Matthijs van Nieuwkerk vindt dat Asscher te ver gaat

Geplaatst op Wed 01 Feb 2017 om 11:12

Matthijs van Nieuwkerk vindt het iets te ver gaan dat Lodewijk Asscher het boek Het Complot Tegen Amerika van Philip Roth gebruikt om mensen te waarschuwen voor wat er nu gebeurt in de Verenigde Staten. Dat liet hij dinsdagavond blijken in De Wereld Draait Door, waarin hij sprak met de PvdA-lijsttrekker. Het fictieve boek van Roth beschrijft wat er zou zijn gebeurd als Charles Lindbergh in 1940 de president van de Verenigde Staten zou zijn geworden.

Van Nieuwkerk noemt het ‘een brutale parallel’. “Ik begrijp heus wel dat er een paar overeenkomsten zijn met wat er nu in Amerika gebeurt, maar we hebben het over Charles Lindbergh: een antisemiet. Roths fantasie importeert de grootste trauma’s van de vorige eeuw, facisme en antisemitisme, naar Amerika. Ik begrijp echt dat u soms een beetje aan Donald Trump moet denken, maar het is een brutale vergelijking. Lindbergh was een fascist pur sang. Het gaat vrij ver.

Hij vervolgde: “We hebben het in dit boek over virulente jodenhaat, deportaties, puur fascisme. Dit boek houdt u omhoog: ‘Lees dit en wees gewaarschuwd.’ Even later lees ik de naam Trump en twee alinea’s daarna Wilders. Brutaal.

Asscher: “Ja, brutaal, maar nodig. Mijn boodschap is: ‘Kijk wat er gebeurt en zie dat het kernwaarden aantast.’ Dit boek gaat wat mij betreft ultiem over politiek en het vermogen om je voor te stellen dat het anders kon gaan en de verantwoordelijkheid die je hebt. Je kunt ergens anders op stemmen. De les van Trump is dat hij precies heeft wat hij heeft aangekondigd. Bij ons wil Wilders moskeeën sluiten. Laten we dat serieus nemen.

De vicepremier wist Van Nieuwkerk niet te overtuigen. “Ik vind het een beetje een paardenmiddel om dit boek te noemen.

Asscher verbaasde zich over deze kwalificatie door Van Nieuwkerk: “Een paardenmiddel?! Een paardenmiddel?! Moet je horen wat je zegt. Er worden onschuldige mensen opgesloten met een green card die al jarenlang in Amerika wonen. Het gebeurt nu, in 2017.

Van Nieuwkerk: “Dat begrijp ik. Ik lees de krant, ik volg de televisie en ik praat er hier elke dag over.

Asscher: “Literatuur is geen paardenmiddel. We leven hier in een bijzondere tijd. Democratie is me veel te kostbaar om niet ieder middel te gebruiken om mensen zelf na te laten denken over wat ze zelf kunnen doen. Dit is niet het paardenmiddel. De werkelijkheid is veel extremer dan wat je in je fantasie kunt bedenken.

Van Nieuwkerk: “U brengt ons met dit boek in de verleiding – en dat bedoel ik even met paardenmiddel – om deze twee naast elkaar te leggen: de rabiate onversneden fascist en jodenhater met de mensen die nu de lakens uitdelen in Amerika en misschien straks bij ons.

Het interview van Van Nieuwkerk met Asscher kunt u terugzien op de VARA-site.

Foto: VARA
36 Reacties op “Matthijs van Nieuwkerk vindt dat Asscher te ver gaat”


 1. Anonymous

  Ik vind Matthijs en de VARA al jaren te ver gaan met links populisme.

 2. J

  Het was een zeer vermoeiend gesprek, vooral door de drammerigheid van Van Nieuwkerk, die keer op keer dezelfde vraag bleef herhalen. Hij was totaal niet geïnteresseerd in de mening van Asscher, maar wilde alleen maar horen wat hij zelf continu bleef herhalen.

  Opnieuw een zeer zwakke beurt van Van Nieuwkerk.

 3. Jesse K.

  De leider van een partij die in maart gelukkig ophoudt te bestaan.

 4. David

  Ik heb gisteren gekeken, maar dit gesprek is volledig langs me heen gegaan. Waar ging dit in hemelsnaam over?

  Moet Asscher het niet hebben over de zorg in NL en aanverwante zaken?

 5. Claire

  Wat een dubbele moraal. Ik word alleen maar meer en meer bevestigd om in maart te gaan stemmen tegen deze schandelijke leugenaars, wegkijkers en selectieve verontwaardiging.

  Op naar de NUL zetels PVDA.
  Oh ja een die huilebalk Jesse Klaver, is een kleingeestig mafklapper. Je bent laf en je durft het Trump niet in zijn gezicht te zeggen omdat je een bange wezel bent.

  Pechtold wil ik niets meer van weten, die man is gewoon G*k.

 6. johan d

  J
  woensdag 01 februari 2017 om 11:18

  ja, de linkse kerk was zeer verbaasd over het tegengas bij dwdd

 7. gerdien

  Van Nieuwkerk is zo bang voor links te worden uitgemaakt dat hij nogal eens de plank misslaat. Hij legde zelf steeds de link met Nazi-Duitsland om vervolgens boe en bah te roepen, erg vermoeiend inderdaad want daardoor bleef het een oppervlakkig en vaag gesprek. Overigens is het opmerkelijk dat een ander boek dat nu veel voor aangehaald 1984 van Orwell is, dat het schrikbeeld van een communistische heilstaat schetst. Het gaat dan ook niet om links of rechts of de vraag of je Trump met Hitler mag vergelijken maar om democratisch versus ondemocratisch, dat schijnt Van Nieuwkerk te ontgaan.

 8. gerdien

  Dan wil ik wel eens weten wel onwelgevoeglijke woorden ik heb gebruikt.

  gerdien De door u geplaatste reactie wordt automatisch vastgehouden voor moderatie. In veel gevallen komt dat omdat een woord is gebruikt dat veelvuldig wordt gebruikt door mensen die de reactiemogelijkheid misbruiken. Uw reactie wordt zo snel mogelijk gemodereerd.
  woensdag 01 februari 2017 om 11:43
  Van Nieuwkerk is zo bang voor links te worden uitgemaakt dat hij nogal eens de plank misslaat. Hij legde zelf steeds de link met Nazi-Duitsland om vervolgens boe en bah te roepen, erg vermoeiend inderdaad want daardoor bleef het een oppervlakkig en vaag gesprek. Overigens is het opmerkelijk dat een ander boek dat nu veel voor aangehaald 1984 van Orwell is, dat het schrikbeeld van een communistische heilstaat schetst. Het gaat dan ook niet om links of rechts of de vraag of je Trump met Hitler mag vergelijken maar om democratisch versus ondemocratisch, dat schijnt Van Nieuwkerk te ontgaan.

 9. Walter

  Typisch Pvda: ”rechtse” mensen wegzetten als racisten, fascisten, jodenhaters, moordenaars en natuurlijk weer WOII erbij halen. Ziekelijk!

 10. Anonymous

  Gerdien Ga eens werken!

 11. Ad

  Het gaat er niet om waarvoor je in beeld bent, maar dat je in beeld bent. Dat komt wel goed voor Asscher bij DWDD. Afspraak voor volgende week al weer gemaakt.

 12. Roomtaart

  Mathijs legt woorden in iedereens mond

  En probeerde facisme te linken met trump en wilders door ze meerdere malen in dezelfde zin te noemen
  Een Heeel eng naar mannetje

 13. Otto Groeneveld

  Asscher is een e enbeeld van Frank uit Daar komen de schutters. Wat een vreselijke soepkip zeg.
  Dat is de juiste bemaming voor deze graaiende mietsnut, een soepkik eerste klas.

 14. Otto Groeneveld

  Heeft trouwens alleen keihard neoliberaal rechtsbeleid uitgevoerd deze Judas.

 15. DENK

  En dan nog zullen er mensen op de PvdA gaan stemmen. Doodeng.

 16. Anonymous

  Dankzij mensen zoals Asscher zal de eerstvolgende politieke moord in Nederland ook weer door een kogel vanaf links komen. De demonisering van Wilders door onbenullen zoals Asscher, Klaver en Pechtold is stuitend. En maar klagen en huilen over The Donald. Die persoonsverheerlijking van Obama door de gutmensch vind je verder ook in Noord Korea……

 17. Harry

  Lodewijk Asscher en Philip Roth zijn die joods???

 18. gerdien

  @Anonynmous 1:22: hou toch eens op met dat verongelijkte gemekker. Types als Wilders en Trump slaan zelf voortdurend wild om zich heen, maar als ze worden tegengesproken worden ze ‘gedemoniseerd’. Kinderachtig gedoe.

 19. gerdien

  @ Harry; ja, en??

 20. Steinmetz

  Harry veel linkse mensen zijn joods;
  – so what’s the problem??

 21. GW

  Typisch DWDD om de populariteit van 1984 te koppelen aan de opkomst van Trump, terwijl het juist de rechtse alternatieve media is die al jaren de gelijkenissen tussen links SJW-ism, cultureel marxisme en 1984 duidt.

  Als er één politieke beweging is die grossiert in het gebruik van Newsspeak-achtige termen dan is het wel die van de Social Justice Warriors. White privilige, mansplaining, safe space, cisgender, badthink etc. Het had zo rechtstreeks uit 1984 kunnen komen.

 22. Japio

  Wat heeft ‘rechts’ met rassenhaat te maken ? Ik begin er steeds minder van te begrijpen. Het begrip ‘rechts’ staat voor mij gelijk aan ‘behoudend’ .

 23. Christina

  Beste mensen.
  Nu reageer ik voor de eerste keer. Mathijs van Nieuwkerk is een prima interviewer. Alleenet politici heeft hij moeite omdat ze vaak om de vraag heen draaien. Daarom herhaald hij de vraag steeds.

 24. Bertus D.

  Ik stem PVV Asscher, en heb niks met rassenhaat of met Marokkanenhaat. Daarom vind ik dat Geert Wilders in al zijn enthousiasme iets te ver is gegaan destijds, maar toch stem ik nog op hem, omdat de andere rechtse partijen (VVD, VNL en SGP) niet mijn kopje thee zijn.

 25. Henk

  Asscher maakt een vreselijke vergelijking. Het slaat nergens op. Het gevaar is niet Trump maar het islamitisch terrorisme. En Trump neemt nu een ingrijpende maatregel om een nog groter kwaad (dodelijke aanslagen) te voorkomen. Zoals mijn huisarts me bij een ernstige ontsteking antibiotica met een breed spectrum voorschreef waarbij veel bacteriën gedood werden in de hoop ook de slechte bacteriën te vernietigen.

 26. Xerxes

  @gerdien

  Het onwelgevoeglijke woord dat u gebruikt hebt is waarschijnlijk de naam van die Oostenrijkse mislukte kunstenaar met Chaplin-snor.

 27. Xerxes

  @GW

  Wat is er volgens jou dan de oorzaak van dat de verkoop van 1984 sinds het aantreden van Trump met 9500% gestegen is?

 28. gerdien

  Altijd weer lachen als mensen reageren die het programma niet hebben gezien, zoals @GW: het ging helemaal niet over 1984. Zie @Xerxes: helemaal vanzelf zijn mensen juist dat boek gaan lezen vanwege de overeenkomsten met het Trumpbewind.
  @Henk: als het Trump echt te doen was om het voorkomen van aanslagen zou hij ook een inreisverbod vanuit Saudi Arabië hebben ingesteld waar de daders van 9/11 vandaan kwamen en een van de broeinesten van ISIS. Maar wat gek: heeft ‘ie niet gedaan! Heeft natuurlijk he-le-maal niks te maken met bepaalde economische belangen, nee hoor.
  De moslimban die van Trump ineens geen moslimban meer mag heten is puur symboolpolitiek, niet meer dan een staaltje kijk-mij-eens-lekker-flink-tegen-de-moslims-doen voor de bühne die gevoelig is voor dat soort (loze) kretologie. Slecht doordacht, slecht uitgevoerd, alweer deels teruggedraaid. Nep.

 29. lvs2015

  @Jesse K.; Zover wil ik nog niet gaan en dat zal ook wel niet gebeuren maar dat de PvdA flink verliest dat staat zo goed als vast helemaal als je deze gutmensch aSScher weer hoort praten en zoveel mogelijk Wilders als een racist neerzet terwijl een Sylvana Simons of een Quincy Gario, of welke idioot die onder de noemer “Black lives Matter” in de media ook is te zien, helemaal worden gemeden. Typsch links door weer selectief een doemscenario te creëren voor eigen gewin en daarbij de waarheid zorgvuldig verbloemend

 30. Mij niet duidelijk

  Johan d,
  Wat is de linkse kerk.
  Wat is de definitie daarvan.

 31. Anonymous

  @Gerdien: heel fijn om te lezen dat er ook nog fatsoenlijke en weldenkende mensen op deze site reacties achterlaten. Ik lees je bijdrages met veel plezier!

 32. GW

  aan Gerdien:

  De verkoopstijging van 1984 van afgelopen maanden werd wel degelijk gebruikt als inleiding van het gesprek. Het kwam zelfs voor in het inleidende filmpje. Wie heeft het item nou niet gezien?

 33. Mike

  Asscher een verschrikkelijke man van een foute partij. Maar goed er zijn meer foute partijen.

 34. Gerda

  Wat een ontzettende foute klootzak die Asscher…..

 35. Annoniemus

  Asscher is een gladjakker met mooie “praatjes” , is ook theedrinker bij uitstek !!!

 36. Anonymous

  De Asschers zijn (en waren) zo glad, dat ze zelfs fout waren in WO2.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.