Eva Jinek meedogenloos voor stagiaires: ‘Jij gaat het niet redden!’

Eva Jinek is heel streng voor de stagiaires die op haar redactie werken. Als een van hen niet snel genoeg opstaat bij breaking news, dan schiet ze die meteen af. “Jij gaat het niet redden!”

Eva Jinek © RTL

Het mag in de media dan wel de hele tijd over de werksfeer bij De Wereld Draait Door gaan, maar op de redactievloer van Eva Jinek zijn de verwachtingen óók heel hooggespannen. De presentatrice kan zelf zo ongeveer zwemmen in haar vakantiedagen, maar als haar werknemers lui gedrag vertonen, dan verfoeit ze dat.

Volumeknop

Eva wijst in de podcast Jonge Jaren vooral op de stagiaires die bij haar rondlopen. “Als ik op de redactie ben en er gebeurt iets met breaking news… Er zijn altijd stagiaires bij ons op de redactie. Als ik eerder opsta om de volumeknop harder te zetten van de televisie die aanstaat dan een stagiair, dan denk ik: ‘Jij gaat het niet redden.’”

Oei, weten haar stagiaires dat ook? Lachend: “Ik hoop het nu wel.”

Ze kunnen ook positief opvallend, zegt Eva. “Er werken heel veel mensen bij mij op de redactie die ooit begonnen zijn als stagiair. (…) Er zijn er genoeg die ik gezien heb, omdat ze elk laatste detail van wat ik aan ze vroeg of wat hun taken waren zo hebben gedaan dat ik dacht: hé, wie is dat jonge meisje of jongen die zo goed…”

Voet tussen deur

Dat werkt het best, aldus Eva. “We hebben er zo veel door de jaren heen op die manier aangenomen. Dus het werkt echt. (…) Je moet zorgen dat je die stageplek krijgt, maar als je binnen bent, dát is je kans om te laten zien wie je bent. En dat zit hem in elke… Het is hoe je groet als je binnenkomt. Het is hoe je meedenkt in een vergadering.”

Ook al wordt er niets expliciet aan jou gevraagd, zegt Eva. “Je kunt gewoon wachten totdat iedereen uitgepraat is. Zeg je: ‘Trouwens, ik zat nog te denken, misschien is dit een leuk idee.’ Geloof me, dat valt echt op. En dat onthouden mensen en die mensen worden aangenomen.”

M&M’s voor Charles

Zelf was Eva ook zo toen ze stage liep bij Charles Groenhuijsen. Ze haalde altijd salades voor hem. “En hij wilde ook heel graag M&M’s erbij hebben. Veel mensen wachten tot de ultieme klus om te laten zien wat ze kunnen of wie ze zijn. Om echt hun uiterste best te doen. Dat werkt niet in mijn optiek.”

Ze vervolgt: “Hoe klein, betekenisloos en ongezien de klus ook is: die doe je zo goed mogelijk. En als je dat steeds met alle klussen doet… De ijskast schoonmaken in Washington bij de stageplek, salade halen, op tijd zijn op je werk, meedenken, ook al vraagt niemand je om mee te denken… Die verzameling van deze kleine momenten bouwt zich op.”

‘Wie is dat?’

Uiteindelijk val je dan vanzelf op, aldus Eva. “Dan denkt iemand in een keer: wie is degene die de hele tijd die salades voor mij haalt? Want die haalt ze op tijd, die haalt ook nog de M&M’s en die had ook nog wat ideeën voor morgen, voor een klus. Dat is hoe het werkt. Dan zien mensen jou.”

Eva walgt van lakse mensen. “We kijken niet naar elkaar om laksheid te zien, hè. Je wil iemand in optima forma zien. Je wil iemand zien die op het scherpst van de snede, met enthousiasme, met energie iets zit te vertellen. (…) En mensen die heel laissez-faire zijn of heel laconiek… Ja, dat maakt ook minder indruk.”

Snel boos

Volgens Rob Goossens wordt Eva achter de schermen van haar talkshow altijd direct boos als iets niet helemaal volgens het draaiboek verloopt. Daar wordt de talkshowdiva in het interview niet naar gevraagd, maar wel geeft ze aan héél erg op de details te zitten.

Eva: “Dit is de kern van hoe ik denk over dingen: ieder detail telt. (…) Als je wil dat iets heel mooi is of doorwrocht of uitgedacht of een diepere laag heeft, dat het mensen raakt, dat het zin heeft, dat je weet hoe je moet reageren als het anders gaat dan je denkt, dan moet je het tot in detail voorbereiden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Voor wie zou u liever werken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen