Wederom grote racisme-rel VI: ‘Waarom grijpt Merel Ek niet in?’

Johan Derksen zorgt wederom voor een enorme racisme-rel rond Vandaag Inside. Zijn uitspraken over politicus Habtamu de Hoop vallen bij veel mensen verkeerd. “Dit is racistisch.”

Johan Derksen en Merel Ek © SBS

PvdA-GroenLinks-Kamerlid Habtamu de Hoop steunt het plan om de komende vijf jaar zo’n 18 miljoen euro uit te trekken om de Friese taal te bevorderen. Hij sprak daar heel enthousiast over voor de Hart van Nederland-camera van Merel Ek en die beelden zijn gisterenavond ook uitgezonden in Vandaag Inside, waar zij aan de bar zat.

‘Hij is geen Fries!’

Johan Derksen vindt echter dat iemand met de huidskleur van Habtamu niet geloofwaardig kan spreken over de Friese cultuur. “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om daar zo over te praten. Hij is toch geen Fries? Kom op, zeg! Waar gaat het over! Ik ben toch ook geen Surinamer?”

De mannen aan tafel beginnen hardop te lachen. Wilfred Genee: “Hahaha. Maar hij spreekt het echt hartstikke goed. Dat is ook heel grappig om te horen!”

De in Ethiopië geboren politicus werd toen hij acht maanden oud was geadopteerd door een Fries stel. Hij groeide op in Wommels en spreekt vloeiend Fries.

Woeste reacties

De uitspraken van Johan zorgen voor woede op X. “Waarom mag een donkere man zich geen Fries voelen? Waarom trekken ze altijd (en overal) in de media de huidskleur erbij?”, zegt mediaondernemer Erik de Vlieger, de schoonvader van SBS 6-presentatrice Dyantha Brooks.

Telegraaf-ster Pim Sedee: “Ouwe opa Derksen is een beetje blijven hangen in de tijd van zwartwit teevee geloof ik. Manmanman.”

Tim kritisch

BNNVARA-ster Tim Hofman is klaar met Johan. “En lachen aan die tafel hè. Kaars in een vrouw? Hilarisch! Zwarte man kan geen Fries zijn? Ook wel grappig! En dan verzamelt straks een redacteur tien van onze tweetjes, en wordt er vanavond aan tafel weer gejankt over cancelcultuur. Zíj zijn het slachtoffer. En een miljoen mensen knikken thuis mee.”

Frans Klein moet ingrijpen, vindt journalist Ton F. van Dijk, tevens oud-baas van Nederland 1. “Probleem is dat iedereen met een kleur in deze opvatting geen Nederlander is. En dat wordt niet in de kroeg verkondigd, maar op de vaderlandse TV. Onder verantwoordelijkheid van Frans Klein, die letterlijk ziel aan duivel heeft verkocht als ie dit laat passeren.”

Glibberige Genee

De andere tafelgenoten liggen ook onder vuur. Journalist Kustaw Bessems: “De glibberige act van Genee die af en toe zogenaamd op de rem trapt of Derksen aanspreekt is onmisbaar onderdeel van hetzelfde verdienmodel. Zo is het acceptabel en duurzaam. Snap niet dat mensen meegaan in dat toneelstukje. Is eigenlijk de meest wezelige, ergerniswekkende rol.”

Onderzoeksjournaliste Kim van Keken: “Precies. Ze volgen het script. ‘Jongens, we hebben een klein dipje in de kijkcijfers, gooi er maar weer even wat racistische drek in.’ Iedereen die daar zit werkt er aan mee en krijgt er goed voor betaald.”

Merel zwijgt ook

En Merel Ek dan? Uitgerekend zij hield het interview met Habtamu en zwijgt. “Ik denk: Merel Ek hoort het aan, denkt: dit kan echt niet, en concludeert meteen dat ze ook haar hypotheek moet betalen. Zo cynisch is het ongeveer”, zegt schrijver Chris Aalberts.

Historicus Nadia Bouras: “Ze lijkt het walgelijk te vinden. Maar inderdaad: door daar te zitten, legitimeer je die racistische drek.”

Chris: “Dat denk ik dus ook.”

Albert grijpt niet in

Ook Albert zei er niets over, merkt RTL-gezicht Thijs Zeeman op. “Dat Vandaag Inside is een soort Ajax dit seizoen… Net wanneer je denkt dat de absolute bodem wel is bereikt, blijkt het tóch nog n tandje erger te kunnen. Het argeloze racisme is t échte gif. Even uit de losse pols. En Albert maar lachen. Verdrietig dit.”

Even Tot Hier-schrijver Maarten Hopman: “Het racisme van Derksen kenden we al, maar ik schrik toch iedere keer weer van zo’n tafel/studio waarin werkelijk niémand hem erop aanspreekt. Sterker nog; ze lachen mee, ze geven voorzetjes. Regie zet de foto klaar in beeld en hoppa, lachen! Collectieve actie.”

Reactie

Habtamu reageert in het Fries:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Merel Ek had moeten ingrijpen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen