NRC en Volkskrant vinden dat DWDD gefaald heeft

Geplaatst op vr 22 apr 2016 om 13:22

Foto: AVROMatthijs van Nieuwkerk en zijn redactie van De Wereld Draait Door hebben donderdagavond gefaald door op zeer teleurstellende wijze in te spelen op het nieuws over het overlijden van Prince. Dat oordelen tv-recensenten van NRC Handelsblad en de Volksrkant vandaag. Volkskrant-recensent Julien Althuisius: “Vlaggenschip DWDD moest het onderspit delven tegen de snelheid en wendbaarheid van niet alleen de social media, maar ook van de collega’s van RTL Boulevard.

RTL Boulevard schakelden wél snel, aldus Althuisius. “Zij haalden Gerard Ekdom in de uitzending en toonden concertfragmenten. Ondertussen in de DWDD-studio zakte Matthijs steeds verder weg in zijn stoel, maar bleef hij het proberen.

Althuisius doelt op de verwoede pogingen van Van Nieuwkerk om een beeldfragment van Prince geserveerd te krijgen door zijn redactie.

Het laatste tafelgesprek van de DWDD-uitzending was ingeruild voor een gesprek over Prince, maar Van Nieuwkerk worstelde zich erdoorheen: geen van zijn gasten had iets zinnigs te zeggen over de zanger. Toen begon Van Nieuwkerk maar tweets van BN’ers voor te lezen. “Een ervan was van Kasper van Kooten, want natuurlijk.”

Van Nieuwkerk werd door het Achtuurjournaal uit zijn lijden verlost. “In het Amsterdamse Westerpark sloeg ondertussen iemand een redactie kort en klein.

NRC-recensent Hans Beerekamp is ook teleurgesteld. Volgens hem heeft DWDD de stresstest niet doorstaan. Hij vond de uitzending zelfs een ‘nachtmerrie’. Ook hij wijst erop dat RTL Boulevard wél adequaat reageerde.

Beerekamp vindt het jammer voor De Wereld Draait Door. “Doorgaans is het improvisatievermogen daar groot, evenals de betrokkenheid bij de dood van helden van de redactie.

Ali B hielp De Wereld Draait Door uit de brand, meent Beerekamp. “De voor iets anders bestelde jonge singer-songwriters aan tafel zaten er een beetje beteuterd bij.

RTL Nieuws-adjunct Pieter Klein ergert zich eraan dat Althuisius en Beerekamp zijn Half Acht Nieuws niet noemen in hun recensies. Dat programma had ruim een half uur om iets over Prince voor te bereiden. “Knap. Recensenten Volkskrant en NRC lukt het om Half Acht Nieuws en extra uitzending RTL Z over het hoofd te zien.

De opmerking van Klein dat het knap is om RTL Z over het hoofd te zien is opmerkelijk, omdat uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat het juist knap is als iemand de zender weet te vinden.

Ook Tijl Beckand reageert op sociale media. Hij zegt: “Dringend verzoek van DWDD aan grote sterren om in het vervolg vóór 13u Nederlandse tijd te sterven.

De tv-recensies van Althuisius en Beerekamp kunt u lezen op de Volkskrant-site en NRC-site.

Lees ook: Overlijden Prince overvalt Matthijs van Nieuwkerk (gisterenavond)
40 Reacties op “NRC en Volkskrant vinden dat DWDD gefaald heeft”


 1. Jan

  “De opmerking van Klein dat het knap is om RTL Z over het hoofd te zien is opmerkelijk, omdat uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat het juist knap is als iemand de zender weet te vinden.”

  Zure LUTSER!

 2. De Clubarts

  Matthijs is er klaar mee. Afgelopen uitzending was waarschijnlijk de druppel. Hij is al weken niet scherp, raffelt de gesprekken af, heeft moeite nog langer de enthousiaste presentator te spelen.
  Hij zal wel midden in de contractbesprekingen zitten, dacht ik nog, maar volgens mij heeft hij intern al verteld dat hij ermee gaat stoppen. Misschien nog een half seizoen, tot aan kerst, en dan is hij weg. Wellicht een late night programma (in plaats van Pauw, ná Pauw, of na Humberto, als een soort Amerikaanse late late night show).
  Vara zal not amused zijn; die moeten een vervanger vinden. Redactie zal er ook weinig energie meer in steken, dus vandaar de belabberde uitzending over Prince.
  Elf seizoenen, dat halen veel programma’s niet. Wat dat betreft heeft DWDD het goed gedaan, maar de rek is er nu wel echt uit.

 3. mark

  Wat een pannenkoek die Matthijs.

 4. mark

  Trek de stekker eruit.

 5. Frappant

  De redactie heeft Matthijs laten stikken, dat lijkt me evident

 6. wouter

  redactie niet zo snel in omschakeling daar kan mathijs niets aan doen verder best veel aandacht voor prince kritiek onterecht maar ja NRC en volkskrant zeiken alles af

 7. erfgooier

  Terecht geen of weinig aandacht voor Prince. DRUGSVERSLAAFDE!!!

 8. pepe

  ik citeer even :“Doorgaans is het improvisatievermogen daar groot, evenals de betrokkenheid bij de dood van helden van de redactie.”

  improvisatievermogen bij Matthijs van Nieuwkerk???!!!???!!!???

  Die man is een autist zit geen gram inprovisatievermogen in hem niks nada noppes nul

 9. pepe

  @erfgooier

  of Aidslijder de een zegt OD de anders zegt eindfase AIDS

 10. mark

  Matthijs had van alles en nog wat kunnen altijd nog beter dan het aanmodderen.

 11. mark

  Hij verdient enorm veel dan moet je ook wel kunnen improviseren.

 12. Anonymouse

  Is dit nu Nederlands unieke talent die 6 ton per jaar belastinggeld waard is?
  Als de autocue wegvalt is ie nergens. Wat een wanprestatie!

 13. Rogier, Amsterdam

  Matthijs had niet zo paniekerig moeten reageren. Iedereen begrijpt dat als je dit nieuws tijdens de opening van DWDD hoort, niet opeens het hele programma kunt omgooien. Als er toevallig een gast aanwezig was geweest die echt iets te melden had over Prince was dat mooi geweest, maar die was duidelijk niet voorhanden. En dan moet je helemaal geen vragen stellen aan jonge muzikanten die hem alleen maar van naam kennen. Het was beter geweest om na de mededeling gewoon het geplande programma af te maken en bijvoorbeeld af te sluiten met een clip van Prince uit eerbetoon en de volgende uitzending helemaal aan hem te wijden met mensen die echt iets zinnigs te melden hebben. Want wat nu te zien was, was echt een aanfluiting.

 14. 123

  “De opmerking van Klein dat het knap is om RTL Z over het hoofd te zien is opmerkelijk, omdat uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat het juist knap is als iemand de zender weet te vinden.”

  Dit is is stiekem wel de reden waarom ik probeer elke dag MC te volgen: GE-WEL-DIG! :D

 15. Joost

  Was geen top-uitzending, maar een drama zoals gesuggereerd was het zeker niet. Voor wie een mening wil hebben, kijk de uitzending even terug svp.

 16. Pake, Ljouwert

  Normaal ben ik een groot fan van DWDD. Helaas heeft Matthijs deze maand twee maal de plank mis geslagen. Als ik Freek was schoof ik niet weer aan. Hij werd onder valse voorwendselen naar de studio gelokt. De wanvertoning van gisteravond hoop ik nooit weer mee te maken. Het programma heeft al jaren een extra lange vakantie. Moet die gvd nog langer?

 17. ron

  Jullie kijken zeker liever naar geer en goor

 18. Peter

  @Pake, Ljouwert
  Het is te hopen dat Freek de Jonge niet meer aan schuift. Wat een kwast is deze man.

 19. Pietpiet

  Wat een onzin. Boulevard was een aanfluiting: eerst wist men het niet eens zeker, toen bracht niet eens de presentator het, maar een gastje als Albert. Vervolgens wist niemand er iets zinnigs over te zeggen, behalve dat het erg is. Prince is net als Michael J en Andre H een zwaar overschatte verslaafde. Behalve meeleven aan de familie verder geen woord aan vuil maken. En Matthijs deed het zeker niet slecht. Iedereen begrijpt dat je niet zomaar een filmpje kunt instarten: ooit gehoord van rechten? En natuurlijk moet je het wél noemen: daarom is het toch live tv? Wat overdreven allemaal weer van die zogenaamd deskundigen in plee-NRC en volkse krant.

 20. kees

  @Pake, Ljouwert
  tja, dan is het maar goed dat Prince niet eerder is overleden want dan had hij daar over moeten praten. Zijn verhaal over charlie chapin was best zwak tot zeer zwak. een verhaal dat gemist kon worden.

  verder weet ik niet wat er aan de hand is met Gerard Ekdom maar is een beetje RTL geil. Hij zit heel vaak bij Tan aan tafel, volgens mijn wil die bij RTL werken.

 21. zapp

  goed artikel, slaat de spijker op zijn kop.
  Wat een misser gisteren.

 22. Ano Nymous

  Als het zo rauw op je dak komt vallen, wat moet je anders?
  Een eerbetoon moet je goed over nadenken dat kan niet binnen 5 minuten even in elkaar gedraaid worden. Wat laat je zien, welke songs? Wie laat je aan het woord? Hij had het kunnen laten zitten maar dat was ook weer niet des DWDD geweest.

 23. kristina

  Matthijs was uit het veld geslagen, dat gebeurt niet vaak, maar nu zat hij met een mond vol tanden…dat is niet professioneel en al helemaal niet creatief. Gemiste kans…hij leek wel wat in paniek… :-).

 24. Marcel

  Wat een drama zuurtjes weer. Ik heb dit gisterenavond ook al gezegd; op dit soort momenten, als je al een hele uitzending hebt voorbereid en er komt du moment breaking news aan, dan valt er niet veel over te zeggen. Ook was het op dat moment niet duidelijk of het nieuws wel klopte, het was nog een tijdje in de ‘hoax’ fase. Dus ja, dan ga je gewoon door met het programma. Matthijs heeft het gewoon heel netjes gedaan naar alle omstandigheden.

 25. mediaprak

  Wat DWDD heeft opgebroken is dat er geen samenwerking is tussen de diverse redacties bij de NPO (had NOS correspondent niet kunnen inbreken in DWDD?). En dat Prince al enkele jaren een absolute ‘ban’ heeft uitgesproken over zijn audio/video materiaal op internet. Daarnaast Presentator én eindredacteur zijn werkt niet. Een eindredacteur had in Mathijs’ oor moeten roepen: “Gerucht Prince is overleden” het gerucht melden (er was immers nog geen bevestiging) en Mathijs ‘coachen’ dat een item komt te vervallen en er over het overleiden wordt gesproken. Juist omdat Mathijs zelf ging regisseren en publiek om beeld vroeg kwam het allemaal wat amateuristisch over.

 26. Fred

  DWDD had hier natuurlijk prima op voorbereid geweest kunnen zijn. Zet één van je 82 redacteuren op het uitwerken van necrologieën van je core artiesten/schrijvers/kunstenaars. Voor situaties als gisteravond.
  Zoals bij Radio 2. Daar lag het draaiboek, zelfs inclusief audiovormgeving al klaar, waardoor ze gisteravond direct uit de startblokken konden.
  De aanpak bij DWDD was dus ronduit amateuristisch.

 27. Ad Slotenmaker

  Ook ik denk dat het over is met Matthijs en zijn redactie.
  Gisteravond was ver beneden peil, vaak is het beter om dan gewoon niets te zeggen.
  Nou ja , over het onderwerp wat je niet 100% beheerst bedoel ik.

 28. Henk

  het probleem was niet hoe er gereageerd werd in de studio, maar het onvermogen van de reactie omna een half uur met een soundbite of videofragment op de proppen te komen….

 29. Gert

  Nederland, het land van afkraken.

 30. Anoniem

  Gert is onze leider.

 31. toxilogic

  @ erfgooier en pepe Prince deed geen drugs, het waren pijnstillers en daarvan had hij er teveel genomen vandaar de noodstop en het ziekenhuisbezoek Een dag later gaf hij naar later bleek zijn laatste concert.

 32. 42

  Zou het kunnen dat Matthijs emotioneel geraakt was door het nieuws?
  Hij houdt natuurlijk ook van een stukje muziek.
  Ik ben zelf geen Prince fan maar toch wil je meer weten en zoek je bevestiging.
  Dat het allemaal niet zo vlekkeloos liep vind ik alleen maar een charme dat de fabriek niet doordraait als een gewone dag.
  Dat je als station of programma alles al klaar heb liggen is toch eigenlijk vreemder?
  Zeker niet over iemand van deze leeftijd.
  Daarbij komend probleem was natuurlijk de rechten van Prince en het beperkte materiaal wat maar beschikbaar is.

 33. Lies

  Zeer zwaar gefaald. Door de mand gevallen. Ga je in een hoekje zitten schamen redactie dwdd. RIP Prince.

 34. Anoniem

  De redactie en Dieuwke Wynia hebben opnieuw laten zien er niets maar dan ook helemaal niets van te kunnen. Weg met die hele zooi daar! Dit programma was zo goed de eerste 5 jaar. Wat hebben ze het naar de klote geholpen. Echt heel jammer!

  En dan die arrogantie. Gisteren was namelijk ook weer typisch DWDD. Na alle reacties en kritiek op de uitzending van donderdag gisteren geen special over Prince (terwijl ze het er anders dagen over zouden hebben gehad met zeker een special van een vol uur) zelf geen woord er over. Niet over de zanger zelf of de kritiek van donderdag. Geen uitleg waarom het zo rommelig was. Helemaal niets! Dat is DWDD ten voeten uit als je terug gaat kijken in de archieven dan kom je meer van dit soort voorbeelden tegen. Waarvan ik zelf het Haren incident het ergste vond. Gisteren ging het i.p.v. Prince over boeken. Althans 9 gasten hebben een uur lang boeken opgenoemd. Niet echt heel spannende televisie en weinig verrassingen qua boeken.

 35. Den Draaiert Joost

  DWDD is sowieso trekken aan een dood paard. Het programma was 4 jaar geleden al over zijn hoogtepunt heen

 36. Den Draaiert Joost

  Overigens het meest interessant wat Prince kon doen is overlijden en daar kun je geen uitzending mee vullen

 37. rob

  was DWDD al eerder opgenomen ??

 38. Ad

  Ben al jaren geleden afgehaakt en heb het ingeruild voor het het VRT-journaal om zeven uur. Zou iedereen moeten doen als je een echt goed journaal wilt zien. En ik mis kennelijk niks meer, begrijp ik uit de andere reacties.

 39. DeQuall

  Vooropgesteld, DWDD heeft zijn tijd gehad… wat je nou nog ziet zijn eigenlijk herhalingen van personen die al 1.000 keer in het programma zijn verschenen. Het enige wat verandert is – naar we hopen – het ondergoed dat elke dag schoon wordt aangetrokken!

  Het is allemaal zo ontzettend voorspelbaar geworden! Niet alleen de onderwerpen maar ook wat de mensen gaan zeggen. En dan die man met het syndroom van Down, die een of ander gedicht zit te bazelen op te tribune. Je ziet aan het gezicht van de mensen dat ze obligaat klappen, want ja, een mongooltje teleurstellen is niet leuk. Toch?

  En dan die Sylvana (Rijst) Simons, Prem Schreeuwerd en die giegelende theemuts. Vergeet niet die Pannenkoek, met zijn oersaaie ‘grappen’ en je hebt het gehad!

 40. Anoniem

  Zijn gewoon zure kranten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.