Sywert door het stof in De Wereld Draait Door

Foto: Elvin BoerPolitiek deskundige Sywert van Lienden (25) ging woensdagavond diep door het stof in De Wereld Draait Door na zijn blunder in hetzelfde programma op dinsdagavond. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Van Lienden riep dinsdag dat uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 tot 1 op de 30 allochtonen verdacht zijn van zedendelicten, maar moest na de uitzending toegeven dat hij er ‘een 0 naast’ zat. Het leidde tot woeste reacties op sociale media en daarom kwam hij woensdag ‘sorry’ zeggen.

De jongeman heeft erg veel spijt. “Het is heel vervelend. In de stress van het moment heb ik een onderzoek aangehaald en dat onderzoek heb ik verkeerd uitgelegd. Ik wist wel hoe het zat, maar in de stress van het moment heb ik de cijfers totaal door elkaar gegooid.”

Van Lienden zat niet helemáál fout. “Het is wel zo dat allochtonen vaker verdacht worden van criminaliteit en zedenmisdrijven, maar niet in deze mate.”

Hij werd bedolven onder de negatieve reacties. “Terecht, want het was gewoon dom. Ik vind het jammer voor asielzoekers die hierdoor gestigmatiseerd worden. Dat was heel dom.”

Ik heb mijn les wel geleerd. Tegelijk hoop ik ook dat het debat niet verstomd. Mijn bedoeling was om een trend te bespreken. Ik heb de verkeerde cijfers gebruikt, maar de trend bestaat wel.”

Matthijs van Nieuwkerk accepteert zijn excuses. “We blijven je uitnodigen met permissie.”

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen