Sywert door het stof in De Wereld Draait Door

Geplaatst op do 14 jan 2016 om 9:29

Foto: Elvin BoerPolitiek deskundige Sywert van Lienden (25) ging woensdagavond diep door het stof in De Wereld Draait Door na zijn blunder in hetzelfde programma op dinsdagavond. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Van Lienden riep dinsdag dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 tot 1 op de 30 allochtonen verdacht zijn van zedendelicten, maar moest na de uitzending toegeven dat hij er ‘een 0 naast’ zat. Het leidde tot woeste reacties op sociale media en daarom kwam hij woensdag ‘sorry’ zeggen.

De jongeman heeft erg veel spijt. “Het is heel vervelend. In de stress van het moment heb ik een onderzoek aangehaald en dat onderzoek heb ik verkeerd uitgelegd. Ik wist wel hoe het zat, maar in de stress van het moment heb ik de cijfers totaal door elkaar gegooid.”

Van Lienden zat niet helemáál fout. “Het is wel zo dat allochtonen vaker verdacht worden van criminaliteit en zedenmisdrijven, maar niet in deze mate.”

Hij werd bedolven onder de negatieve reacties. “Terecht, want het was gewoon dom. Ik vind het jammer voor asielzoekers die hierdoor gestigmatiseerd worden. Dat was heel dom.”

Ik heb mijn les wel geleerd. Tegelijk hoop ik ook dat het debat niet verstomd. Mijn bedoeling was om een trend te bespreken. Ik heb de verkeerde cijfers gebruikt, maar de trend bestaat wel.”

Matthijs van Nieuwkerk accepteert zijn excuses. “We blijven je uitnodigen met permissie.”
16 Reacties op “Sywert door het stof in De Wereld Draait Door”


 1. Al mijn reactie's worden vastgehouden voor moderatie..

  Na 35 jaar in een gevangenis gewerkt te hebben kan ik de eerste uitspraken van Lienden alleen maar beamen.

 2. Anoniem

  Laat je eigen niet gek maken door dit riool programma , ze kunnen daar zelf nog geen ei koken , eigenlijk kunnen ze niets daar.

 3. Willem

  @anonymous en jij kunt nog geen woord goed spellen.

 4. mark

  Keurig rechtgezet ik mag hem wel die Sywert.

 5. Arie

  Sympathieke gozer die weet waar hij over praat.

 6. Anoniem

  Siewert, gozert efen op de reaude billetjus sitten en weer dooorrrrrrrrr.

 7. echtwaar

  Gewoon goed opgelost.

 8. klaasje

  wat een stakker… zoveelste roeptoeter in dat roeptoeterprogramma

  groet van de poeptoeter

 9. gerdien

  Hij en DWDD konden ook niet anders maar feitelijk is er niks opgelost want het echte probleem zit hem in de keuze van DWDD voor vorm boven inhoud. Liever een BN’er of vaste gast met een vlotte babbel dan een saaie wetenschapper met echt verstand van zaken. Dat is geen probleem zolang DWDD gaat over cultuur, kunst of andere lichtvoetige onderwerpen of iemand als Beatrix de Graaf kan vragen maar zo iemand was nou net in deze explosieve kwestie niet voorhanden. Het was sowieso al een vreemd item want het leek ingestoken door Fidan Ekiz wier vriend Wierd Duk op de radio een aantal keren in discussie is geweest met opgewonden standje Fransisco van Jole, die er bij voorkeur met twee gestrekte benen invliegt. Nou is Duk prima in staat om Van Jole van repliek te dienen maar blijkbaar was hij hierover zo pissed off dat hij zijn vriendin en diens connectie met DWDD heeft gebruikt om alsnog zijn gram te halen. Hier werd dus een privé-oorlogje uitgevochten en dat is nooit een goed idee.

 10. gerdien

  Beatrix heet natuurlijk Beatrice.

 11. Anoniem

  Dat Sywert gisteravond weer aan tafel zat na alles wat hij over zich heen.had gekregen was top van hem.
  Ik mag die.jongen wel

 12. Anoniem

  11:23, hij is gedwongen.
  Anders zouden ze hem niet meer uitnodigen.

 13. a

  Prima opgelost

 14. Flits Bom

  1:200 is nog steeds waanzin.

 15. Annie

  Na 35 jaar in een gevangenis gewerkt te hebben, fantast.

 16. Anoniem

  Doe dat shirt en dat broekje uit, Sywert, en ik vergeef het je ;)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.