Undercoverjournalist Alberto Stegeman voor de rechter

Undercoverjournalist Alberto Stegeman van het SBS 6-programma Undercover in Nederland moet op 12 september voor de politierechter in Assen verschijnen. Een inwoner van Zuidlaren heeft aangifte gedaan tegen Stegeman, omdat de journalist vorig jaar met de verborgen camera opnames zou hebben gemaakt van en bij de man. Volgens de man had Stegeman niet zonder zijn medeweten opnames mogen maken in zijn woning. Hij eist een schadevergoe- ding van 100.000 euro.

Stegeman ontmaskerde de inwoner van Zuidlaren in Undercover in Nederland als een wapensmokkelende medewerker van justitie. “Dat meneer wantoestanden aan de kaak stelt is lovenswaardig, maar hij mag geen strafbare feiten plegen“, zegt persofficier van justitie Jan Hoekman in het Dagblad van het Noorden. “De vrijheid van meningsuiting houdt op waar deze wordt begrensd door de wet. Had hij zijn reportage in een openbare ruimte gemaakt, was er niets aan de hand geweest.

Dat Stegeman zich voordeed als klant, de man maandenlang volgde en hem op die manier neerzette als een crimineel die op bestelling verboden messen smokkelde vanuit Amerika, doet volgens het openbaar ministerie (OM) in Assen niets aan de zaak af. “Het gaat erom dat de man in zijn eigen woning is gefilmd en dat mag niet.

In een reactie zegt Alberto Stegeman niet te zijn geschrokken van de dagvaarding in zijn brievenbus. “Het bevreemdt mij wel dat de man deze kwestie wil uitvechten in de rechtszaal. In mijn uitzending heb ik niet gezegd dat hij uit Zuidlaren komt, maar tijdens zo’n rechtszaak komt alles natuurlijk op tafel. Dat hij ook nog eens een schadevergoeding van meer dan een ton wil hebben, vind ik helemaal belachelijk.

Stegeman ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. “Ik weet dat ik mensen niet in hun huis mag filmen, maar in dit geval, we hebben het over een medewerker van justitie die wapens smokkelt, weegt volgens mij het maatschappelijk belang zwaarder dan het persoonlijke belang van deze meneer.

De Raad voor de Journalistiek verklaarde een klacht van de vermeende wapensmokkelaar eerder deels gegrond. Volgens de raad was het fout dat de programmamaker geen wederhoor toepaste en in de uitzending het kantoor en een trouwfoto van de man toonde, wardoor zijn identiteit kon worden achterhaald.

Dat hij in de woning filmde, is voor de raad van onderschikt belang“, zegt Marc Visch van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Als de strafrechter Stegeman hier wél voor veroordeeld, ben ik heel benieuwd hoe we dit verder gaan toepassen in de praktijk. Bovendien vraag ik me af of het feit dat de man voor justitie werkte heeft meegewogen in de beslissing Stegeman te vervolgen.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen