Johan Derksen gelooft verkrachting Marco Kroon niet

Johan Derksen zet zijn vraagtekens bij het verkrachtingsverhaal van de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden militair Marco Kroon. Dat heeft hij laten weten in Veronica Inside. Kroon vertelde woensdag in de talkshow van Jeroen Pauw dat hij in Afghanistan niet alleen is mishandeld, maar ook verkracht. “Ik zat te kijken naar Pauw en dan komt Marco Kroon met het verhaal. Dan ga je een oordeel vellen en toen kwam ik bij mezelf tot de conclusie dat ik er ernstige twijfels bij heb of het waar is.

Het verhaal rammelt een beetje, zegt Derksen. “Hij gaat in zijn eentje op zoek naar de man die hem verkracht heeft, maar als je die man wil arresteren, ga je met een arrestatieteam, lijkt me.”

Kroon zocht eerder al de publiciteit met een verhaal over een incident in 2007 waarbij hij zijn belager had gedood, maar zei nooit wat hem precies is overkomen. “Toen hij die man ontmoette, had die man een kalasjnikov en heeft hij geschoten. Toen hij vertelde dat hij daarna nog zijn hele mitrailleur heeft leeggeschoten op die man, terwijl die man al dood was of stervende, begint het bij mij een beetje naar een liquidatie te ruiken.”

Het is erg vreemd, aldus Derksen. “Ik wil hem niet voor leugenaar uitmaken, maar het verhaal kwam bij een tikje ongeloofwaardig over, ook omdat ik hem een publiciteitsgeile cowboy vindt. Hij overtuigde mij als tv-kijker niet dat het daadwerkelijk gebeurd is.”

Ik begrijp best dat als een man je verkracht heeft, je ontzettend rancuneus bent en hem wil krijgen. Maar als je hem dan neerschiet en je hele mitrailleur leegschiet op die man, dan zet ik daar mijn vraagtekens bij.”

Hij komt me iets te veel in de publiciteit met zijn heldendaden en cowboyverhalen. De oprechte soldaat koketteert niet met zijn heldendaden. Die hoor of zie je nooit.

Het gesprek met Marco Kroon in Pauw kunt u hier bekijken.

Foto: RTL

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen