Peter van der Vorst verklapt geheim succesformat

Peter van der Vorst denkt te weten waar een tv-format in elk geval aan moet voldoen om succesvol te zijn. Dat zegt hij in de Televizier. Van der Vorst deelt zijn televisiegeheim graag met de rest van de Nederlandse tv-industrie. “Er is één belangrijke regel waaraan, wat mij betreft, tegenwoordig ieder format moet voldoen: je moet minimaal drie vragen kunnen opwerpen waarop in de loop van een aflevering of serie bevredigende antwoorden worden gegeven“, aldus de tv-maker.

Hij noemt als voorbeeld de drie vragen die de kijker tijdens het kijken van Verslaafd heeft: Hoe reageert de verslaafde op de interventie? Gaat hij mee naar de kliniek? En lukt het hem om clean te worden?

Bij zijn andere show Married At First Sight zijn dat de volgende drie vragen: Welke matches maken de wetenschappers? Hoe reageren de matches als ze elkaar voor het eerst zien? En heeft de relatie kans van slagen.

Maar zelfs op The Voice kun je dit toepassen“, onderwijst Van der Vorst. “Voor wie draaien de stoelen om? Voor welk jurylid kiest de kandidaat? En wie gaat er uiteindelijk winnen? Als je dit soort vragen bij een programma kunt stellen én beantwoorden, ben je al een aardig eind op weg naar een succesvol format.

Van der Vorst denkt dat het ook de reden is dat het programma Back To The Zeros, dat hij eerder dit jaar samen met Lieke van Lexmond en John Williams presenteerde op de RTL 4-maandag, geen succes was.

Daar kun je eigenlijk maar twee vragen stellen: wat waren de hoogte- en de dieptepunten in de jaren 2000 en hoe gaat het nu met de mensen van toen? Hoe leuk het ook is om te maken, de échte urgentie om te kijken ontbreekt daardoor. Jammer, maar ook hier geldt: al doende leert men.

Lees ook: RTL-Peter geeft Talpa-miljoenen uit aan woonboederij (woensdag)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen