Pauw heeft geen spijt van Lakeman in ‘Goedemorgen NL’

Jeroen Pauw heeft er geen spijt van dat het door hem geproduceerde Goedemorgen Nederland een podium heeft geboden aan Pieter Lakeman, die DSB-klanten in het programma opriep om hun spaargeld van de bank te halen. Uiteindelijk ging het bankbedrijf van Dirk Scheringa failliet. “Ik vind zeker niet dat hier de grens is overgegaan. Vooral ook niet omdat ik niet zie waar je die grens legt. Leg je die bij de maatschappelijke onrust die ontstaat door een uitspraak die hij aan tafel doet?

Lakeman van de Stichting Hypotheekleed wilde zijn oproep eerst bij NOVA doen, maar hoofdredacteur Carel Kuyl liet dat niet toe. “Lakeman heeft geleurd in Hilversum om bij een omroep te komen waar hij free publicity kon krijgen om op camera te zeggen: ‘Haal je camera weg bij DSB’“, zegt EO-programmamaker Andries Knevel. “Ik denk dat ik dit niet gedaan zou hebben. Ik laat niet iemand op mijn camera onkritisch tegen het volk zeggen: haal je geld bij die bank weg. Die bank die gaat failliet.

Pauw is het er niet mee eens dat Goedemorgen Nederland niet kritisch was richting Lakeman. “De rol van de journalist, in dit geval de uitstekende interviewer Sven Kockelman, is natuurlijk om iemand nog wel even te benadrukken wat de effecten zijn van een uitspraak die iemand doet. Dat heeft hij gedaan.

Bovendien vindt Pauw het Lakemans goed recht om zijn oproep te doen. “Deze meneer komt op voor een bepaalde groep mensen, namelijk voor mensen die zich benadeeld voelen door DSB. Hij zei dat de methode om dat geld terug te krijgen, waarvan ze vinden dat ze daar recht op hebben, is om de bank te laten sneuvelen. Wat je daar verder ook van vindt, het is zijn goed recht om dat te doen.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen