Minister Ploumen: ‘Arjen Lubach invloedrijker dan ik’

PvdA-minister Lilianne Ploumen en SP-Kamerlid Renske Leijten zijn erg blij met het NPO 3-programma Zondag Met Lubach van Arjen Lubach. Dat laten ze vandaag weten in Metro. Lubach krijgt voor elkaar wat zij níet voor elkaar krijgen, geven ze aan. Zo kreeg hij wél aandacht los voor TTIP, het omstreden handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten. “Ik probeerde al een hele tijd aandacht voor TTIP te vragen”, vertelt minister Ploumen van Buitenlandse Handel.

Ploumen kreeg helemaal geen aandacht los, zegt ze. “Ik schreef dan een opiniestuk, maar daar was geen krant in geïnteresseerd. Toen Lubach er aandacht aan besteedde, ontstond er plotseling een debat, er werden meer Kamervragen gesteld.”

Ze vervolgt: “Ik wilde het omstreden arbitragesysteem al aanpassen, en nu kon ik ook met een stevigere onderhandelingspositie naar Brussel: kijk, in Nederland er veel onrust over, dus dat moet worden veranderd.

Een ander wapenfeit van Lubach is dat hij de echtgenoot van minister Edith Schippers zo ver kreeg dat hij opstapte na een uitzending. Schippers is minister voor Volksgezondheid, haar man adviseerde zorgverzekeraars.

Ik was hier een jaar voor het item van Zondag met Lubach al mee bezig”, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. “Ik heb twee keer Kamervragen gesteld, maar daar werd toen ontwijkend op geantwoord. Dan zijn mijn wapens als Kamerlid wel op. Pas toen Lubach er aandacht aan besteedde, werd de ophef groot genoeg.

Het artikel ‘Ook politici benieuwd: Wie gaat Lubach nu aanpakken?’ kunt u lezen op de website van Metro.

Foto: Rijksoverheid

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen