Medische fouten centraal in AVRO’s Missers

Geplaatst op di 31 jul 2007 om 10:43

Medisch falen kost ruim 1700 levens per jaar, zo bleek dit jaar uit een onderzoek. Zesduizend patiënten houden blijvend letsel over na een medische blunder. De medische stand spreekt niet zelden van ‘complicaties’, terwijl de patiënt soms voelt dat het anders ligt. De nieuwe zevendelige reeks Missers, die vanavond 31 juli van start gaat bij de AVRO, beoogt het taboe op openheid rond medische fouten te slechten. Het moet geen tv- tribunaal worden, vertelt presentator Pieter Jan Hagens.

Een tribunaal heeft volgens Jan Hagens ook weinig zin. “Daar hebben we al de rechtspraak en het medisch tuchtcollege voor. Wij willen graag kijken naar hoe de fouten zijn ontstaan, hoe werken ziekenhuizen eigenlijk, wat zijn de protocollen, hoe is de communicatie in de zorg?”, vertelt de presentator aan BN/DeStem.

Medisch specialisten hebben in VARA TV Magazine geen goed woord over voor Missers. “Drie medische specialisten hebben nog geen seconde van Missers gezien en de één maakt me al uit voor sensatiejournalist, de ander zegt dat ik een hele beroepsgroep in diskrediet breng en de volgende stelt dat het hele programma gekenmerkt zal worden door generalisaties. Allemaal aannames!“, verbaast hij zich.

Zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt. Er is toch ook een programma over fouten in de media, De leugen regeert. Stel dat voorafgaand aan de eerste aflevering alle journalisten op hun achterste benen hadden gestaan? Gelukkig hebben we twee medici van dezelfde statuur in ons panel die tijdens de uitzendingen de zaken be- commentariëren. Deze mensen zijn niet bang dat het een sensatieprogramma wordt.

Pieter Jan Hagens is door de AVRO aangewezen als ‘exclusiviteitspresentator’. “Ik word dit jaar wel breed ingezet, ja. Voor mijn radioprogramma Hagensopdemiddag ga ik in augustus met mijn kotter van Terschelling naar Amsterdam. In september begint een nieuwe reeks Hoge Bomen, over pioniers als Anthony Fokker, Henk te Velde en Wim T. Schippers. Begin volgend jaar: Wie is de mol. De opnamen zijn achter de rug en het was geweldig. Meer mag ik er niet over zeggen.
27 Reacties op “Medische fouten centraal in AVRO’s Missers”


 1. Rik

  Goed format lijkt me.

 2. Anoniem

  als dit programma maar geen misser wordt

 3. Prince

  Jammer dat de medische wereld ,uit oogpunt van geheimhouding, geen programma mag maken over liegende, draaiende en informatie achterhoudende patienten. Kon je heel wat uurtjes mee vullen!

 4. CvC

  Sinds 1979 zijn wij al de klos .Het is het hoogste tijd om dat eens aan de kaak te stellen.

 5. steven

  Ik vind het juist goed van de twee artsen die in het panel zaten dat ook over hun eigen vouten durfte te praten op tv

 6. Marion

  Jaren geleden heb ik die gynacoloog ook bij een bevalling gehad. We hadden er toen ook al klachten over. Het is iemand die zijn vak niet verstaat en totaal onmenselijk is. Heb er nog een trauma van.
  Ik wens de familie van Oenen heel veel sterkte.

  Goed dat dit programma er is.

 7. Henny

  ik vind dat de artsen hun fouten toe moeten geven, ik zelf heb 3 jaar met vulvakanker gelopen terwijl die gynaecologe zei, dat ik te dunne huid had en te schoon was op mijzelf. nadat ik een second opinim heb geëist. kwam er vulvakanker uit, ik was nog maar 40j toen ik die zware verminekende operatie moest ondergaan. door een medische misser, ik heb die arts ook aangeklaagd en dat moete nalle mensen doen. je bent niet met machines bezig maar met mensen.

 8. Karin

  Artsen voelen zich vaak verheven boven andere mensen. Zelfs de gyneacoloog in het eerste deel van deze uitzending sprak met een arrogantie over leken tegen de verslaggever. Nee van emphatie naar de familie van het slachtoffer is hier geen sprake bij deze man. Ik persoonlijk vind deze arts misdadig bezig.

  Zelf heb ik een huidtumor moeten laten verwijderen, tijdens deze behandeling zat mijn arts boven mijn hoofd (lokaal verdoofd) een heerlijk deuntje te fluiten. Ik voelde me als een auto in een garage waar een automonteur gezellig lag te sleutelen, al was in dit geval ik de auto. Toen ik hier melding over maakte bij het ziekenhuis, kreeg ik tot mijn grote verbazing te horen dat de arts het ontkende en zich hierin niet herkende. Hij bleek dus achteraf ook nog liegen. Nee, meneer wilde niet door een leek terecht worden gewezen op zijn onbeschofte behandeling dat was wel duidelijk. Misschien moet in de opleiding van de artsen wat worden veranderd. Cursus emphatie misschien??

 9. Karin

  Artsen voelen zich vaak verheven boven andere mensen. Zelfs de gyneacoloog in het eerste deel van deze uitzending sprak met een arrogantie over leken tegen de verslaggever. Nee van emphatie naar de familie van het slachtoffer is hier geen sprake bij deze man. Ik persoonlijk vind deze arts misdadig bezig.

  Zelf heb ik een huidtumor moeten laten verwijderen, tijdens deze behandeling zat mijn arts boven mijn hoofd (lokaal verdoofd) een heerlijk deuntje te fluiten. Ik voelde me als een auto in een garage waar een automonteur gezellig lag te sleutelen, al was in dit geval ik de auto. Toen ik hier melding over maakte bij het ziekenhuis, kreeg ik tot mijn grote verbazing te horen dat de arts het ontkende en zich hierin niet herkende. Hij bleek dus achteraf ook nog liegen. Nee, meneer wilde niet door een leek terecht worden gewezen op zijn onbeschofte behandeling dat was wel duidelijk. Misschien moet in de opleiding van de artsen wat worden veranderd.

 10. Atmos

  Ken ook zo verhaal mijn beste vriendin kreeg te horen dat ze kanker had en moest een vervolg afspraak maken. Met dikke ogen van het huilen liep ze weg om een afspraak te maken. Je word gewoon de praktijk kamer uitgezet. Dus helemaal in shock ( je bent 31 je krijg te horen dat je kanker heb net een kleine , borst er af en maar 10% op kans van overleven). Stond ze daar het ennige wat ze wilde is naar huis. Man voor haar ziet dat en zegt tegen haar je heb zeker slecht nieuws gehad ga maar voor dan ben je snel hier weg. Zegt die doos , o nee meneer u bent eerst met haar ben ik voorloppig nog niet klaar. Je bent echt een nummertje meer niet. En dan kan je een klacht indienen maar gewoon ontkennen dat is het ergste er van.

  Hoop dat alles goed is gegaan bij je Karin.

 11. Martha

  Mijn zoon is door de ambulance afgeslacht op straat een uur lang. Er was niets aanwezig in de ambulance, geen zuurstof en een baloonetje om mee te beademen. Ze hebben toen z,n luchtpijp opengesneden terwijl hij bij kennis was, dat hebben ze toegegeven dat dat ook mislukt was. Het waren een stelletje beunhazen, ze hadden hem naar het ziekenhuis moeten brengen. Maar ze vonden het nodig om op de arts te wachten die niet kwam. Na 3 uur toen mijn zoon was overleden kwam de arts een weekend arts, hij was zo dronken dat hij meteen moest overgeven. De ambulance heb ik nog een keer gebeld over al die fouten van de medewerkers van de ambulance en die meneer zei o ja dat weet ik nog en van dat geval hebben wij geleerd. Dat zal niet meer gebeuren zei die. De ambulance en die dronken dokter waren getuigen van elkaar, ik heb nog nooit zo’n stelletjes leugenaars bij elkaar gezien.

 12. RobbieBoy

  Jee, wat een verhalen allemaal hier!

 13. Angela

  Hallo Allemaal,

  Ik heb 2 uitzendigen gezien over medische missers. Waarom wordt medische missers nu pas uitgezonden? Welk doel heeft de uitzending? Naar aanleiding van de uitzending van dinsadag jl. wil ik daarop mijn reactie geven. Als Neuro-Chirurgie neem ik aan dat hij/zij voldoende deskundigheid heeft en bekwaam was om dat meisje van 24 jaar aan hernia te opereren. Gedurende de OK werd gezegd dat zij in een shock toestand verkeerde n.a.v. dalende RR, dan had de Chirurg toch op dat moment moeten ingrijpen? Dat gebeurde dus niet. Transfer had plaats gevonden op een Orthopedische afdeling i.p.v. afdeling Neurologie. Dit zonder (goede) medische overdracht naar de verpleegkundige op de Othopedie. Ik vond dat zowel de behandelend arts, als de verpleegkundigen te wijten zijn aan onzorgvuldig handelen. Co-arts had de verpleegkundige opdracht gegeven meer vocht te geven aan de patiente, maar een co-assistent had niet de zelfstandige bevoegdheid opdracht te geven aan een verpleegkundige. Hij had eerst overleg moeten plegen met zijn/haar supervisor. Dat had de verpleegkundige moeten weten? De verpleegkundige had op haar/zijn standpunt moeten blijven en zij/hij had de arts onmiddelijk moeten laten komen. Zij/hij had moeten uit leggen dat de situatie levensbedreigend was en het niet meer kon wachten en dat hij onmiddelijk moest komen!!!. Het is mijnsinziens ook belangrijk de namen van de artsen te vermelden wie er dienst had en dat zij/hij de situatie kenbaar zal maken bij de leidinggevende van de afdeling en bij de chef de cliniek. Als verpleegkudnigen kliene fouten maken worden hij/zij afgestraft. Juist omdat artsen grote verantwoordelijkheden hebben op mensenleven op hun fouten afgestraft moeten worden. Artsen denken regelmatig in hun positie de macht te hebben en de tuchtrecht kan hen niets maken. Dat is fout. Artsen moeten afgestraft worden zodat ze leren van hun fouten. Zolang het rechtssysteem niet veranderd, gaan de artsen hun negatieve imago en mentaliteit houden.
  Daarom hoop ik dat de uitzending een specifieke doel, anders is het nutteloos.

 14. INGE

  Het is me nog steeds niet duidelijk waarom het verhaal van Sylvia Millecam iedere keer zo groot uitgelicht wordt, ( een van de artsen is zelfs geschorst) en waarom er geen haan kraait over al die andere mensen die overleden zijn door medische missers en deze artsen ‘slechts’ berispt worden.
  de vereniging tegen kwakzalvers laat wat dat betreft niet van zich horen maar ze moeten de hand maar eens in eigen boezem steken in plaats van steeds op de complementaire geneeskunde te hakken.
  in mijn ogen houden de artsen van het medisch tuchtcollega elkaar nog teveel de hand boven het hoofd.
  het is vaak heel moeilijk om een goede diagnose te stellen en fouten maken we allemaal, maar als die fouten voortkomen uit egotripperij en arrogantie dan is dat niet goed te praten.
  het menselijke aspect is vaak ver te zoeken, precies zoals in de uitzending vermeld werd, vaak ben je niet meer dan ” de nier op kamer 7, of de lever op kamer 10″
  de vergissing van Descartes heeft een stempel gedrukt op de reguliere geneeswijze. hopelijk komt daar verandering in.

 15. janna

  hij had best een recept aan zo n oude patient van hem kunnen geven had je geen arts moeten worden je bent om mensen te helpen toch? zou ook boos worden.

 16. A.G. Koning-van Reenen

  Even over uw programma missers van gisteravond 14 aug. Daarin werd de vraag gesteld, waarom patienten niet eerst de artso of specialist het hemd van het gat vragen, over alles wat met hun operatie te maken heeft. Het antwoord was toen: nee dat doet men niet zo gauw, wanneer men niets van die arts of specialist weet. Het zou zinvol zijn, wanneer er via dit tv programma een soort meldpunt komt, welke arts/spcialist goed is of niet. Dit bekeken vanuit patienten, die hiermee ervaring hebben. Zo heeft mijn man enkele jaren geleden een nieuwe heup gekregen bij dr. ir. Konings in Heerenveen. Geweldig. Door mond op mond reclame kwamen wij aan deze naam, want wij wonen in Drenthe. Ook over het personeel in het Tjonger ziekenhuis in Heerenveen niets dan lof. Vriendelijk en kundig tegelijk. Men voelt zich daar direct op z’n gemak. Dit wilde ik even kwijt als eerste reactie op het op te richten meldpunt. Zo kan een ieder zijn verhaal kwijt en weet men waar men terecht kan. Men moet het tenslotte hebben van de meningen van andere patienten. Ook
  met minder goede resultaten van patienten zou men terecht kunnen bij dit steun/meldpunt en komt er meer zicht op het geheel. Mijn dank voor uw programma.

 17. matty trausel-havinga

  Wat mij reeds lang opvalt, dat de medische missers altijd bij JAN MET DE PET
  voorkomen en dat de ingrepen bij het Koninklijk Huis altijd zeer succesvol verlopen.
  Met andere woorden ze kunnen (de medici) wel goed werk verrichten, maar ze kijken wel degelijk naar de patient en JAN MET DE PET beschouwen ze duidelijk als een nummer. En dat zou niet mogen.
  Tot slot maken ze ook wel eens een misser bij het indienen van hun rekening
  bij de zorgverzekeraar ???

 18. Hans van MOurik

  geachte lezer,

  Hierbij een oproep aan mensen die te maken hebben gehad of nog steeds hebben met Missers in de psychiatrie en met name apz de Grote Rivieren

  reactie is welkom op hansvanmourik@live.nl

  Hans van Mourik
  Alblasserdam

 19. Stefanie

  geachte lezer,

  Eindelijk worden de blunders in de medische wereld aan de kaak gesteld, maar jarenlang vechten tegen de bierkaai zal zeker nog even duren.
  De arrogantie van vele artsen is ongekend.
  Dit kan ik zeggen aangezien zelf werkzaam geweest te zijn in de gezondheid.
  Zelf tot 2x toe dreigende dwarsleasie gehad en werd niet met spoed behandeld aangezien de communicatie tussen huisarts en specialisten,secretaresse laks waren.
  Zeer waarschijnlijk, mijn inziens zichtbaar duidelijk blijvend letsel.
  Maar aangezien er neurologisch nog steeds niet alles aantoonbaar is en er een grijs gebied bestaat kan hieromtrent geen duidelijkheid komen.
  Artsen denken in boeken, zwart wit en nog weinig in hoe kunnen we dit probleem voor de patient zo snel mogelijk oplossen.
  Gelukkig had ik mijn eigen kundigheid en heb ik de schade nog enigzins weten te beperken na het heft in eigen handen te nemen met weinige overgebleven kracht, waardoor ik met spoed uiteindelijk in Belgie geholpen ben.
  Heerlijk om alleen al snel en als een normaal persoon behandeld te worden.
  Misschien een tip voor een ieder die eindelijk geholpen wil worden,
  over het algemeen werkt men hier op een andere manier.
  Een ieder succes in het medische circuit.

 20. Lotus

  ik lees over het medisch tucht college die houden inderdaad de handen boven het hoofd van die arts die de medische misser heeeft gemaakt. ik zelf werd behandeld als de grote crimineel der aarde in het medisch tucht college. bij was er veel publiek mee gegaan gelukkig, en die eikel zei, hoe zo bedoelt u dat u verminkt bent. ik sloeg helemaal dicht, waarop er iemand in de zaal keihard riep, geen K.. meer. die arts is huilend die zaal uitgelopen, mooi zo want ik had haar wel kunnen wurgen toen. heel mijn leven is naar de filesteinen door haar grote medische fout. ik heb tegen haar gezegd mijn naam zal op jou oogleden blijven branden zo lang je leeft. en ik zou haar zo weer aan klagen. ik heb daar geen spijt van gehad want ik wilde mijn recht. ze kreeg een berisping, maar met al die mensen erbij die voor mij kwamen was dat gelukkig één grote vernedering voor haar.

 21. Anoniem

  ik vind het belachelijk. die gynacoloog neemt wel een mensen leven weg. Hij was gewoon eigenwijs had meteen een team moet bellen. Ik vindt triest voor die mensen die heb het er nog jaren moeilijk mee

 22. Anoniem

  Reactie op A.G. Koning-van Reenen:

 23. Alfred

  geen geld af troggelen bij weerloze mensen heReactie op Hans van MOurik:

 24. Jolanda

  Reactie op Alfred: Hans van Mourik troggeld nog steeds geld af bij weerloze mensen helaas.

 25. Jolanda

  Reactie op Hans van MOurik: Nog meer mensen geld afgetroggeld Hans?

 26. vaida

  beste lezer.

  Radio active stof besmet.

  In het zieken huis Radio active stof toegedind via mijn aders..
  mijn vingers zijn gekromd heel veel rare klachten opgelopen het is niet wijfbaar je kont niet zien het gaat via je DNA en je lichaam gaat langzaam veranderen je krijg ouderdomklachten je pys gaat verandere je lichaam gaat veranderen. je woort totaal andere mens.elke dag verzwakt je lichaam Radio activ verreet je lichaam langzaam .

  ik heb mijn rechten niet kunnen uit zoeken.laat uit zoek.ik ben rot behandeld
  fallen ze allamaal aan je om te verberging je woort nog met alllee dingen beschuldig.maken ze je helle leve af.

 27. voskuil richard

  hoi lieve mensen mijn man is vorig jaar ziek geworden door galblaas heeft met kijkoperatie bacterie binnen gekregen is naar huis gestuurd en thuis gekomem is in 3 dagen nog zieker geworden zijn buik was zo dik geworden net dat die hoog zwanger was terug gegaanwerdt met spoed opgenomen hij werdt dag na dat die daar was geopeerd ging niet goed met hem alles kwam zijn longen in dus uit narcose gehaald weer op de afseling gekommen hadden wij gezegt dat dit niet goed ging wij gingen naar huis maar wij voelde dat het gewoon niet goed ging andere dag aan gekomen op de afdeling hoorde dat die naar ic moest wij weer naar huis smiddags weer terug kregen we tehoren dat die in zijn lichaam bloed vergiftiging had en dat we moesten blijven dat die ging sterven we zakten door de grond ik en mijm dochter hij kreeg medicijnen en die sloegen gelukkig aan maar een en al drains gekregen in zijn buik met bacterieen constant op ic hellemaal uit geteerd daar moest je het mee doen iedere dag kwam de dokter met het gezegde van kan nog heel lang duren darm verkeerd terug gelegt met operatie 20 julie 2009 we waren het zo zat dat ik en mijn dochter daar weg gehaald hebben naar erasmus rotterdamdaar is die nog 4 keer geopereerd heb daar nog 2 maanden gelegen en is thuis gekomen met open buik in die tussen tijd heeft die 3 keer hart infact gehad 12 mei 2010 is stoma op geheven en toch weer infectie weer open buik en nu komt er nog steeds rot zooi uit hoop niet dat die nog een keer moet dat kan die niet meer aan hij is ziek gaan werken anders kost hem dat zijn baan triest he wat er allemaal kan gebeuren waar verdienen we dit aan ik ben zelf op dit moment hellemaal kapot alleen ik laat het niet merken tineke voskuil

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.