NRC en Volkskrant vinden dat DWDD gefaald heeft

Foto: AVROMatthijs van Nieuwkerk en zijn redactie van De Wereld Draait Door hebben donderdagavond gefaald door op zeer teleurstellende wijze in te spelen op het nieuws over het overlijden van Prince. Dat oordelen tv-recensenten van NRC Handelsblad en de Volksrkant vandaag. Volkskrant-recensent Julien Althuisius: “Vlaggenschip DWDD moest het onderspit delven tegen de snelheid en wendbaarheid van niet alleen de social media, maar ook van de collega’s van RTL Boulevard.

RTL Boulevard schakelden wél snel, aldus Althuisius. “Zij haalden Gerard Ekdom in de uitzending en toonden concertfragmenten. Ondertussen in de DWDD-studio zakte Matthijs steeds verder weg in zijn stoel, maar bleef hij het proberen.

Althuisius doelt op de verwoede pogingen van Van Nieuwkerk om een beeldfragment van Prince geserveerd te krijgen door zijn redactie.

Het laatste tafelgesprek van de DWDD-uitzending was ingeruild voor een gesprek over Prince, maar Van Nieuwkerk worstelde zich erdoorheen: geen van zijn gasten had iets zinnigs te zeggen over de zanger. Toen begon Van Nieuwkerk maar tweets van BN’ers voor te lezen. “Een ervan was van Kasper van Kooten, want natuurlijk.”

Van Nieuwkerk werd door het Achtuurjournaal uit zijn lijden verlost. “In het Amsterdamse Westerpark sloeg ondertussen iemand een redactie kort en klein.

NRC-recensent Hans Beerekamp is ook teleurgesteld. Volgens hem heeft DWDD de stresstest niet doorstaan. Hij vond de uitzending zelfs een ‘nachtmerrie’. Ook hij wijst erop dat RTL Boulevard wél adequaat reageerde.

Beerekamp vindt het jammer voor De Wereld Draait Door. “Doorgaans is het improvisatievermogen daar groot, evenals de betrokkenheid bij de dood van helden van de redactie.

Ali B hielp De Wereld Draait Door uit de brand, meent Beerekamp. “De voor iets anders bestelde jonge singer-songwriters aan tafel zaten er een beetje beteuterd bij.

RTL Nieuws-adjunct Pieter Klein ergert zich eraan dat Althuisius en Beerekamp zijn Half Acht Nieuws niet noemen in hun recensies. Dat programma had ruim een half uur om iets over Prince voor te bereiden. “Knap. Recensenten Volkskrant en NRC lukt het om Half Acht Nieuws en extra uitzending RTL Z over het hoofd te zien.

De opmerking van Klein dat het knap is om RTL Z over het hoofd te zien is opmerkelijk, omdat uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat het juist knap is als iemand de zender weet te vinden.

Ook Tijl Beckand reageert op sociale media. Hij zegt: “Dringend verzoek van DWDD aan grote sterren om in het vervolg vóór 13u Nederlandse tijd te sterven.

De tv-recensies van Althuisius en Beerekamp kunt u lezen op de Volkskrant-site en NRC-site.

Lees ook: Overlijden Prince overvalt Matthijs van Nieuwkerk (gisterenavond)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen