VPRO niet blij met schnabbelende eindredacteur van Arjen Lubach

De VPRO is absoluut niet blij met Janine Abbring, de schnabbelende ex-vriendin en eindredacteur van Arjen Lubach. “We zijn niet enthousiast over haar keuze om reclame te maken.”

Arjen Lubach en Janine Abbring © NPO

Na Sander Schimmelpenninck en Özcan Akyol maakt nu ook Janine Abbring reclame voor de online pensioenbank Brand New Day. Het leidt tot gefronste wenkbrauwen, omdat de vrouw die zes jaar lang Zomergasten presenteerde momenteel eindredacteur is van De Avondshow met Arjen Lubach. Haar betrouwbare NPO-imago gebruikt ze nu om te cashen.

‘Dit is raar’

Het is verwerpelijk, vinden critici als oud-KRO-directeur Ton Verlind. Dit kan gewoon niet, schrijft hij op Spreekbuis. “Het zou toch raar zijn wanneer hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant ineens zou opduiken in de reclame van een verzekeringsmaatschappij? Of politiek commentator Wouter de Winther beleggingsproducten zou aanprijzen?”

Niemand zou nog geloven in hun onafhankelijkheid, schrijft Ton. “Maar bij de publieke omroep die toch al zo onder een vergrootglas ligt, kán het, gebeurt het ook. Zonder gêne én in strijd met de regels die bepalen dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan winst van derden.”

Monddood

Janine brengt Arjen in een lastig parket. “Als de journalistieke mores van de Volkskrant worden gevolgd heeft Abbring met het aanvaarden van deze klus het programma van Arjen Lubach monddood gemaakt in de brisante discussie [over het huidige pensioenstelsel].”

Zelf ziet Janine geen enkel probleem; ze wil anders zzp’ers waarschuwen. Op NPO Radio 1: “Ik ben zzp’er en ga van contract naar contract, anders dan voormalig omroepbonzen met dikke eindloonregelingen. Ik moet voorzien in mijn eigen pensioen. Ik merkte dat veel collega zzp-ers amper over hun pensioen nadenken en er niks voor hebben geregeld.”

VPRO niet blij

De VPRO is niet blij met de keuze van Arjens eindredacteur. “Janine Abbring is niet in dienst van de VPRO. Ze is als freelance programmamaker en presentator werkzaam voor meerdere omroepen en opdrachtgevers. De VPRO is niet enthousiast over deze keuze, maar het is niet strijdig met het huidige contract.”

“Wij hebben van Janine Abbring begrepen dat contractueel is vastgelegd dat affiliatie met deze pensioenaanbieder op geen enkele wijze van invloed zal zijn op haar werk voor VPRO-programma’s. Daarnaast heeft Janine Abbring laten vastleggen dat het haar in al haar werk vrij staat óók kritisch over deze pensioenaanbieder te berichten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Maakt Janine Abbring zichzelf ongeloofwaardig als reclamezuil?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen