Peter R. sluit niet uit dat Job minderjarige misbruikte

Peter R. de Vries sluit niet uit dat de aangifte die er ligt tegen castingschurk Job Gosschalk is gedaan door iemand die ten tijde van het vermeende delict minderjarig was. Dat zei de misdaadjournalist dinsdagavond in RTL Boulevard. Het OM wil niet zeggen wie aangifte heeft gedaan tegen Gosschalk. “Het zal mij niet helemaal verbazen, zeg ik met een grote slag om de arm, als het een aangifte blijkt te zijn van iemand die op dat moment dat het plaatsvond minderjarig was.”

Waarom denkt De Vries dat? “In deze zaak is een beetje het moeilijke: waar moeten mensen precies aangifte van doen? Als men voor een casting kwam, een vent van 21 of 24 jaar, en die wordt tijdens die casting min of meer verleid om z’n kleren uit te doen of een bepaalde seksuele pose aan te nemen en hij doet dat, wat is dan precies het misdrijf? Dat ligt best moeilijk. Het feit dat men deze aangifte toch zo serieus oppakt… Het wordt natuurlijk heel andere koek als het iemand is die minderjarig was en die is aangezet tot seksuele handelingen.

Dat het OM deze aangifte serieus neemt is volgens De Vries duidelijk. “Het valt mij toch wel op dat het Openbaar Ministerie met een serieus statement hierover komt. Dat bewijst mij dat ze het niet lichtvaardig opnemen. Anders zouden ze niet met zo’n verklaring komen. Er wordt onderzoek gedaan. Gosschalk gaat zelf gehoord worden. Dat geeft wel aan dat men de aangifte serieus neemt. Er worden natuurlijk heel veel aangiftes gedaan in een stad als Amsterdam en heel vaak kun je binnen vijf minuten zeggen: ‘Dat is niks.’ Of: ‘Daar doen we niets mee.’ Dat speelt hier kennelijk niet.

Gosschalk heeft zelf bekend dat hij zijn macht heeft misbruikt tijdens audities met (jonge) jongens. Is dat op zichzelf niet strafbaar? “Niet heel veel, nee. Zeker niet als het om volwassen acteurs gaat die achteraf zeggen dat ze dat vrijwillig hebben gedaan. Gosschalk heeft ze niet de mes op het keel gezet. Dan is die strafbaarheid ingewikkeld. Het is moreel verwerpelijk. Daar kunnen we kort over zijn. Het is machtsmisbruik wat hij heeft gedaan, maar in hoeverre het strafbaar is: we gaan het zien.

Waar iedereen op zit te wachten, en ik zelf ook, is dat Job Gosschalk eens een keer tevoorschijn komt. Die zien of horen we eigenlijk niet meer. Die heeft heel in het begin af en toe een piepklein commentaartje gegeven, maar als hij echt een kerel is moet hij een keer zijn eigen verhaal gaan vertellen. Daar wacht de affaire wel op, vind ik.”

Lees ook:
Castingboef Job Gosschalk wordt alsnog gehoord (dinsdag 30 oktober)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen