Sywert twijfelt over tv-carrière na DWDD-blunder

Foto: Elvin BoerPolitiek deskundige Sywert van Lienden (25) twijfelt sterk over zijn tv-carrière na de blunder die hij in januari beging in De Wereld Draait Door. Dat heeft hij gezegd in de radioshow van Wilfred Genee op BNR Nieuwsradio. Zijn blunder en de kritiek die erop volgde, heeft Van Lienden een flinke knauw gegeven. “Ik ben dit voorjaar heel hard op mijn muil gegaan live op televisie door een uitglijder te maken bij De Wereld Draait Door. Dan merk je heel erg de keerzijde van televisie.

Van Lienden riep in DWDD dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 tot 1 op de 30 allochtonen verdacht zijn van zedendelicten en dat als Nederland 200.000 vluchtelingen opvangt, ‘je het over 10.000 zedendelinquenten hebt’. Maar al snel kwam hij er op terug: “Ik zat er in de uitzending geloof ik een 0 naast.

Van Lienden werd compleet afgeslacht op Twitter, DWDD zag zich genoodzaakt zijn fout te corrigeren en later bood hij nog zijn excuses aan in de talkshow. Zelfs de tv-baas van de NPO sprak zich uit over de blunder, columniste Roos Schlikker noemde Van Lienden ‘heel jong en hip, maar niet deskundig’ en de Volkskrant riep hem uit tot ‘mediaflop van de week’.

Oftewel: de keerzijde waar Van Lienden op doelt. “Dingen worden snel uit zijn verband gerukt en je bent heel snel de risee. Het is af en toe leuk, maar ook af en toe best wel pittig.

Het heeft een flinke impact op hem gehad. “Het is wel een harde les geweest voor mij en ook iets waarvan ik denk: moet ik hier verder in willen? Het heeft bij mij wel een knop omgezet.

Van Lienden weet niet of hij nog verder wil als tv-bekendheid. “Ik vond die fout toen heel vervelend. Ik ben er wel overheen. Het duurt ook maar twee, drie dagen, maar je bent dan in het oog van een orkaan. Sommige mensen kicken er op om in het middelpunt te staan en vinden het heel erg leuk, maar ik denk niet dat ik daarvoor gemaakt ben.”

Het is de vraag of je dat langdurig moet willen. Daarnaast ben je op tv heel erg bezig aan de zijlijn en ik wil ook wel wat veranderen en niet alléén maar langs de zijlijn staan.

Of hij komend seizoen nog wel op tv verschijnt? “Het is leuk om te doen, maar het is heel onvoorspelbaar. Het hangt af van het politieke seizoen. Er staat natuurlijk een heel spannend politiek seizoen voor de deur, dus dat zal wel doorgaan.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen