Pauw heeft geen spijt van Lakeman in ‘Goedemorgen NL’

Geplaatst op za 31 okt 2009 om 15:06

Jeroen Pauw heeft er geen spijt van dat het door hem geproduceerde Goedemorgen Nederland een podium heeft geboden aan Pieter Lakeman, die DSB-klanten in het programma opriep om hun spaargeld van de bank te halen. Uiteindelijk ging het bankbedrijf van Dirk Scheringa failliet. “Ik vind zeker niet dat hier de grens is overgegaan. Vooral ook niet omdat ik niet zie waar je die grens legt. Leg je die bij de maatschappelijke onrust die ontstaat door een uitspraak die hij aan tafel doet?

Lakeman van de Stichting Hypotheekleed wilde zijn oproep eerst bij NOVA doen, maar hoofdredacteur Carel Kuyl liet dat niet toe. “Lakeman heeft geleurd in Hilversum om bij een omroep te komen waar hij free publicity kon krijgen om op camera te zeggen: ‘Haal je camera weg bij DSB’“, zegt EO-programmamaker Andries Knevel. “Ik denk dat ik dit niet gedaan zou hebben. Ik laat niet iemand op mijn camera onkritisch tegen het volk zeggen: haal je geld bij die bank weg. Die bank die gaat failliet.

Pauw is het er niet mee eens dat Goedemorgen Nederland niet kritisch was richting Lakeman. “De rol van de journalist, in dit geval de uitstekende interviewer Sven Kockelman, is natuurlijk om iemand nog wel even te benadrukken wat de effecten zijn van een uitspraak die iemand doet. Dat heeft hij gedaan.

Bovendien vindt Pauw het Lakemans goed recht om zijn oproep te doen. “Deze meneer komt op voor een bepaalde groep mensen, namelijk voor mensen die zich benadeeld voelen door DSB. Hij zei dat de methode om dat geld terug te krijgen, waarvan ze vinden dat ze daar recht op hebben, is om de bank te laten sneuvelen. Wat je daar verder ook van vindt, het is zijn goed recht om dat te doen.
8 Reacties op “Pauw heeft geen spijt van Lakeman in ‘Goedemorgen NL’”


 1. Ad

  Pauw durft zijn fouten nooit toe te geven. Het is natuurlijk een schande dat je een bank om laat vallen om hoge kijkcijfers voor Goedemorgen Nederland en Pauw & Witteman te genereren.

 2. Tim20

  “Haal je camera weg bij DSB” Dat hadden ze beter gedaan :)

 3. Anoniem

  Onverantwoord was het, zeker als deze uitspraak leest van dhr. Jaarsma (voorzitter NVVK) : De bedrijven van Dirk Scheringa komen wij niet of nauwelijks tegen bij schuldsanering. Maar een chique bank als de Postbank steekt daar met kop en schouders bovenuit, op afstand gevolgd door ABN-Amro. Die heeft echter de bakens verzet van een verkoop- naar een adviesorganisatie. Dat merken wij meteen in de schuldhulpverlening.”

 4. Piet

  De laatste dagen is de “Heer”Pauw veel negatief in het nieuws. Misschien ,eindelijk, tijd om er mee op te houden ?? Zal dat van harte toe juichen !!!
  Dus bij deze de oproep ” Jeroen Pauw van de buis !!” En dan mag hij natuurlijk ook geen invloed meer hebben bij andere programma’s dmv produceren, in de redactie zitten ed. !!!

 5. Joop

  Ik vind de actie van Lakeman schandalig, maar vind het in dit geval wat overdreven om de schuld te leggen bij de omroep die hem dit platform biedt. Ik hoorde alle homo’s ook niet P&W aanvallen toen daar Emile Ratelband uit zijn nek zat te kletsen.

 6. Anoniem

  Dat is toch anders, Ratelband werd door meerdere mensen tegengesproken en niemand is zijn spaargeld of zijn baan verloren door zijn uitspraken. De KRO gaf Lakeman een podium, men wist wat hij ging zeggen en wat de gevolgen konden zijn. Het was geen kritisch gesprek, de presentator deed luchtig. Iedereen kon weten wat er ging gebeuren na de bankrun op Northern Rock in Engeland.

 7. afke

  reactie op Piet

  Haal jeroen pauw van de buis, als je dat zou moeten doen kunnen de omroepen beter alleen maar films draaien want iedereen heeft wel iets tegen
  de een of andere BNer

 8. Paulus

  Het zou goed zijn om de rol van Lakeman, maar zeker ook de rol van de media in deze zaak eens grondig te onderzoeken, en daar ook gevolgen aan te verbinden. Het is wat te makkelijk van Pauw om schijnheilig te doen (waar hij overigens zeer goed in is); neem je verantwoordelijkheid en beken dat je er gewoon ingetrapt bent!
  Elke bank kan zomaar omvallen als “iemand met een bepaalde naam of reputatie” een platform krijgt in de media waar hij kan zeggen wat hij wil; banken drijven op vertrouwen en niks anders.
  Onlangs stond in de krant dat Lakeman zijn (gif-)pijlen nu heeft gericht op ABN-AMRO vanwege een of ander akkefietje; volgens mij moeten ze die man gewoon opsluiten

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.