Ali B heeft weinig perspectief: ‘Hij blijft hoe dan ook áltijd verdacht’

Het carrièreperspectief van Ali B is zeer somber. Zelfs als hij uiteindelijk níet vervolgd wordt voor verkrachting, dan zal een comeback volgens advocate Clarice Stenger nog steeds lastig worden.

Ali B en Clarice Stenger © Instagram, RTL

Ali B is van alle hoofdpersonen uit de rel over The Voice of Holland misschien wel het hardst gevallen. De onthullingen in de BOOS-documentaire van Tim Hofman hebben televisiekijker geshockeerd: hoe hebben we ons zó in hem kunnen vergissen? Er zijn drie aangiftes tegen de rapper gedaan, waaronder een van verkrachting.

Ali in de luwte

Nog altijd is niet besloten of Ali B ook vervolgd gaat worden in deze zaken. “De advocaat van Ali B moet toch ook de deur platlopen bij het OM om te zorgen van: de zaak moet geseponeerd worden! Als hij al voor de zomer gehoord is!”, merkt Angela de Jong op in de talkshow Jinek.

Strafrechtadvocate Clarice Stenger, bekend van RTL Boulevard, daarop: “Zij kiezen ervoor, en ik denk dat dat verstandig is, om gewoon in de luwte te blijven en liever niet in de media te melden waar ze mee bezig zijn.”

Gastvrouw Eva Jinek: “Maar de cliënt, de verdachte, heeft als het straks niet waar is ook al een jaar lang geleden onder deze…”

‘Hij blijft verdacht’

Ali zal áltijd blijven lijden onder deze aangiftes, denkt Clarice. “Deze mensen kunnen op dit moment helemaal niks en ook al wordt straks die zaak geseponeerd, dan zal iedereen altijd zeggen: ja, geseponeerd, dat is gewoon omdat er geen bewijs was, maar dat betekent niet dat ze het niet gedaan hebben. Dat is natuurlijk onzin. Dat is heel moeilijk.”

Eva: “Weten we eigenlijk al hoe we om moeten gaan met mensen die verdacht worden van zoiets? Wat we nu zien met mensen die in de publiciteit komen is dat ze de facto uit de samenleving worden gezet. Al wordt die zaak geseponeerd, dat zei je net ook: jouw werkende leven is in elk geval voorbij, jouw publieke leven is voorbij.”

Leuke kant

Clarice benadrukt dat Ali nog steeds een leuke man kan zijn. “Als je nu ziet willen we heel graag een standpunt innemen: goed of fout. Dat zie je ook bij de verdachten van The Voice. Die werden teruggebracht tot het feit waarvan ze verdacht werden. Je bent niet meer een mens daarnaast.”

“Mensen gaan het pas inzien of voelen op het moment dat het iemand is die je kent. Dan denk je: maar het was altijd een heel aardige man! Dat is nog steeds zo, alleen hij heeft dit mogelijk wel gedaan. Dat betekent niet dat hij niet meer die leuke kant kan hebben. Dat dat naast elkaar kan bestaan is denk ik wel iets dat terug moet in die maatschappij.”

Borsato’s muziek

Angela denkt daar iets anders over. “Het zijn natuurlijk allemaal mensen die afhankelijk zijn van de goodwill van het publiek. Je kunt wel zeggen dat ze nog niet veroordeeld zijn en ze hebben misschien ook geen strafbare feiten begaan, maar het feit dat ik normaal een liedje van Marco Borsato meezing en nu denk van…”

“… Ja, maar na alles wat ik over jou heb gehoord, gast, en wat jij niet ontkent en waarvan die meisjes toch zeggen dat het is gebeurd… Ik hoef jouw muziek niet meer! Dat is toch anders dan een anonieme timmerman die bij een baas werkt en naar het volgende adres gaat waar hij is besteld.”

Clarice: “Dat is wel persoonlijk, denk ik. Dat is jouw persoonlijke mening en wel meer mensen zullen dat hebben.”

Fragment

Een fragment uit Jinek:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als Ali B níet vervolgd wordt, ziet u hem dan graag weer terug in tv-jury's?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen