Telegraaf haalt uit naar ‘ouderwetse’ NPO, RTL en SBS

Geplaatst op za 29 apr 2017 om 11:25

Het kan de lezer van De Telegraaf niet ontgaan zijn dat de krant maandag een groot nieuw videoplatform lanceert met een keur aan programma’s gepresenteerd door bekende gezichten als Pim Sedee en Monique Smit. Vandaag wordt het platform opnieuw uitgebreid aangeprezen in de krant. In het artikel ‘Tv van de toekomst’ wordt Telegraaf VNDG geschetst als de toekomst van het televisiekijken, terwijl giganten NPO, RTL en SBS worden neergezet als ouderwetse tv-dino’s.

De Telegraaf is vol vertrouwen over zijn nieuwe project: “Ondanks kijkcijferkanonnen als Boer zoekt vrouw en The voice kijken mensen steeds minder televisie. Zenders als NPO, RTL en SBS concurreren met diensten als YouTube en Netflix. De Telegraaf haakt aan bij de tv van de toekomst.

Stuk voor stuk vertellen alle Telegraaf VNDG-betrokkenen dat traditionele televisie wel heel erg ouderwets is. “Online video is sterk in opkomst, het ouderwetse lineair kijken neemt af”, zegt Pim Sedee bijvoorbeeld.

Sedee koos bewust voor een overstap van RTL naar De Telegraaf. “Een machtig merk, dat veel oproept. De Telegraaf ís gewoon Nederland eigenlijk. Ik vind het super om te werken bij een medium dat zo’n enorm bereik heeft.

En het nieuwe VNDG-gezicht Manuel Venderbos, voorheen EO-ster, zegt: “Alles gaat richting online. Als ik iets wil zien, dan wil ik het nú zien. Ik kijk ook nauwelijks meer via dat grote scherm dat in de woonkamer aan de muur hangt.

Vervolgens maakt hij de traditionele tv belachelijk. Zijn kinderen vinden tv maar een dom ding, geeft hij aan. “Toen ze nog iets jonger waren, stonden ze wel eens swipend voor de televisie: ’Hij doet het niet’. En nog steeds begrijpen ze amper dat je niet altijd kunt terugspoelen naar het begin van een uitzending.

Monique Smit is ook al geen tv-kijker. “Ik merk zelf dat mijn vriend en ik bijna geen ’gewone’ televisie meer kijken. Als je tegenwoordig iets leest of hoort wat je interesseert en je bent benieuwd naar de beelden, dan ga je niet meer wachten op het nieuws van acht uur uur of de shownieuwsrubrieken.

Volgens Danie Bles, die iets met mode gaat doen bij VNDG, past tv niet meer in de huidige drukke tijd. “Het is niet dat we tv-moe zijn, maar we hebben met z’n allen gewoon minder tijd. Naar Telegraaf VNDG kun je op je eigen moment kijken, ook onderweg.

De Telegraaf blaast in de krant (via Blendle) hoog van de toren. Vanaf maandag zal blijken of Telegraaf VNDG kan voldoen aan de hooggespannen verwachtingen.

Foto: Telegraaf
42 Reacties op “Telegraaf haalt uit naar ‘ouderwetse’ NPO, RTL en SBS”


 1. Teddy Ruxpingezicht

  Misschien moeten ze het Rad van Fortuin gaan uitzenden op VNDG. Kunnen ze meteen een klinker kopen.

 2. Onno

  Grote mond, laat ze het eerst maar winstgevend maken in een wereld vol addblockers

 3. Andreas

  Zonder een leidend of ondersteunend lineair tv kanaal is het project ten dode opgeschreven. Het risico dat ze nu nemen is enorm en gedoemd te mislukken als je verder durft te kijken dan de randstad. Niet iedere Nederlander heeft supersnel internet, nog lange niet.

 4. mix

  Goed dat het proberen maar waarom zo hoog van de toren blazen? Gebleken is in het verleden voor Nederland dat je kop dan eigenlijk al op het hakblok ligt. Gezien de gezichten die zijn aangetrokken verwacht ik er niet heel veel van.

 5. Martijn

  Een papieren krant in de brievenbus is wel van deze tijd zeker! HAHAHAHA

 6. Stan

  @Andreas: in de Randstad zit de koopkracht. De rest is een stuk minder interessant voor commerciële partijen. Gelukkig hebben we de publieke en regionale omroepen.

 7. Michiel E

  Waarom geen linkje bij Dit kan u ook interesseren naar http://www.mediacourant.nl/2017/04/marianne-zwagerman-vindt-telegraaf-zender-ouderwets/

 8. Henk

  RTL slaat terug met RTL Z! O Wacht…

 9. aammehoela

  Hoog van de toren blazen. Het on-line kijken is iets voor iemand die alleen kijkt, of hooguit met zijn tweeën. Maar nieuws, sport en actualiteiten blijven toch echt veelal via het “ouderwetse” kijken bekeken worden. En een combinatie van deze twee lijkt mij het meest waarschijnlijke. Zelf kijk ik via “uitzending gemist” ook nog wel eens een programma terug.

 10. Mediaprak

  Telegraaf/TMG is wel de laatste welke zich op de borst moet kloppen als het om n media gaat. Zullen we het (lang niet komplete) lijstje van media-flops van de Telegraaf/TMG even doornemen? “Hyves”, “Veronica radio”, “Radio Amsterdam”, “ProSieben-Sat1”, Aankoop “SBS”, “TelegraafTV” “Oor / Hitkrant”. Allemaal miskopen, welke uiteidelijk lijden tot het moeten stopzetten en verkoop van HAH divisie, afkoop van meerdere staffunctionarissen en uiteindelijk dat groot aandeelhouder zijn TMG verkoopt aan NRC eigenaar “Mediahuis” (TMG wilde ruim 10 jaar geleden NRC nog kopen…). Telegraaf is nu zelf onderwerp van spot. Dalende verkoopcijfers. Een vleugellamme hoofdredacteur (niet eens meer verantwoordelijk van hele krant, oa liegende Prive, E Santgoeds). Maar t meest pijnlijke is wel dat medewerkers van TMG bij binnenkomst op de Basisweg boven hun het TMG Logo zien met daaromheen de logo’s van inmiddels verkochte of stop gezette activiteiten. Je zou denken dat de Telegraaf hfdredactie zou hebben geleerd en nieuwe media plannen in een iets getemperde versie zouden neerzetten. Hoogmoed en val zijn namelijk onderhand kernbegrippen bij de Telegraaf.

 11. PETER

  @ HENK RTL Z uitzendtijd worden ingekort alleen smorgens nog
  de rest van de dag gaat op zwart ! zie TV TOTAAL
  maar hier lees je niets daarover , wel raar !!!l

 12. Wilemijn

  helemaal nieuw maar dan wel met Monique Smit met haar Volendamse tongval, dat begint al zeer slecht. Die moeten ze als eerste eruit gooien!

 13. MLVC

  Is er een app voor Apple TV? Want als ik er al naar ga kijken, dan zal dat wel gewoon via de TV zijn natuurlijk…

 14. RTL-fan

  Pim wie?

 15. Daan

  Wel grappige artikel “De Telegraaf ís gewoon Nederland eigenlijk”
  De belgen kopen straks TMG & Het videoplatform is gemaakt door TALPA

 16. PETER

  NEE ER KOMEN VANAF 11 UUR HERHALINGEN

 17. Youri

  Manuel Venderbos is een zeer slechte vader als hij zijn kinderen niet eens kan leren wat een tv is. Je leert je kinderen toch ook hoe een kraan werkt, hoe ze moeten fietsen… enz. Hoe moeilijk kan het zijn om de werking van een tv uit te leggen?

 18. Arnoud Tempelman

  De Telegraaf is eigenlijk een Tilburgse krant.

 19. PETER

  Dus als ik de telegraaf goed begrijp is alle tv in de wereld ouderwets bbc zdf brt
  tv1 tv monde en noem ze maar op

 20. Jubbetje

  Dus als Pim en HET gebit niet kijken dan verwachten ze dat een ander het ook niet doet.?

 21. gtstfites

  RTL ouderwets? Ze hebben Videoland. En the Voice heeft een app wat Boer zoekt vrouw niet heeft.

 22. David

  Vindt het wel meevallen met de ondergang van televisie. NPO en RTL scoren nog zeer behoorlijk. Ten opzichte van enkele jaren terug is het aantal kijkers hooguit licht teruggelopen.

  Het merendeel van de tv-kijkers is 40 plus en die krijgen alleen maar meer vrije tijd straks. Die willen nog lekker naar de televisie kijken hoor, zo snel verandert dat niet.
  Ben je jonger dan 35, dan kijk je misschien niet heel veel meer, maar het abonnement schrappen doen de meesten ook niet…

 23. Marc E. Putto

  Oei, dat gaat lang duren voordat men break even gaat draaien..

 24. Peter

  Hahaha Opportunist Manuel wie Venderbos heeft ook een mening over tv. De ‘kijkerstrekker’ van Galileo dat voor geen meter scoort… Andere programma’s scoren op tv wel Manuel, alleen niet de programma’s die jij presenteert.

 25. Pjotter

  Monique Smit?! OMG!

 26. b

  Televaag loopt sowieso al jaren met alles achter . Grote mond , hoog van de toren en dan gaan ze toch weer enorm falen. Heb je geen glazen bol voor nodig. Gister was Michel van der Zee bij MAX om zijn programma te pluggen bij Televaag VNDG . Kijken in de huizen van sterren en dan gaat hij ook nog advies geven. Vraag tekens bij het feit dat deze jongen helemaal niet bij sterren binnenkomt maar alles van oude artikelen haalt met een foto van het interieur . Klapstuk is wanneer deze jongen vertelt dat het interieur dus niet van de ster hoeft te zijn. Alternatieve feiten in de interieur styling of zoiets .

 27. (t)oompje

  Weddenschapje doen hier? Ik geef VNDG uiterlijk een jaar en dan gaat het weer offline!

  Andere mogelijkheid: een versmelting met SBS’ Hart Van Nederland en dan zie je VNDG/HVN gewoon (weer) op de “ouderwetse” lineaire tv, op vaste tijden – maar dan wél met de mogelijkheid om terug te spoelen naar het begin van de uitzending!

  Dus de weddenschap luidt: óf VNDG gaat in minder dan maximaal een jaar alweer offline, óf VNDG wordt binnen een jaar samengevoegd met Hart Van Nederland en komt op SBS6 terecht! Linksom of rechtsom dus: binnen maximaal een jaar zal De Telegraaf de koers van VNDG alweer wijzigen naar iets waar ze zich nu (nog) tegen afzetten of waar ze zich op verkeken hebben!

 28. HansrZ

  Zoals Katinka Polderman al zong “het zusje….het zusje van Jan Smit” erger dan erg kan je om je kwaliteiten niet in de zeik gezet worden. En dan namens Neerlands flutkrantje

 29. Karel

  Neem tv programma’s gewoon op om dan later wanneer ik het wil te kijken, dat is mijn Online video kanaal.

 30. Kaaskijker

  Wauw, ik ben helemaal ontdaan door het ‘newsy’ Telegraaf VNDG. Effe zitten in mijn Humberto Tan relaxfautuil van Prominent.

 31. Otto Groeneveld

  Welnee zeg Telegraaf zit er vuistdiep in bij RTL en de rest. De meest achterbakse krant van Nederland. Voor de verkiezingen, een paar maanden, opeens heel anti PVV en alles is koek en ei onder Rutte en zijn dievenbende. Na de verkiezingen is het OPEENS weer zo ontzettend erg met die vluchtelingen en al die zg linkse rakkers, schijnheilge klote krant heel de Telegraaf en alles wat zij doen, misselijk gewoon.

 32. Jantje

  KUL allemaal. Blijft gewoon naast elkaar bestaan. Radio is niet verdwenen met de komst van TV etc etc. Enige wat verdwijnt zijn papieren kranten. Supper onhandig. Zijn alleen nog ouderen die gehecht zijn aan papier

 33. Laurens

  @(t)oompje;
  Allereerst; keuze van de naam?!
  Maar het samenvoegen van HvNL en VNDG zou voor beide partijen het beste zijn. HvNL brengt het korte nieuws en verwijst naar VNDG of gewoon de Telegraaf voor meer informatie!
  Zo komt er eindelijk meer (inter)nationaal nieuws langs en ligt het niveau van HvNL wat hoger.

 34. Panda

  Ik weet niet of iemand hier weleens Telegraaf TV heeft gekeken? Need I say more? En dan lanceren ze een platform wat ze de toekomst van tv noemen? On demand is voor een groot deel de toekomst hoor. Maar de Telegraaf heeft wel een erg grote bek. Ze roepen eigenlijk ‘we gaan iets nieuws beginnen’. Oei…

 35. Wolf

  npo is en blijft een kleine speler tussen de Grootmachten RTL en SBS.

 36. (t)oompje

  @Laurens:

  Ik ben best vrij klein en ik ben recentelijk oom geworden van een neefje. Tijdens het kraambezoek waren we allemaal verwonderd dat de natuur het anatomisch -meestal- zo goed voor elkaar heeft dat ook echt alle onderdelen aanwezig zijn op zo’n klein lichaampje wat iemand tot een mens van vlees en bloed maakt: zelfs z’n toompje ontbrak niet!

  En toen zei iemand: hij z’n toompje en jij bent z’n oompje en toen kwam ik hier op “(t)oompje” omdat ik beide woorden wel grappig vond om hier als afzender te gebruiken en ik niet kon kiezen tussen deze twee (woorden).

  Dus vandaar!

 37. Krezus Jistus

  @Wolf: je maakt een geintje zeker? De marktaandelen zijn openbaar, die kan iedereen in zien. NPO is de grootste speler in Nederland, met afstand.

 38. E. Jansen

  Ze hebben nog NIKS gepresteerd op dat gebied, en profileren zich nu al als zogenaamde tv-deskundigen… bespottelijk! Maar ja… als je het maar vaak genoeg noemt ga je er zelf uiteindelijk in geloven. Ik vind het lineaire televisiekijken nog van deze tijd en een papieren krant weer ouderwets, en ik geloof dat dat nog steeds de core business is van de TMG/Telegraaf. Ik snap ook niet waarom het niet naast elkaar kan blijven bestaan, en anderen wel even uitmaken wat in of uit is… daar ga je zélf over toch?

 39. Dennis

  Hier mag je mening niet meer geven, sensuur, ook trump heeft hier nu de macht.

 40. Hans

  “we hebben met z’n allen gewoon minder tijd”. Nou, dat doe je zelf toch. Neem dan meer tijd. Is beter voor je gezondheid! Leve traditionele TV.

 41. Emile Edwards

  Als het allemaal zo nieuw is, waarom blijft de Telegraaf het dan ‘TV’ noemen? VNDG is een achterhaalde poging van een mastodont, die probeert digitaal te worden. Het brengen van online video is zo 2013. Al die holle kreten zoals ’24/7′ of ‘wanneer het jou uitkomt’. ‘Story Telling’ en ‘engagement’ gaan het verschil maken.

 42. Wolf

  @ Dennis, wat ben jij weer zuur. Man , get a live!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.