Kritiek op kerstpromo NPO 1: alleen maar witte mensen

Foto: ElvinDe ruim één minuut durende kerstpromo van ’s lands meest bekeken zender NPO 1 is een parade van witte presentatoren, kandidaten, artiesten en publiek. “Toeval bestaat niet in promoland“, schrijft Norbert ter Hall, regisseur van onder andere A’dam – E.V.A. vandaag in NRC Next. Het promobeleid is in elk geval serieuze business in Hilversum en veel mensen houden zich ermee bezig, weet hij. “Als beeldvorming je werk is, heb je als maker en omroep wel een grote verantwoordelijkheid.

‘Kerst vieren we samen’, luidt de slagzin in de promo. “Dat ‘samen’, zo moet je concluderen, is bij de NPO beperkt tot blije blanke blozende Nederlanders.

NPO 1 wil het Nederlandse publiek verbinden, maar dat lukt op deze manier niet erg, aldus Ter Hall. “Wie de kerstpromo net zo serieus neemt als de omroepen zelf, moet dus concluderen dat het gevoel van uitsluiting, dat veel Nederlanders met buitenlandse roots ervaren, voor wat betreft de publieke omroep in elk geval volledig terecht is.

Wie ‘samen’ zo duidelijk definieert, propageert een tweedeling in onze samenleving op basis van afkomst: Wij en Zij”, zegt hij. “Geert Wilders, vaak zo kritisch over de NPO, moet welhaast tevreden zijn.

Ook het populaire weblog GeenStijl besteedt aandacht aan de ‘shockerend witte kerstpromo van NPO 1’. “Nederland jaar na jaar erin hameren dat het allemaal wel wat diverserder mag in de samenleving, en dan zelf met een roomblanke (…) kerstcommercial komen.

Hypocriet, vindt GeenStijl het. “Bah NPO. Racisten!

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen