Bram Moszkowicz te gast in Zomergasten

Advocaat Bram Moszkowicz is vanavond 29 juli te gast in het interviewprogramma Zomergasten. De Zomergastenavond van Moszkowicz gaat onder meer over de rechtstaat, rechtvaardigheid, loyaliteit en wraak. Zo koos hij onder meer een fragment uit 10me Chambre, instants d’audiences waarin de Franse documentairemaker Depardon enkele dagen in een Parijse rechtzaal filmde. Moszkowicz vindt het een eer dat hij voor het programma gevraagd is. “Zo’n programma is uniek.”

Moszkowicz vindt Zomergasten ‘uniek’. “Waar kun je nog drie uur lang zelf bepalen wat je wil zien op televisie“, vertelt de advocaat op de website van Zomergasten. Afhankelijk van wie de gast is, kijk ik er ’s zomers ook zelf naar. Zo was vorig jaar mijn goede vriend Leon De Winter te gast, een bekende schrijver voor wie ik veel respect heb: ik heb drie uur lang op het puntje van mijn stoel gezeten.

Maar er is ook eens een aflevering geweest met een collega van mij die Anker heet (Wim Anker, red.): ik heb het halverwege afgezet. Die meneer Anker is iemand die graag tot ’s avonds laat in een bruin café mag doorzakken met jenevers, en daar heb ik niks mee. Mijn levensfilosofie strookt niet met die houding.”

Moszkowicz verdedigde in zijn carrière veel omstreden persoonlijkheden, zoals Desi Bouterse en Willem Holleeder. Op de vraag of hij de beruchte Vlaamse Marc Dutroux (veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel) zou verdedigen, antwoordt Moszkowicz: “Absoluut. Zoals een chirurg Dutroux op zijn tafel krijgt om bijvoorbeeld zijn galstenen te verwijderen, zo zou ik hem verdedigen: dat is nu eenmaal mijn werk. Alleen als ik persoonlijk betrokken zou zijn in een zaak, zou ik iemand niet verdedigen. Ik ben van Joodse komaf: een nazi-kampbeul die op mij een beroep zou doen, zou ik beleefd afwijzen.

Zomergasten is vanavond om 20.20 uur te zien bij de VPRO op Nederland 2.

Aansluitend, om 23.30 uur, is de keuzefilm van Moszkowicz te zien: Witness for the Prosecution van Billy Wilder (1957). In deze beroemde rechtbankfilm keert de norse strafpleiter Sir Wilfrid Robarts (Charles Laughton) na een hartaanval terug naar zijn kantoor. Hoewel zijn omgeving en met name verpleegster Miss Plimsoll (Elsa Lanchester) hem proberen te dwingen het rustiger aan te doen, dient zich vrijwel meteen een zaak aan die hij niet aan een collega wil overlaten: de zaak van Leonard Vole die een rijke weduwe zou hebben vermoord. Enige getuige à décharge is Vole’s echtgenote, de Duitse oorlogsbruid Christine (Marlene Dietrich).

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen