‘Afkeer van progressieve mediafiguren neemt sterk toe’

De actie waarbij 200 BN’ers met een ‘Zwarte Piet is racisme’-shirtje poseren, leidt alleen maar tot een nóg grotere afkeer van progressieve mediafiguren en hun ideeën. Dat stelt Özcan Akyol vandaag in zijn column in het AD. Akyol denkt dat de actie averechts werkt omdat ze ‘als een guerrillabeweging tekeer gaan tegen iedereen met een afwijkende mening’. “Wellicht oogst de actie applaus onder gelijkgestemden, maar bij mij werkte ze vooral op de lachspieren“, aldus de columnist.

Georgina Verbaan, Mathijs van de Sande Bakhuyzen, Jett Rebel, Nasrdin Dchar en Tofik Dibi zijn de bekendste namen die meedoen. De rest is betrekkelijk onbekend.

Akyol moet dan ook lachen om ‘de enorme pretentie van een meerderheid van de deelnemers’. “Het was me namelijk op geen enkele manier duidelijk waarom sommigen van zichzelf dachten dat ze bekende Nederlanders waren. Dat moeten ze elkaar in de kroeg hebben aangepraat.

Hun aanmatigende houding zorgt ervoor dat de vervreemding almaar toeneemt, aldus Akyol. “De marginale schrijvertjes, eeuwige b-acteurs en notoire ruziezoekers gaan niemand op nieuwe gedachten brengen door met minachting het latente racisme van anderen aan te kaarten.”

Het enige wat zij bewerkstelligen, is dat afkeer van de progressieve mediafiguren zienderogen toeneemt. Ik merk het aan mezelf: hoewel ik zie dat ze in essentie voor iets goeds strijden, wil ik er op geen enkele wijze mee te maken hebben.”

De AD-column van Özcan Akyol kunt u lezen op de AD-site en via Blendle. Ook Roderick Veelo heeft een kritische column over deze BN’ers geschreven.

Foto: BNNVARA, Jeroen Nieuwhuis

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen