Bart Chabot over tumor in Pauw & Witteman

Geplaatst op wo 08 sep 2010 om 11:36

Bart Chabot, politiek verslaggever van Pauw & Witteman, heeft dinsdag in de VARA-talkshow bekendgemaakt dat hij een hersentumor heeft. De schrijver en vader van vier kinderen moet binnen drie maanden behandeld worden, om overlijden te voorkomen. “Ik zal kort uit de doeken doen wat er aan de hand is. Ik ben blij dat ik dat hier kan doen, en niet elders, en ik hoop ook hierna met rust gelaten te worden. Er is dit weekend een tumor in mijn hoofd geconstateerd“, zei Chabot.

De tumor is gevonden in het hersengebied. “Het goede nieuws is dat het goedaardig is, dus ik ga er niet aan dood. Daar heb je het goede nieuws wel mee gehad. Hij zit op een slecht bereikbare plek. Het is een brughoek-tumor, tussen de hersenstam en de kleine hersenen. Hij is vrij groot, zoals een knikker. Drie centimeter ongeveer. Ik merk al verschijnselen. Mijn linker gezichtshelft is bijvoorbeeld veel minder gevoelig. Het voelt aan als een houten doos.”

Er zijn twee behandelmethoden. “Het is of opereren of bestralen. Opereren gaat via het oor en daardoor verlies je sowieso je gehoor en je evenwichtsorgaan links. Het is een gecompliceerde, riskante operatie die acht uur duurt. De optie bestralen heeft als nadeel dat er littekenweefsel ontstaat. Als dat weer gaat groeien, kan het een harde bal worden. Dat is lastig om eruit te halen en kan de hersenen beschadigen. Je krijgt er verlammingsverschijnselen door. Het is een moeilijke keuze. Het is zwaar klote.”

Chabot heeft drie maanden de tijd om een keuze te maken. “Over drie maanden is het zo groot dat het tegen mijn hersenstam duwt. Daar zitten de vitale functies, zoals ademhaling en hart. Als je dan niets doet, ga je wel dood. Dat wil ik voorkomen, want ik heb vier kinderen thuis. Tussen nu en december zal een keuze worden gemaakt.”

Ondertussen blijft Chabot ‘fulltime’ werken. “Ik blijf bij Pauw & Witteman komen. Vanaf volgende week gaan we ‘De Achterban’ doen. Ik ga het land in en vraag bijvoorbeeld wat de mensen van Ab Klink vinden. We gaan de mensen in het land bevragen. Ik zie er ontzettend naar uit. Ik heb vroeger voor Barend & Van Dorp gewerkt. Dat zijn voor mij jongensdromen. De vlaggenschepen van de Nederlandse omroep. Ik vind het een enorme eer. Daar ga ik keihard mee door.
13 Reacties op “Bart Chabot over tumor in Pauw & Witteman”


 1. TeeVeetje

  Kijk hier schrik je van , sterkte Bart Chabot de komende tijd .

 2. Vincent

  Sterkte

 3. Hank

  Bart, dit is moedig! Veel sterkte en voordat je gaat piekeren.. zoek de afleiding in je werk..en dat doe je!

 4. Jeroen

  Pff wat een keuze zeg… wens hem er veel sterkte mee. Jammer dat we op het gebied van de geneeskunde nog zo weinig kunnen.

 5. Barbara

  Dit was echt schrikken! Bart, sterkte met je intuitieve goede keuze. Blijf verder zo positief.

 6. mark

  Zag je Femke met open mond kijken, die had dit ook niet verwacht, dat ie dit ging vertellen.

 7. NEGATIEF

  Pfff… Veel wijsheid gewenst bij het maken van deze moeilijke keuze.

 8. Peter

  Heftig nieuws, maar mooie TV gisterenavond. Sterkte.

 9. MD

  Ja, dat is schrikken en zet je weer even stil bij alles. Kom op Bart! Veel kracht!

 10. Grumpy

  Bart, dat is zeker klote. Veel sterkte en kracht de komende maanden, ook voor vrouw en kids.

 11. Marijn

  Knap dat hij het zo durft te vertellen!

 12. Mick

  Altijd al vol bewondering voor Bart geweest, zo’n gouwe kerel, die durft te zeggen waar het op staat en uitkomt voor wat hij voelt. En hem overkomt verdorie zoiets nou weer! Ik ben trots op hem dat hij zo snel nadat het hem zelf bekend werd al met dit verhaal over zijn hersentumor naar buiten komt. En ik hoop nou toch van harte dat de leutermedia hem hierover inderdaad nou eens met rust kan laten. En uuiteraard dat hij nog een hele lange en zo gezond mogelijke toekomst voor de boeg mag hebben! Hou je taai, Bart!

 13. Helm

  Bart heeft op zijn eigen manier over zijn kwaal verteld.
  Ik hoop dat hij er in de komende maanden net zo goed mee om kan blijven gaan als nu. Sterkte met je beslissing, Bart.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.