Merel Ek aangevallen door Sywert van Lienden: ‘Dit is echt absurd’

Merel Ek wordt keihard aangevallen door Sywert van Lienden. De mondkapjesboef vindt dat de sterverslaggeefster van Hart van Nederland ‘absurde’ vragen stelt aan de premier.

Merel Ek en Sywert van Lienden © SBS 6, YouTube

Minister-president Mark Rutte werd vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie behoorlijk pittig ondervraagd door Merel Ek, verslaggeefster van Hart van Nederland en vaste gast van Vandaag Inside. “Meneer Rutte, voelt u zich verantwoordelijk voor het vertrouwen in de politiek in Nederland?”, was haar hoofdvraag.

Geen serieuze vraag

Het fragment daarvan gaat viral op sociale media, omdat Rutte wat geprikkeld reageert: “Dat soort algemene vragen gaan naar een vraag die u wil stellen… Stel gewoon uw vraag, want dit zijn van die open deuren… Ja, natuurlijk voel ik me verantwoordelijk voor het vertrouwen in de politiek in Nederland. Dat is toch logisch?”

Rutte vindt dat Merel iets beter haar best moet doen als journaliste. “Laten we nou op zo’n vrijdagmiddag ook een serieuze persconferentie hebben. Ik vind het geen serieuze vraag.”

‘Mevrouw…’

Merel houdt voet bij stuk. “U vindt het geen serieuze vraag?”

Rutte: “Nee. Daar kan ik toch alleen maar ja op zeggen? Het is toch idioot als je daar nee op zou zeggen?”

Merel: “Nou ja, dat weet ik niet.”

Rutte: “Nou, maakt niet uit. Vertel.”

Merel: “Denkt u dan dat u een van de redenen bent dat het vertrouwen in Nederland zo laag is in de politiek?”

Rutte even later: “Mevrouw, ik heb in 2021 de verkiezingen gewonnen, dus dat zou toch raar zijn dat de VVD 34 zetels haalt als ik zo gewantrouwd word?”

‘Herken het wel’

Het levert gemengde reacties op: de een vindt het inderdaad een slechte vraag van Merel, de ander vindt het goed dat ze zo kritisch op hem is.

Marcel van Roosmalen heeft in Marcel & Gijs zijn begrip uitgesproken voor Rutte. “Ik herken het ook wel een beetje. Je zit aan het einde van de week en dan krijg je zo’n obligate vraag. Wat moet zo’n man ermee? Je bent allemaal wel eens een beetje chagrijnig.”

Collega Gijs Groenteman: “Zo ken ik Mark Rutte helemaal niet. Hij is toch altijd de opgeruimdheid zelve? Binnenskamers schijnt hij verschrikkelijk te zijn, maar naar buiten toe is hij altijd zo aardig.”

Aanval van Sywert

Tafelgast Henk Westbroek heeft ook wel enig begrip voor Rutte. “Kijk, die man heeft 95 van die oprotvoorstellen aan zijn lijf gehad, dus op een gegeven moment wordt alles je te veel.”

Mondkapjesboef Sywert van Lienden valt Merel echter keihard aan. Hij twittert: “Zo’n fragment toont in dit geval vooral dat de journaliste in kwestie zélf bijdraagt aan het wantrouwen in de politiek. Absurde manier van interviewen door SBS. Prima antwoorden van Rutte.”

Fragment

Het fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Mark Rutte vindt de vragen van Merel Ek niet serieus. Wat vindt u?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen