Harde klap voor Qmusic: luistercijfers enorm onderuit

Geplaatst op Tue 29 Aug 2017 om 10:10

Zes ton en een Tesla: het is wellicht de slechtste investering ooit in radioland. Sinds Qmusic dit neertelde voor ochtend-dj Mattie Valk en daarmee het Mattie-blijkt-geen-mattie-drama veroorzaakte, zitten de luistercijfers van Q in de lift naar beneden. Vandaag krijgt het station wel een heel harde klap te verwerken: de nieuwste luistercijfers laten zien dat Q de grootste daler is van alle radiozenders. Het station gaat van 8,9 naar 8,3 procent marktaandeel en is nu de vijfde zender van het land.

De trend is zorgwekkend voor Qmusic. Het station daalde in de meetperiode april-mei al van 9,4 naar 9,1 procent en in mei-juni naar 8,9 procent. De daling in de meest recente meetperiode juni-juli blijkt vandaag nog een stuk forser.

Met 8,3 procent doet Qmusic het een stuk slechter dan in dezelfde periode vorig jaar. In juni-juli 2016 zette Qmusic 9,7 procent marktaandeel neer en in juni-juli 2015 was dat 9,6 procent. Daarmee was Q in beide gevallen de derde zender van het land.

Vorig jaar, in de meetperiode september-oktober 2016, steeg Qmusic zelfs door naar 10,1 procent aandeel en was het de tweede zender van Nederland. Nu is het dus de nummer vijf.

Hoe kijkt Qmusic hier zelf tegenaan? “Qmusic is nog steeds de tweede zender van Nederland in de doelgroep 20 – 49 jaar“, benadrukt een persvoorlichter. “Dat de daling opvalt zegt meer over de unieke prestaties die we de afgelopen tijd neergezet hebben. De afgelopen 60 maanden kende Qmusic maar liefst 50 maanden groei (ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor). Dat zijn echt cijfers om heel trots op te zijn.

De cijfers over de meetperiode juni-juli geven mogelijk een wat vertekend beeld, aldus Qmusic. “In de gemeten periode hadden we geen grote acties zoals ‘Het Geluid’, dat in augustus gestart is en onverminderd populair is. Ook hingen we in juli niet met buitenreclame in bushokjes en dergelijke.”

Qmusic houdt vertrouwen in de toekomst. “We blijven doen waar we goed in zijn: positieve, vernieuwende radio maken. Dit najaar hebben we weer allerlei leuke acties en evenementen, werken we aan een vernieuwde ochtendshow en blijven we naar de luisteraars luisteren. Dat past bij onze visie van You Make Us Q.”

De radiozender-top-vijf bestaat nu uit Radio 538 (13,2 procent), NPO Radio 2 (10,1 procent), Sky Radio (9,5 procent), NPO Radio 1 (8,4 procent) en Qmusic (8,3 procent).

Radio 538 verstevigt zijn koppositie met een stijging van 0,1 procentpunt en laat in een persbericht weten opnieuw een alltime-high te hebben gevestigd. “Een maand geleden werden we al verrast met een recordmarktaandeel van 13,1 procent en daar gaan we met dit marktaandeel van 13,2 procent overheen“, zegt radiodirecteur Dave Minneboo.

“538 scoorde in dezelfde meetperiode vorig jaar een marktaandeel van 12,5 procent, dit betekent een stijging van 0,7 procentpunt in een jaar tijd. Geweldig om te zien dat het harde werk van alle collega’s voor en achter de schermen wordt beloond met deze mooie cijfers.”

Een volledig overzicht van stijgers en dalers kunt u vinden op radiosite RadioFreak.

Foto: Qmusic
30 Reacties op “Harde klap voor Qmusic: luistercijfers enorm onderuit”


 1. Corrector

  Van 8,9 naar 8,3 is per saldo een daling. Van wel 0,6 om precies te zijn.

 2. Joost

  Volgens mij had Q in juni de top 500 van het foute uur, doorgaans een grote trekker

 3. Benny K.

  Ja, dit is natuurlijk onzin, en dat weten ze zelf ook wel, maar je moet zo’n nietszeggend marketing praatje houden…

 4. Joris

  Het is misschien kut voor qmusic, maar er is maar 1 oplossing: Mattie lozen en een frisse start maken. Dit komt nooit meer goed als een verrader je boegbeeld is.

 5. Menno

  Dit zal niemand verbazen die ‘ ochtends wel eens luistert. Daar zitten nu een jongen die vlees noch vis is en een meisje dat zichzelf vooral heel leuk en hip vindt, te eager voor het mattie & wietze BN’erschap. Ik (en de luisteraars die nog over zijn) mag hopen dat die niet terugkomen in de nieuwe ochtendshow. Kom nou eens met echte radio-en muziekliefhebbers als DJ, Q!

 6. Oja ? JA !

  Foute uur – foute keuzes , foute DJ

 7. DO-bad

  De voorspelbare lulkoekriedel van de persvoorlichter. Wie het niet leest, weet alsnog wat er gezegd is.

 8. Bono

  Ik heb een goed idee om de luistercijfers van Q-Music op te krikken. Giel Beelen is net vertrokken bij NPO 3FM. Laat hem dan de Q-ochtendshow doen, en werk die matennaaier Mattie er gewoon uit! Sinds hij Wietze zo heeft bedonderd, is geen mens meer geïnteresseerd in die show van Mattie. Daarnaast is Q-Music de enige zender die, naast 3FM, nog een beetje bij Giel past. Als liefhebber van alternatieve muziek past Giel beter bij Q dan bijvoorbeeld 538. Q maakt, net als 538, commerciële hitradio, maar draait nét nog wat meer alternatieve muziek dan 538. Ook het publiek van Q kan alternatieve muziek wel waarderen, kijk maar eens naar de hitlijsten van Q (Q Top 1000, Top 500 van de 00’s, etc.) waar bijvoorbeeld veel van Muse instaat. Radio Veronica is niets voor Giel, want daar draaien ze ook veel 80’s en 90’s muziek, en daar houdt Giel niet zo van.
  Ik zou zeggen: GIEL NAAR Q!!!!

 9. Koen

  @Bono, voor Giel hebben ze geen geld.. Mattie heeft al 600000 gekregen plus een tesla.

 10. Ron

  Giel naar Q is onrealistisch. Q is bovenal hitradio en lijkt te sterk op 538 om voor Giel interessant te zijn. Of ze moeten het format nog meer aanpassen. Er zit daar nu iemand van het oude Kink FM die daar de music director is dus wie weet zijn ze al van plan om iets alternatiever te gaan draaien om zo nog meer onderscheidend te worden van 538. Nee, Giel gaat naar Talpa Radio, dat is geen rocket science.

 11. Otto Groeneveld

  8.3 is nog teveel en onmogelijk voor deze Juadszender. Want dat is het, Radio Judas iedere keer als je aan die shit denkt word je toch misselijk, Radio Judas.

 12. Richard Groenenheuvel

  Hij gaat alles verliezen straks.. heeft John de Mol ook tegen zich.. die maakt hem kapot

 13. Rob

  Dat verhaal van die Tesla is uit de lucht gegrepen. Hij heeft geen Tesla gehad.

 14. Oja ? JA !

  @Rob .
  Onzin wat je meld

 15. Pieter

  Dat 538 zo goed gaat komt omdat er meer werk in de bouw is en ook ZZPERS in de bouw zijn aangetrokken
  Radiootjes in de bouw staat meestal ook 538 !

 16. frans

  Die Judas eruit dat is de enige oplossing, dan nog is het de vraag of de luisteraar terugkomt

 17. Peter

  Vernieuwende radio? De afgelopen 5 jaar brachten ze ieder jaar dezelfde acties (de Qube gaat ook al weer een tijdje mee)… Ze moeten terug naar de pionieersgeest van het begin… en ook met één of twee grote namen, net als in het begin.
  Misschien wil Jeroen van Inkel of Gijs Staverman terugkomen. Een jock met ervaring trekt de hele line up van dj’s omhoog.

  @Menno
  Helemaal gelijk. Gister voor het eerst sinds tijden weer eens radio geluisterd en die twee zijn niet om aan te horen. Dat meisje heeft volgens mij ook nog eens een baard in haar keel ofzo. Die stem vliegt af en toe uit het niets omhoog en omlaag.

 18. Beau ter Ham

  Die PR man zit lekker te goochelen met cijfers – dat helpt niet de luisteraars hebben het gedrag van de ochtend DJ compleet afgestraft en terecht – tactisch slecht wat hier is gebeurd –

 19. Radio Nerd

  Tesla is good for you

 20. Tesla USA

  Rob
  Tue 29 Aug 2017 om 11:38
  Hi Rob you are a liar. We supplied 2 Tesla’s to Q-Music.
  One gold and one silver one with diamonds

 21. Zonder Naam

  Weinig weinig aandacht in dit bericht voor 3FM, met het laagste marktaandeel ooit (4,3 %). Maar misschien is daarover alles al gezegd bij eerdere tegenvallende scores van het afgelopen jaar.

 22. Marc E. Putto

  3FM gaat voor Kerst nog naar 3,7%, goed begrepen!

 23. anoniem

  Q en Mattie = KARMA!

 24. Danny

  Wanneer worden ze daar wakker bij Qmusic om te zeggen dat het komt omdat ze geen acties en bushokjes reclame hebben gehad.
  Ik en vele zijn afgehaakt door het vertrek van Wietze omdat de show met Mattie iets mist en dat zal hij niet meer goed maken ook.
  De ochtendshow die er nu is is weer als van ouds Kai & Mandy maken een leuke show en is leuk en gezellig om naar te luisteren het is de vernieuwde Mattie en Wietze Show.

  Ik zeg Mattie naar de nacht en Kai & Mandy in de ochtend houden na de vakantie.

  Wie is het met me eens laat je horen!!!!!!!!!!!!

 25. Richard Groenenheuvel

  @ Danny die Judas naar de nacht. Weg ermee

 26. andre

  Als je nu op de website van Q Music bij Programmering kijkt zie je de naam Mattie Valk er helemaal niet meer tussen staan.

 27. frans

  Heb je gezocht onder de naam Judas?

 28. W.L valk belastingdienst rotterdam

  Kijk me neefje toch ruiken aan zijn ruk hand ..heerlijk

 29. Dkk LL

  Mattie Valk, ja wat moet je daar nu van zeggen.

  Hij verkiest geld boven vrienden, misschien komt hij uit een heel armoedig milieu en weet hij niet beter.

  Maar zo kun je alles relativeren.

  Ik denk, als er morgen oorlog uitbreekt ik niet naast hem wil wonen.

  En dat is voor de meeste mensen een goede leidraad.

  Nou google ze,

  Ajuuu

 30. René

  Niet alleen Mattie is fout, maar nog fouter (en vooral dommer) is natuurlijk het leeghoofd van de Q directie die bedacht heeft exclusief met Mattie te onderhandelen. Je biedt Coen toch ook geen contract aan zonder Sander. Of Peppi zonder Kokki.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.