‘Sywert is heel jong en hip, maar niet deskundig’

Columniste Roos Schlikker vindt dat De Wereld Draait Door iets minder moet varen op mediagenieke gasten die leuk kunnen babbelen, maar niet echt verstand van zaken hebben. Dat heeft ze gezegd op Radio 1. Tafelgast Sywert van Lienden blunderde in de uitzending van dinsdag met cijfers over verkrachtingen door allochtonen. “Sywert is hartstikke jong, hip en mediageniek. Dat is allemaal hartstikke leuk, maar tegelijkertijd vind ik dat dat geen voorrang moet krijgen“, aldus Schlikker.

Van Lienden bood een dag na zijn blunder zijn excuses aan, ook in DWDD. “Ik vond dat ze wel moesten. Het had gek geweest als het niet zo was. Als je zo’n fout maakt in een programma waar 1,5 miljoen mensen naar kijken, kun je het niet houden bij een excuusblog.

Schlikker ziet een dieperliggend probleem. “Is het niet nuttig om je af te vragen wie je als deskundige uitnodigt? Ik vind Sywert een heel aardige jongen – daar gaat het niet om – maar hij zei het zelf ook al: ‘Ik had de cijfers op een briefje staan, maar ik vond het een moeilijk gesprek.’”

Het kan dat een gast een gesprek moeilijk vindt, aldus Schlikker. “Ik heb zelf ook regelmatig bij DWDD gezeten en dan voel je je af en toe echt als een konijn in de koplampen, maar als je dan niet helemaal deskundig bent is het risico dat je fouten maakt heel groot. Dat is tot daar aan toe, maar bij een onderwerp dat zó gevoelig ligt als dit kun je het eigenlijk als programma niet maken om dan niet iets meer hardcore deskundigen uit te nodigen.”

Als je een beetje lekker babbelt word je te pas en te onpas gevraagd om je mening te geven. Maar als je heel goed het verkeerde overbrengt schiet je jezelf in eigen voet. Dat schiet niet op.

Zelf slaat Schlikker ook wel eens een commentaarverzoek af als ze er niet genoeg verstand van heeft. “Dat had Sywert misschien ook moeten doen. Zeggen van: ‘Ik heb er wel een mening over, maar ik weet niet precies hoe het zit.’”

Van Lienden baalt van de uitspraken over hem op Radio 1. “Misschien volgende keer even bellen als je wilt weten hoe een en ander gaat in plaats van openlijke speculatie op Radio 1?“, twittert hij.

Daarop reageren de radiomakers: “We hebben gebeld naar DWDD. Niet bereikbaar.

Lees alle Mediacourant-artikelen over de blunderende Sywert.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen