Medische fouten centraal in AVRO’s Missers

Medisch falen kost ruim 1700 levens per jaar, zo bleek dit jaar uit een onderzoek. Zesduizend patiënten houden blijvend letsel over na een medische blunder. De medische stand spreekt niet zelden van ‘complicaties’, terwijl de patiënt soms voelt dat het anders ligt. De nieuwe zevendelige reeks Missers, die vanavond 31 juli van start gaat bij de AVRO, beoogt het taboe op openheid rond medische fouten te slechten. Het moet geen tv- tribunaal worden, vertelt presentator Pieter Jan Hagens.

Een tribunaal heeft volgens Jan Hagens ook weinig zin. “Daar hebben we al de rechtspraak en het medisch tuchtcollege voor. Wij willen graag kijken naar hoe de fouten zijn ontstaan, hoe werken ziekenhuizen eigenlijk, wat zijn de protocollen, hoe is de communicatie in de zorg?”, vertelt de presentator aan BN/DeStem.

Medisch specialisten hebben in VARA TV Magazine geen goed woord over voor Missers. “Drie medische specialisten hebben nog geen seconde van Missers gezien en de één maakt me al uit voor sensatiejournalist, de ander zegt dat ik een hele beroepsgroep in diskrediet breng en de volgende stelt dat het hele programma gekenmerkt zal worden door generalisaties. Allemaal aannames!“, verbaast hij zich.

Zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt. Er is toch ook een programma over fouten in de media, De leugen regeert. Stel dat voorafgaand aan de eerste aflevering alle journalisten op hun achterste benen hadden gestaan? Gelukkig hebben we twee medici van dezelfde statuur in ons panel die tijdens de uitzendingen de zaken be- commentariëren. Deze mensen zijn niet bang dat het een sensatieprogramma wordt.

Pieter Jan Hagens is door de AVRO aangewezen als ‘exclusiviteitspresentator’. “Ik word dit jaar wel breed ingezet, ja. Voor mijn radioprogramma Hagensopdemiddag ga ik in augustus met mijn kotter van Terschelling naar Amsterdam. In september begint een nieuwe reeks Hoge Bomen, over pioniers als Anthony Fokker, Henk te Velde en Wim T. Schippers. Begin volgend jaar: Wie is de mol. De opnamen zijn achter de rug en het was geweldig. Meer mag ik er niet over zeggen.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen