Talpa test eigen sterren met nepmails: ‘Vol dansende poppetjes’

De beveiligingsafdeling van Talpa heeft het voltallige personeel nep-phishingmailtjes gestuurd om te testen hoe scherp het personeel precies is. “Ik ben erin getuind”, bekent Niels van Baarlen.

Niels van Baarlen © Radio Veronica

Een phishing-mail is een misleidende e-mail waarmee kwaadwillenden proberen om gevoelige informatie te stelen, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Het is zeer belangrijk dat medewerkers van bedrijven niet op een link in zo’n e-mail klikken, anders kan schadelijke software het bedrijfsnetwerk binnendringen en systemen platleggen.

Fake phishingmails

Er is Talpa veel aan gelegen om dit te voorkomen en daarom wordt het personeel regelmatig getest op oplettendheid. Niels van Baarlen is er direct ingetrapt. “Bestudeer jij echt een mailtje goed als je het krijgt?”, zegt de sidekick, die vanaf maandag te horen is in de belangrijkste radioshow van Radio 538, in het programma van Tim Klijn.

Collega Tim daarop: “Zeker, ja.”

Niels: “Heb je wel eens gedacht dat je denkt: deze is ehh…”

Tim: “Ja, dat heb ik vaak. Er worden intern ook nog wel eens van die fake phishingmails gestuurd.”

‘Ben erin getuind’

Niels is dus zo’n type dat daar direct intrapt. “Ik ben erin getuind vorige week.”

Tim: “Er was een bericht namens de directie, maar die kwam van buitenaf, stond er groot boven.”

Niels: “Die heb ik toch geopend en toen heb ik gemaild naar de servicedesk van: ‘Joh, luister, ik heb dit mailtje geopend. Wellicht was het een test, dan helemaal niks aan de hand, anders hebben we een probleem nu.’ Toen zeiden ze inderdaad: ‘Het was een test, wil je nog even je mond houden tegen de collega’s?’ Om even iedereen te testen.”

Dansende poppetjes

Tim vindt Niels niet erg scherp. “Ik zit in een aantal groepsapps hier bij Talpa en in een van die groepsapps stond meteen van: ‘Pas op, jongens, phishing-mail!’”

Niels: “O, wat flauw. O, wat flauw. Serieus? Ik heb daar netjes mijn mond over gehouden.”

Tim: “O, wat keurig. Maar je kon het toch zien, want er stond: ‘Namens de directie’, en het kwam van buitenaf.”

Niels: “Ja, natuurlijk, maar je bent in de snelheid, je doet drie dingen tegelijk. Van die dansende poppetjes kwamen in beeld. Je denkt toch: ik klik er even op. Alles over de creditcard stuur ik wel gelijk weg.”

Mailtjes van ICS

Collega-sidekick Rick Romijn heeft ook vaak last van dat soort mailtjes. “Ja, ik krijg ook allerlei mailtjes van ICS, de creditcard.”

Tim: “Op het moment dat het écht belangrijk wordt, dan gaan ze het via de post sturen. Ik gooi ze ook altijd weg.”

Rick: “Ik kreeg vorige week nog wel de vraag of ik mijn pincode wil geven. Ja, ik denk altijd maar zo: die gasten geven minder uit dan mijn vrouw. Hahahahaha!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Niels van Baarlen klikt gelijk op de link in een nep-phishing-mailtje. Verbazingwekkend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen