Eva Jinek stelt ernstig teleur: ‘Stop met dat Libelle-gemuts!’

Eva Jinek zorgt voor gevoelens van teleurstelling bij Kitty Herweijer en Elif Isitman, de vrouwen achter de Telegraaf-podcast Ongefilterd. “Ze is voor mij echt van een voetstuk gevallen.”

Eva Jinek, Kitty Herweijer en Elif Isitman © Videoland

De driedelige serie die Eva Jinek heeft gemaakt over het moederschap wekt bij veel vrouwen ergernis op. Eva beweert in drie afleveringen van een half uurtje allerlei taboes te doorbreken, maar critici – en dan vooral vrouwen – vinden dat vooral publiciteitspraat. Die stellen dat er juist al ongekend veel gekletst wordt over moederproblematiek.

Irritainment

Kitty Herweijer, journaliste van De Telegraaf, heeft naar De Wereld van Eva gekeken en spreekt over ‘irritainment’ en een ‘ergernis’. “Waar ik me een beetje aan erger is dat het woord ‘taboe’ nogal snel wordt gebruikt. Het is heel irritant hoe dat voor alles wordt ingezet, terwijl het meestal helemaal niet zo controversieel is”, zegt ze in de podcast Ongefilterd.

Ze vindt Eva enorm tegenvallen. “Ik was persoonlijk erg teleurgesteld, want ik vond Eva Jinek altijd echt heel tof. Toen zij begon dacht ik echt: zo’n soort vrouw heb je eigenlijk niet echt in Nederland. Ze deed me een beetje denken aan zo’n Amerikaanse talkshowanchor.”

Libelle-tour

Eva was altijd zo veelbelovend, vindt Kitty. “Ze ziet er altijd uit om door een ringetje te halen, is een supercoole chick, heeft ook die Amerikaanse achtergrond, mooie kleding enzo en superscherp en intelligent. Ze kan helemaal mensen zo affikken, zoals Mart Smeets ofzo toen hij heel vervelend zat te doen.”

Daar is volgens Kitty niet veel meer van over. “Ik vind het gewoon heel jammer dat ze dan nu opeens op die Libelle-tour gaat en dat we dan opgescheept zitten met de zoveelste clichés. Dat ergert mij gewoon heel erg.”

Voetstuk

Co-host Elif Isitman is het daarmee eens. “Voor mij is ze ook best wel van een voetstuk gevallen. Ik vond haar journalistiek ook altijd best wel een voorbeeld. Dit is wel het bewijs dat als je een kind krijgt, je verandert als vrouw.”

Ze vervolgt: “Eva Jinek was zo’n type vrouw waarvan je dat dan niet zou verwachten. Dat je denkt: die blijft wel gewoon zichzelf zeg maar. En dan zie je dus dit. Toen ze die documentaire ging aankondigen bij Beau, zat ik ernaar te kijken en toen dacht ik ook echt van: wat is er met jou gebeurd?”

Gemuts

Eva had beter iets kunnen maken over vooroordelen die er zijn over werkende moeders, vindt Elif. “Wat ik van Eva Jinek had verwacht als powervrouw en feministisch rolmodel is dat zij zoiets zou aankaarten en niet zo zou meegaan in het oeverloze gemuts over (zet zeurstemmetje op, red.): oh, het doet zo’n pijn en dan heb je hechtingen!”

Overigens merkt Elif wel dat ze gereserveerd is met het uiten van haar kritiek. “Eva zei bij Beau dat ze zich heel erg kwetsbaar opstelt met deze documentaire. Ergens vind ik het dus een beetje lullig om haar af te fakkelen. Alleen maar lof en liefde voor haar verder, maar dit had ze gewoon niet moeten doen.”

Ongefilterd

De podcast Ongefilterd:

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen