RTL 4-baas Erland Galjaard: ‘SBS 6 kopieert ons’

Foto: Nick van OrmondtRTL 4-baas Erland Galjaard vindt dat SBS 6 wel erg goed kijkt naar de manier waarop hij zijn programmering samen- stelt. Sinds SBS 6 zich positioneert als familiezender, heeft het station volgens Galjaard veel programmathema’s en tv-formats gekopieerd. “SBS heeft de neiging om dingen hetzelfde te doen. Wij hebben al jaren RTL Boulevard en toen gingen zij afgelopen zomer Shownieuws in dezelfde opzet doen. Als je dan goed of onderscheidend wil zijn, moet je meer dingen zelf verzinnen.”

Als voorbeeld noemt Galjaard de tv-show Popstars. “Daar kwamen ze pas mee nadat wij Idols en X Factor deden. Nu zal SBS wel iets met draaiende stoelen gaan doen“, zegt Galjaard met een knipoog, verwijzend naar zijn tv-show The Voice of Holland.

Recentelijk kondigde SBS 6 het programma ‘Paranormale Kinderen’ aan. “Het thema paranormaal is allang te zien op RTL 4, maar ook andere zenders mogen uiteraard met thema’s aan de gang. Alleen het voornemen was om het ‘Help, Mijn Kind Heeft Een Zesde Zintuig’ te noemen. Dat is een combinatie van twee RTL-titels. Dat is heel ongebruikelijk. Dat vond ik wel ergerlijk. Maar ook dom. Als je je als zender probeert te profileren, dan moet je dat juist niet doen.”

Galjaard irriteert zich niet aan de concurrent. “Maar soms denk je: kan het niet even wat anders?

Toch heeft RTL ook wel eens wat van SBS gekopieerd. Na het vertrek van Barend & Van Dorp, begon RTL 4 met ‘4 in het land’. “Dat was achteraf een ongelukkige keuze. Maar dat is makkelijk zeggen achteraf. We wilden wel iets anders doen dan Hart van Nederland. De toon en sfeer moesten anders zijn. RTL moet niet teveel dingen doen die andere zenders doen, maar als eerste iets doen“, besluit hij bij BNR.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen