Tv-baas NPO noemt blunder Sywert ‘een incident’

Foto: RTLTelevisiebaas Frans Klein van de NPO ziet de blunder van Sywert van Lienden in De Wereld Draait Door als een incident. Dat zegt hij vandaag in NRC Next. Van Lienden blunderde met cijfers over verkrachtingen door allochtonen en dat komt volgens critici omdat de NPO liever aansprekende vaste generalisten dan deskundigen op tv ziet. Klein ziet het niet als een groot probleem, maar als een incident. “Als je op dagelijkse basis programmeert, gaat er wel eens iets mis“, zegt hij.

Talkshows lopen volgens Klein altijd risico met generalisten, ofwel mensen die overal een mening over hebben. “Het is niet wenselijk om zo’n gesprek vooraf al helemaal dicht te timmeren. Je wilt gasten juist de ruimte geven. Dat hij iets onverwachts kan zeggen, is juist spannend.

Klein vindt niet dat talkshows ook iets te verwijten valt. Zo zou je kunnen zeggen dat een programma als DWDD ophef verkiest boven uitleg. “Nee, ik vind dat de gast ook zijn eigen spankracht moet inschatten.

Van Lienden ging gisterenavond diep door het stof in De Wereld Draait Door. De 25-jarige opiniemaker heeft aangekondigd een paar dagen te zwijgen, ook op sociale media.

Het NRC-artikel over Van Lienden kunt u lezen via Blendle.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen