VPRO-programma na 40 jaar voor het eerst te zien

Het digitale tv-kanaal GeschiedenisTV heeft de nooit uitgezonden vierde afleve- ring van het spraakmakende programma Hoepla gereconstrueerd uit fragmenten die zijn teruggevonden. De aflevering stond gepland voor 8 januari 1968, maar werd destijds door de VPRO-directie verboden. “Het programma werd op het laatste moment afgelast door de eerdere commotie rond de blote Phil Bloom in Hoepla 2“, aldus de omroep. De uitzending wordt nu online en via digitale televisie uitgezonden.

Op 9 oktober 1967 werd de tweede aflevering van Hoepla uitgezonden. Het 21-jarige model Phil Bloom las naakt een stukje voor uit het dagblad Trouw. Daarna liet zij de krant zakken en waren de eerste blote borsten op de Nederlandse tv een feit.

Op 8 januari 1968 zaten 4 miljoen mensen voor de tv, in afwachting van de vierde aflevering van Hoepla, het legendarische programma van Wim T. Schippers, Wim van der Linden en Hans Verhagen. Op het laatste moment werd de uitzending afgelast door de VPRO met als officiele reden dat Phil Bloom zich in de studio zou hebben laten fotograferen door Playboy, voor “commerciële doeleinden“.

Directeur en dominee A.J. Mulder (de dominees hadden het in 1968 bij de VPRO nog voor het zeggen) schreef de makers op 15 januari 1968 de volgende brief: “Hierbij delen wij u mede, dat de vierde aflevering van het Hoepla!-magazine niet voor uitzending in aanmerking komt. Tevens delen wij u mede, dat u geen nieuwe opdracht zult ontvangen voor het samenstellen van een volgend Hoepla!-programma. (..) Ons is gebleken dat bij de repetities voor het Hoepla!-programma op 8 januari j.l. medewerking is verleend voor het maken van foto’s voor commerciële doeleinden.

Behalve de nooit uitgezonden vierde aflevering van Hoepla, is ook een nooit uitgezonden fragment teruggevonden dat was bestemd voor Hoepla 3. Het betreft het antwoord van toenmalig premier Piet de Jong op kamervragen van het SGP-kamerlid Van Dis, die vragen had gesteld naar aanleiding van het blootoptreden van Phil Bloom in Hoepla. Door de beelden van De Jong is een striptease-scene heengesneden. Ook dit fragment zal voor het eerst te zien zijn.

De uitzending Hoepla 4 is online te zien op www.omroep.nl/geschiedenis, en wordt zaterdag om 20.00 uur uitgezonden op het digitale themakanaal Geschiedenis TV.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen