Daphne Deckers gaat Zwarte Piet-discussie uit de weg

Geplaatst op za 22 okt 2016 om 10:40

Daphne Deckers is niet van plan om zich dit jaar opnieuw te mengen in de discussie over Zwarte Piet. Dat vertelt de presentatrice vandaag in haar column in De Telegraaf. Deckers gaf vorig jaar in diezelfde krantencolumn haar genuanceerde mening over de knecht van Sinterklaas. “Maar daar waag ik me niet meer aan“, zegt ze nu. “Ik word er een beetje verdrietig van om steeds te moeten lezen dat ik per definitie discrimineer omdat ik nu eenmaal een blanke Hollander ben.

De presentatrice kreeg begrippen als ‘onbewust racisme’, ‘micro-agressie’ en ‘white privilege’ naar haar hoofd geslingerd.

Toch zijn niet alleen mensen die tégen Zwarte Piet zijn doorgeslagen, aldus Deckers. Mensen die heel erg vóór zijn, zijn volgens Deckers ook overdreven. “Die vinden roetvegen al een onacceptabele middenweg vinden.

Jongens – wat is hier aan de hand? Is er nog íemand die tot een dialoog wil komen?“, klaagt ze.

Deckers verwacht dat het stormachtige klimaat waarin Nederland zich nu bevindt nog lang niet voorbij is.

De Telegraaf-column van Daphne Deckers kunt u lezen via Blendle.

Foto: RTL
35 Reacties op “Daphne Deckers gaat Zwarte Piet-discussie uit de weg”


 1. Anoniem

  Maar nu mengt ze zich er toch juist weer wel in?

 2. Dombo

  @(10;47)
  hahaha

 3. zeker weten

  Slechts een klein groepje verbodsextremisten dat niets beters te doen heeft ondersteund, door de NOS, VARA en RTL4 loopt te zeiken over ZP. Het volk wordt niets gevraagd.

 4. ANONYMOUS

  Het over grote deel van het volk wil zwarte Piet.

 5. Zon

  Het volk wil zwarte Piet?
  Het volk wil gewoon een fijn kinderfeest, zonder al het gedoe.
  Het maakt kinderen echt niet uit hoe Piet er uit ziet.
  Het moet maar eens afgelopen zijn met al die discussies.

  Dus, we geven het sinterklaasfeest terug aan de kinderen en laten wij, als verstandig volk, ons bezig houden met belangrijkere zaken!

 6. Anoniem

  Nederland is de laatste 15 jaar een haat land geworden ,daarvoor was alles pais en vree heel tolerant maar nu staan ze elkaar naar het leven ,datzelfde zie je nu ook in Amerika,sociaal media is heel mooi maar ook heel gevaarlijk,mensen kunnen zonder elkaar te zien elkaar ophitsen en de vreselijkste dingen plannen,dat is het enigste waar ik bang voor ben ,die hele zwarte piet zou mij een zorg zijn ,het is een kinderfeest en kinderen maakt het niet uit hoe hij er uit ziet,traditie zegt men doe het dan zo als men het vroeger deed ,met een intocht in dorp of stad een bezoek op school met iets in de schoen op 6 december zo ging het vroeger ,nu zie je de sinterklazen elkaar tegen komen op elke hoek van de straat soms zijn ze ook nog dronken die veranderingen maak niemand zich druk ,het is al lang niet meer de echte sinterklaas viering zo als het bedoelt was .

 7. frans

  Had je weer ff wat aandacht nodig Daphne?

 8. aammehoela

  2 november 2015 ·

  Jippie!!!! We zijn er uit. Het AD heeft onderzoek gedaan. 6% is tegen Piet, 8% weet het nog niet en 86% is voor Piet. In een democratie betekent dat dat Piet mag blijven. Klaar, einde.

 9. Bettina Wertheimer

  Laat dit kinderfeest niet verpieteren!

 10. Lambik

  “Die vinden roetvegen al een onacceptabele middenweg vinden”?

  Ze praat in elk geval niet als een blanke Hollander.

 11. hihi

  @Anonymous
  zaterdag 22 oktober 2016 om 11:27

  Tip: gebruik een punt aan het eind van een zin. Je reactie wordt anders een moeilijk leesbare brij.

 12. Jantje

  Het is heel simpel Daphne. Als je mee gaat in de associatie tussen Zwarte Piet en slavernij is geen enkel compromis goed genoeg en moet het hele Sinterklaas feest van de kaart want het betekend dat je slavernij aan het vieren bent.

  Ik zie die associatie niet en heb die nooit gezien dat is een kronkel in het hoofd van sommige mensen. Dus met roetvegen geen je toe dat de associatie met slavernij er is en dat is voor mij een onbegaanbare weg.

  Stel iemand beschuldigd je van moord terwijl je er niets mee te maken hebt. Je blijft ontkennen voor de rechter en de rechter zegt. Nou ipv 10 jaar cel hoe je maar 1 jaar te zitten. NEEN ik ben onschuldig. niet een jaar niet een maand niet een dag!. Alleen volledige vrijspraak is voldoende.

  Prima dat het Sinterklaas feest veranderd door de jaren heel. Elke traditie veranderd maar dat gebeurd altijd van binnen uit. Deze opgelegde reden is in ieder geval geen argument om ook maar iets te veranderen.

 13. hihi

  Goede argumenten, Jantje.

 14. Ik ben een PeDante lul

  Wat ontzettend laf zeg

 15. Zeur Pieten

  Hé op hol geslagen “volwassenen”…..Het is een kinderfeest!!!!!!!!!!!!

  Gelukkig heeft mijn kind geen last meer van die “Zeur Pieten” en vieren wij gezellig Kerstmis inclusief groene dennenboom, Santa Claus met witte baard en bruine rendieren!

 16. Lambik

  @Zeur Pieten

  Je hebt het feest dus van je kind laten afpakken. Chapeau!

 17. A.M

  Ik hoor en lees nooit iets over het feit dat de ouders hun kinderen bewust voorliegen. Sinterklaas bestaat namelijk helemaal niet!! En is dat allemaal wel verantwoord dan om je kinderen voor te liegen?

 18. Ach

  @A.M

  Ja, dat is verantwoord. Wie dat niet weet, moet sowieso zijn bek houden.

 19. Walter

  Zwarten proberen blanken een schuldgevoel aan te praten (over ruggen van kinderen + desnoods met geweld –> zie in USA).

 20. Jaaaaaa hoor

  @Walter

  Joh, in de VS worden heel veel zwarten voor niks neer- en doodgeschoten door de politie. Dat je juist dit gebruikt als bewijs dat “zwarten […] blanken een schuldgevoel aanpraten”, zegt me dat je nog geen seconde research gedaan hebt en je dus totaal niet weet waarover je het hebt.

  Zoek op internet eens beelden van de dood van Tamir Rice. (Kan uiteraard als schokkend worden ervaren, ik zeg het maar even.) Dit was gewoon een 12-jarig zwart jongetje in een speeltuin. Op de beelden zie je een politieauto het beeld in crossen en 2 seconden later is de jongen hartstikke doodgeschoten. Dát is het probleem daar: als je zwart bent kan je kroost zomaar worden vermoord door de politie, die je spelende kind binnen 2 seconden denkt dood te moeten schieten, want je weet maar nooit met die gevaarlijke zwarten.

  Vermeng dat soort shit niet met de Zwarte Pietendiscussie, die in mijn ogen overigens ook nutteloos is, maar dat terzijde.

 21. Jeroen

  Voorliegen? En al die sprookjes dan? En dan het kabinet Rutte??? Ook door hun worden we voorgelogen…. voorbereiden op de maatschappij heet dat!!!

  Alle gekheid op een stokje… laten we normaal doen en het kinderfeest niet kapotmaken… roetvegen zodanig zodat de pieten in ieder niet herkenbaar zijn voor de kids…. daar kan niemand toch moeite mee hebben…

 22. echtwaar

  ‘Daphne Deckers gaat Zwarte Piet-discussie uit de weg’, dat is het eerste echt verstandige dat ik haar ooit heb zien doen. TOP

 23. Jahoren

  @echtwaar

  Door in een column te roeptoeteren dat ze deze discussie uit de weg gaan, zet ze ‘m juist in gang.

 24. Anoniem

  Daphne is niet voor niets blond……..

 25. Dennis

  Als het uiterlijk van Zwarte Piet moet veranderen maak er dan een roetveeg-Piet van. Dan kan Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet blijven heten en hoeven geen verhalen en liedjes worden aangepast. Want niemand ziet er uit als een clown of stroopwafel als hij door de schoorsteen gaat.

 26. DENK

  @Dennis

  Het probleem met roetvegen is dat je onmiddelijk kan zien dat Piet de buurman is. Een paar jaar geleden zou ik het geen probleem hebben gevonden om de rode lippen en oorringen weg te doen en hem pikzwart (van het roet) te maken zodat er geen enkele associatie met een karikatuur van donkere mensen is die sommigen er zo graag in willen zien. Maar mij is helemaal niet duidelijk wat die anti-ZP’ers nu eigenlijk willen. Ik zie roetveegpieten, witte Pieten, Marokkaanse Pieten, regenboogpieten, clownspieten, stroopwafelpieten, kaaspieten, enz. Sommigen willen helemaal geen Piet of zelfs geen Sinterklaas. Zolang dat handjevol tegenstanders het niet met elkaar eens kan worden en niet precies kan zeggen wat er nou kwetsend is, waarom zou 90% van de bevolking iets moeten aanpassen?

 27. Dennis

  @DENK
  zaterdag 22 oktober 2016 om 23:31

  “Het probleem met roetvegen is dat je onmiddelijk kan zien dat Piet de buurman is.”

  Daar ben ik het wel mee eens hoor, het blijft een dilemma. Maar ik wil gewoon zo dicht mogelijk bij het origineel blijven. Een relatief klein groepje klagers (gesteund door sommige media) hebben het Sinterklaasfeest behoorlijk gedemoniseerd en dat neem ik ze kwalijk. Als je racisme wil aankaarten is dat prima, maar doe het niet op zo’n agressieve wijze en gebruik er geen onschuldig kinderfeest voor.

 28. Dennis

  @DENK
  zaterdag 22 oktober 2016 om 23:31

  Misschien is een wit (of vleeskleurig) geschminkt gezicht met zwarte vegen een optie? Dan minder kans op herkenning van de buurman :D

  Nogmaals: Ik wil graag dat de oude liedjes en verhalen niet aangepast hoeven te worden, en dat zal wel moeten met clowns/stroopwafel-pieten. Zwarte Piet is zwart van het roet!

 29. mr money

  Clownspieten zijn ter¡nglijers!

 30. Anoniem

  @Denk en Dennis Helemaal eens!

 31. mark

  mr money
  zondag 23 oktober 2016 om 20:08.

  Neem je medicijnen op tijd of ga anders terug naar de instelling.

 32. mr money

  Ik zal mijn medicijn in je ma’s vagijn steken, e¡kelbijter.

 33. DENK

  @Dennis

  Wit met zwarte vegen? Hoe wil je dat doen dan? Dat wordt gewoon een gore grijze boel. Vleeskleurig maakt natuurlijk geen verschil en zal vast ook weer racistisch zijn. Nee, ik zie werkelijk het probleem niet van een volledig zwart gezicht.

 34. Dennis

  DENK
  maandag 24 oktober 2016 om 12:53

  “Wit met zwarte vegen? Hoe wil je dat doen dan? Dat wordt gewoon een gore grijze boel. Vleeskleurig maakt natuurlijk geen verschil”

  Dit klopt niet. Als je schmink even laat drogen kan je er met een andere kleur overheen, heb ik met carnaval ook gedaan. En vleeskleurige schmink maakt wel degelijk een verschil, zeker met zwarte vegen erover en het is altijd net een andere tint dan je eigen huid en het is egaal.

  Het was trouwens maar een idee, als alternatief. Ik zeg niet dat het perfect is, maar beter dan die belachelijke stroopwafel-pieten.

  Van mij mag Zwarte Piet gewoon helemaal zwart blijven maar dat gaat niet gebeuren, de verandering is al in gang gezet en ik geloof niet dat ze die beslissing weer terugrdaaien. Ik wil gewoon voor de beste optie kiezen die dicht bij het origineel blijft en dat is de roetveeg (schoorsteen) piet.

 35. DENK

  @Dennis

  Vleeskleurig is nagenoeg dezelfde kleur als de huid zelf, dus het heeft geen nut, je ziet nog steeds dat het de buurman is. Wit maakt wat betreft ook weinig verschil, volgens mij, en gaat er gewoon raar uitzien. Dan krijg je net zoiets als stroopwafelpieten, een piet met een raar gevlekt gezicht. Dan lijkt piet eerder een dalmatier.

  Ik ben het met je eens dat andere alternatieven zoals regenboogpieten walgelijker zijn, maar het beste is gewoon om de zogenaamde veranderingen die in gang zijn gezet niet te accepteren. Het is niet alsof veranderingen nooit eerder zijn teruggedraaid. Het kan verdorie toch niet dat 5% bepaalt wat de rest van het land moet vinden. Vooral niet links stemmen met de verkiezingen, lijkt me.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.