RTL-kijkers vinden Pechtold beste, WNL-kijkers Agema

Kijkers van het WNL Op Zondag-vrouwendebat hebben Fleur Agema van de PVV uitgeroepen tot winnaar en kijkers van RTL 4’s Rode Hoed Debat kozen voor D66-leider Alexander Pechtold. Dat hebben de omroepen laten weten. Er waren zondag twee grote tv-debatten: WNL’s vrouwendebat was ’s ochtends te zien op NPO 1 en die van RTL 4 ’s avonds op prime time. Traditiegetrouw wordt na afloop van een tv-debat altijd gepeild welke politicus de kijkers het beste vonden.

Fleur Agema kreeg volgens WNL nipt meer stemmen dan Renske Leijten van de SP. Derde werd Mona Keijzer (CDA).

Het debat tussen de first ladies van het CDA, PVV, VVD, SP en D66 leidde onder meer tot een clash tussen de PVV en de VVD over de ‘pleur op’-uitspraak van premier Mark Rutte. “De ‘pleur op’ van de VVD heeft in de praktijk niets te betekenen. Het is een wassen neus”, aldus Agema.

Volgens Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut waren vooral Mona Keijzer en Jeanine Hennis sterk in het debat. Van Grieken: “Keijzer was sterk omdat ze veel in de aanval was en Hennis was goed omdat ze alle kritiek makkelijk pareerde.

Aan het RTL-debat deden zowel PVV als VVD niet mee. Alleen de leiders van D66, GroenLinks, CDA, SP en PvdA waren present. Pechtold werd het vaakst als beste genoemd (28 procent). Jesse Klaver van GroenLinks werd tweede en Sybrand Buma van CDA derde.

Pechtold vond het een goed inhoudelijk debat, waarbij de verschillen, maar ook de overeenkomsten goed duidelijk werden. “Ik wil een premier voor alle Nederlanders zijn“, sprak de D66-leider.

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen