‘NRC-baas kraamt gemakzuchtige onzin uit in DWDD’

Columniste Elma Drayer spreekt in de Volkskrant haar ergernis uit over de tv-optredens van NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in De Wereld Draait Door. Dat is vandaag te lezen in de krant. Vandermeersch zat maandag, aan de vooravond van de terreuraanslagen in Brussel, in DWDD om verslag te doen van een ommetje door de wijk waar terrorist Salah Abdeslam is opgepakt. “Zorgelijk sprak de hoofdredacteur over de hoge werkloosheid in Molenbeek“, begint Drayer.

Ook had Vandermeersch het over ‘een buurt die het heel lastig heeft’. “Waarna hij in één moeite door de term ‘voedingsbodem’ liet vallen.

Ongelooflijk, vindt Drayer het. “Ik krabde me achter de oren. Hoe was het mogelijk dat de hoofdredacteur van een gerespecteerde krant zulke gemakzuchtige onzin uitkraamde? Alsof hoge werkloosheid en het lastig hebben (wat dat laatste ook mag betekenen) geheel logisch leiden tot terreurdaden.

Daar is volgens Drayer ‘heel veel meer’ voor nodig. “Bijvoorbeeld een rotsvast geloof in een religieus utopia waarin alle neuzen dezelfde kant op staan, de Almachtige het laatste woord heeft en Israël compleet van de kaart zal zijn gevaagd.”

Alsof daar niet tevens een naaste omgeving voor nodig is die nauwelijks tegen dit gedachtegoed ingaat, en zo gedoogt dat het zich naar hartelust verspreidt.”

De column van Drayer kunt u lezen op de website van de Volkskrant.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen