‘BLVD-sterren voelen zich bedreigd door YouTubers’

Geplaatst op Fri 12 Jan 2018 om 12:30

Bas van Teylingen, bekend van het YouTube-kanaal Jeukvogel en partner van het bedrijf Online Cookie Collective, vindt het triest dat RTL Boulevard heeft gelachen om de vlog-burn-out van Bibi Breijman. Dat schrijft hij in een column bij Broadcast Magazine. Breijman, bekend van Oh Oh Cherso en nu ook als vriendin van Waylon, heeft het zo zwaar met filmpjes van zichzelf te maken dat ze bijna op instorten maakt. Bij Boulevard moesten ze daar wel een beetje om gniffelen.

Van Teylingen vindt dat gegniffel van mediadino’s – de gniffelende Marc van der Linden en Peter R. de Vries werken voor het ‘oude’ medium televisie – triest. Hij denkt dat zij zich als tv-makers een beetje bedreigd voelen. “Verandering roept weerstand op. Vooral bij mensen die ooit dachten dat ze tot hun pensioen zouden blijven doen wat ze deden. En daarvan lopen er in televisieland nogal wat rond.”

Van der Linden en De Vries snappen het gewoon niet, denkt Van Teylingen. “Als je als ‘oude’ mediamaker de nieuwe generatie makers niet serieus wilt nemen, is dat geen reden om belachelijk te doen.”

Want ‘oude’ mediamakers zijn de twee heren zonder twijfel, zegt hij. “RTL Boulevard. Het programma dat nog steeds op televisie te zien is, want vergrijzing enzo. Hoewel RTL uit zakelijk oogpunt ook zijn stinkende best doet om YouTube serieus te nemen, kiest de redactie van Boulevard vrolijk er voor om YouTube op een andere manier te benaderen.”

Dat gelach om Bibi Breijman kan volgens Van Teylingen echt niet. “Ik kan dit treurige stukje televisie niet anders zien dan een onfrisse combinatie van afgunst en onbegrip.”

De YouTuber wijst erop dat Peter R. de Vries het al jarenlang gewend is om in producties terecht te komen met een enorm team van redacteuren, producers, camera- en geluidsmensen, etcetera. “En YouTubers doen bijna alles zelf.”

Daarom is Breijman nu ook opgebrand. “Ze heeft geen team om zich heen maar heeft wel meer dan 216.000 abonnees en in totaal bijna 37 miljoen views op haar kanaal. En dat is knap. Maar het is ook hard werken. Iedere dag weer. En daar kan je niet zomaar mee stoppen want je hebt iets opgebouwd en dat wil je niet zomaar opgeven. En ja, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ze op een bepaald moment op is. En daar lachen de heren van RTL dan om.”

De mannen zorgen er nu voor ‘dat de mensen nog een stukje harden wegrennen van de televisie dan ze al deden’, sneert Van Teylingen.

De volledige column van Bas van Teylingen kunt u lezen op de website van Broadcast Magazine.

Lees ook: Waylon walgt van ‘enge types’ in RTL Boulevard (8 januari)

Foto: RTL
30 Reacties op “‘BLVD-sterren voelen zich bedreigd door YouTubers’”


 1. Peter

  Vloggen is niks en helemaal ruk.. Als je daar al een burnout van krijgt dan wordt het nog wat wanneer ze echt gaan werken.

 2. Peter

  Dat alles zelf doen is de doodsteek. Televisie is een vak. Editten is een vak, Geluidstechniek is een vak, Camerwerk is een vak. Dat wordt helemaal gemarginaliseerd tegenwoordig.

 3. OMG

  Als over 5 jaar de kijktijd tov 5 jaar geleden gehalveerd is, jongeren écht geen tv meer kijken, dan zullen ze zeker nog zo hard lachen…

  De Nederlandse tv industrie steekt z’n kop in het zand, als de huidige jongere doelgroep al bijna geen lineaire tv meer kijkt en de vloggers en Youtubber hún sterren zijn dan zou ik als baasje van RTL, NPO en SBS het in mijn broek doen. Je bedrijf bestaat simpelweg binnen nu en 10 jaar niet meer. Of ja, in de marge misschien nog.

 4. Peanut

  RTL moet zich in rap tempo op een oudere doelgroep richten voor tv. En nee, niet 20-54. Maak daar maar 65 van. En online moeten ze verder investeren. En niet per se met vloggers, want die branden op en sta je weer met lege handen.

 5. Wijskijker

  Bibi, één van de tokkies van Oh Oh Cherso.
  Zo’n talentloos vlogmutsje/aandachts h oer tje dat nu haar dijtjes spreidt voor een The Voice jurylid/zanger gaan we toch niet serieus nemen?

 6. jannie

  Snorremans hoeft zich nergens druk over te maken hij heeft tenslotte een advocatenkantoor

 7. Sander

  @Peter

  Die reactie zegt zóveel over jou en niks over het gros van de vloggers.

  Bizar dat de buitenwereld denkt te kunnen beoordelen of de burnout van Bibi wel of niet terecht is. Men hoort het woord vlogger en denkt meteen dat deze mensen niks anders doen dan hun leven filmen. De meeste vloggers hebben daarnaast andere klussen. Daarnaast is de balans werk/privé bij vloggers nauwelijks aanwezig, zij ZIJN namelijk het merk. Dit betekent dat ze continu bezig zijn met het versterken van hun eigen merk door middel van social media, met alle reacties die daarbij horen (positief, maar veel vaker negatief). Als je je niet kunt voorstellen dat dit je op den duur op kan breken in de vorm van een burnout is er iets mis met je inlevingsvermogen.

 8. thom

  off topic: breaking news : https://www.ad.nl/show/realityster-barbie-met-spoed-opgenomen-in-ziekenhuis~a494c4fa/

 9. @ Sander

  Een kettingroker klagend over het feit dat hij of zij nu longk anker heeft en de vlog burn-out van Bibi Breijman: hetzelfde principe.

 10. Peter

  Vloggen is gewoon een hobby. Dat geld verdienen via YT gaat ook niet lang meer duren, de boel raakt verzafigd omdat iedere malloot met zo’n cameraatje voor l u l gaat lopen. Die gekkigheid sterft vanzelf weer uit en gaan we weer normaal doen met z’n allen.

 11. Peter

  Lineaire tv wordt minder omdat steeds meer mensen via Netflix etc series en films kijken. Niet omdat men meer naar flutvlogjes van totaal oninteressante levens gaat zitten staren.

 12. Jaap

  Bij normale producties werk je met een team. Zo krijg je een product met kwaliteit. Wat die youtubers doen is in elkaar geflanste shit. Verhaal vertellen kunnen ze niet.

 13. Apie

  op instorten staat*

 14. Apie

  Bovendien is “bijna op instorten staan” dubbelop.

 15. Sarrie

  @@ Sander

  Behalve dan dat niemand als baan roken heeft. Je vergelijking gaat manker dan Lucille Werner na een aanrijding.

 16. Sander

  @ @Sander

  Wat een vergelijking… een burnout is over het algemeen een gevolg van het overschrijden van je eigen grens. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht beroep, leeftijd etc. Het soort reacties dat jij geeft is precies waar het allemaal misgaat. Het onbegrip, de onwetendheid en het gebrek aan inlevingsvermogen. Ik gok dat je nooit personen in je omgeving hebt gehad met burnout klachten.

 17. @ Sander

  Een burn-out is typisch een modeverschijnsel. Pak ‘m beet 20, 25 jaar geleden had vrijwel niemand er last van.
  En ja, als je als een malle opeens vanuit het niets gaat vloggen, is het niet gek dat er zich wat kleine stressklachten aandienen.

 18. Woensdagavond

  Die oude lijken van Boulevard lachen te pas en te onpas.

 19. Sarrie

  @@ Sander

  Ik ken mensen die er net zo over dachten als jij en nu zelf een burn-out hebben. Ik wens het jou ook wel toe, zo’n modeverschijnsel.

 20. Sarrie

  @@ Sander

  Ik ken mensen die er net zo over dachten als jij en nu zelf een burn-оut hebben. Ik wens het jou ook wel toe, zo’n modevеrschijnsel.

 21. Sander

  @ @Sander

  Dit is zo’n dooddoener. Dus omdat iets er 20 jaar geleden nog niet was is het ineens een modeverschijnsel, een trend, iets tijdelijks… aanstellerij? Het is iets dat bij de huidige tijd past. Bij het tempo van leven met alle druk en verwachtingen die hierbij horen. De maatschappij veranderd en dit heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Mensen die kampen met burnout klachten is een van die negatieve gevolgen. Je kunt het blijven ontkennen, maar het bestaat en ook jij kunt er last van krijgen. Ik snap de drang van mensen niet zo om dit soort zaken af te doen als aanstellerij. Waar is het wederzijdse begrip en inlevingsvermogen gebleven?

 22. Peter

  Een synoniem voor burn-out is multihyphenatek anker.
  Mensrn moeten gewoon normal gaan doen en tien verschillende dingen teglijk willen doen.

 23. Pi

  Sander denkt dat a¡ds ook een modevеrschijnsel is.

 24. aammehoela

  Vloggers volgen is zo dom. Het is echt helemaal niets. Zit iemand tegen je te kletsen over allerlei onbelangrijke zaken en dat zitten dan honderdduizenden jongeren te volgen. Ondertussen volgen ze het echte nieuws niet meer. Sprak een jonge vrouw, 23 jaar oud, die naar dit soort onzin zit te kijken. Ze had echter nog nooit van Baudet gehoord, ook niet van Forum voor Democratie. Ze wist nog net dat er een Wilders was………… triest hoor.
  Oh ja, voor hen die graag show nieuws volgen, ook zo’n onbelangrijk iets: Barbie is met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Schijnt ernstig te zijn, politie erbij, de boel met linten afgezet. Dat hoor je tegenwoordig ook in het normale nieuws.

 25. donderdagavond

  Ze zouden het ook niet meer over Barbie hebben.

  Wedden dat ze er mee openen vanavond.

 26. Prector

  @aammehoela

  Het is van alle tijden dat 23-jarigen het nieuws niet zo nauw volgen als veertigers, zestigers enz. Staat tegenover dat ze het nieuws weer wel beter volgen dan 15-jarigen. Dat heeft niet meteen met vlogs kijken te maken. Verder met je eens.

 27. japie

  Burn outs bestaan niet. Zit allemaal tussen de oren. Aanstellerij van het ergste soort!
  MongoIen.

 28. HansV

  Sterren. Wie vindt dat ?

 29. Vrede

  Waar gaat dit over. De reacties bij die video van Bibi zelf draaien vooral om lachen en kritiek op de aanstellerij dus echt niet alleen bij oudjes.

 30. Bart

  Staat die vieze Mattie weer bij Boulevard.
  RTL heeft gewoon schijt aan de kijker en doet niets met de vele kritiek. De kijker en luisteraar wil deze knakker niet meer!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.