoe de twee politici hebben gereageerd op de tramterreur in Utrecht.

Radhakishun ergert zich eraan dat Wilders zo wijst op de islamitische en Turkse achtergrond van de tramschutter. “Blondie heeft van 2010 tot 2012 het kabinet mede mogelijk gemaakt en in diezelfde periode is de Nederlandse Tristan van der Vlis met een geweer zes mensen doodgeschoten in Alphen aan den Rijn. Onschuldige mensen. Waar was de grote bek van Wilders de volgende dag?

Baudet zette zijn campagne in gematigde vorm door, in tegenstelling tot andere partijen. “Hij scoort goedkoop over de bloedige slachtoffers van Utrecht en heel Nederland houdt zijn bek. Deze man is gestoord.”

Van Nieuwkerk: “Rustig.”

Radhakishun: “Nee, Matthijs, dit kan niet wat hij doet. Wilders is een gevaar. Punt.”

Kotsen

Erik Dijkstra keek met verbijstering naar de ergernis die Theo Hiddema van FvD uitsprak over de campagne-onderbreking. “Ik zat er vanochtend naar te kijken en ik schrok er gewoon van, weet je wel. Ik voelde echt een soort overtreffende trap van waar je eigenlijk bijna van moet kotsen, weet je wel.”

Dijkstra: “Theo Hiddema, een beetje een louche advocaat, zei op een gegeven moment: ‘Ze proberen ons dit aan te wrijven. We zaten net in zo’n lekkere flow met elkaar.’ Hij zei nog net niet: ‘We balen eigenlijk van die slachtoffers.’ Ik vond het ongelooflijk. Die zaal moest ook nog een paar keer verschrikkelijk lachen. Dan moet je toch je ogen uit je kop schamen?

Van Nieuwkerk: “‘Louche advocaat’ is van jou, hè? We hebben het nu in grote verontwaardiging over wat daar gisterenavond is gebeurd. We gaan straks van Maurice horen – ik heb er eigenlijk nu al zin in – wat de peilingen zijn voor de verkiezingen. Ik heb namelijk de indruk dat het allemaal niet zo uitmaakt wat wij hier allemaal zeggen over hoe schandalig we dit eventueel vinden.”

Idioten

Radhakishun: “Matthijs, waarom het wel uitmaakt wat we hier aan tafel zeggen: ik ken goed opgeleide mensen die zeggen dat ze op deze rattenvangers gaan stemmen. Als je vraagt waarom en men zegt: ‘Ik heb een hekel aan zwarten’, prima, maar kom niet met argumenten alsof hun economische plaatjes zo goed zijn. Hij is net als Trump: hij kletst en liegt de boel bij elkaar en niemand die het wil zeggen.”

Daarna zei hij zelfs: “Iedereen die op hem stemt is een idioot. Idioten hebben recht op een idioot. Laten we het benoemen.

Van Nieuwkerk: “Ik wil toch nog even gezegd hebben: hij krijgt hier de ene uppercut na de andere. Als het aan ons ligt, ligt hij knock-out in de hoek. Schaterlachend ontkurkt hij de champagne.”

Kloof

Tafelgast Özcan Akyol was het weliswaar met zijn collega’s eens, maar gaf ook aan: “Als je het hebt over partijkartel en mediakartel: álles wordt hier nu bevestigd aan tafel. Wij kunnen de mensen hier wel belachelijk gaan maken, maar de mensen thuis zitten te kijken en denken: zie je wel, ze kijken neer op ons.”

Barbara Baarsma ziet dat anders. Je moet de kijker volgens haar gewoon opvoeden. “Je moet de zendtijd die je hebt proberen om die mensen te bereiken en uit te leggen dat klimaat geen hoax is.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen