Bart Chabot over tumor in Pauw & Witteman

Bart Chabot, politiek verslaggever van Pauw & Witteman, heeft dinsdag in de VARA-talkshow bekendgemaakt dat hij een hersentumor heeft. De schrijver en vader van vier kinderen moet binnen drie maanden behandeld worden, om overlijden te voorkomen. “Ik zal kort uit de doeken doen wat er aan de hand is. Ik ben blij dat ik dat hier kan doen, en niet elders, en ik hoop ook hierna met rust gelaten te worden. Er is dit weekend een tumor in mijn hoofd geconstateerd“, zei Chabot.

De tumor is gevonden in het hersengebied. “Het goede nieuws is dat het goedaardig is, dus ik ga er niet aan dood. Daar heb je het goede nieuws wel mee gehad. Hij zit op een slecht bereikbare plek. Het is een brughoek-tumor, tussen de hersenstam en de kleine hersenen. Hij is vrij groot, zoals een knikker. Drie centimeter ongeveer. Ik merk al verschijnselen. Mijn linker gezichtshelft is bijvoorbeeld veel minder gevoelig. Het voelt aan als een houten doos.”

Er zijn twee behandelmethoden. “Het is of opereren of bestralen. Opereren gaat via het oor en daardoor verlies je sowieso je gehoor en je evenwichtsorgaan links. Het is een gecompliceerde, riskante operatie die acht uur duurt. De optie bestralen heeft als nadeel dat er littekenweefsel ontstaat. Als dat weer gaat groeien, kan het een harde bal worden. Dat is lastig om eruit te halen en kan de hersenen beschadigen. Je krijgt er verlammingsverschijnselen door. Het is een moeilijke keuze. Het is zwaar klote.”

Chabot heeft drie maanden de tijd om een keuze te maken. “Over drie maanden is het zo groot dat het tegen mijn hersenstam duwt. Daar zitten de vitale functies, zoals ademhaling en hart. Als je dan niets doet, ga je wel dood. Dat wil ik voorkomen, want ik heb vier kinderen thuis. Tussen nu en december zal een keuze worden gemaakt.”

Ondertussen blijft Chabot ‘fulltime’ werken. “Ik blijf bij Pauw & Witteman komen. Vanaf volgende week gaan we ‘De Achterban’ doen. Ik ga het land in en vraag bijvoorbeeld wat de mensen van Ab Klink vinden. We gaan de mensen in het land bevragen. Ik zie er ontzettend naar uit. Ik heb vroeger voor Barend & Van Dorp gewerkt. Dat zijn voor mij jongensdromen. De vlaggenschepen van de Nederlandse omroep. Ik vind het een enorme eer. Daar ga ik keihard mee door.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen