‘Arjen Lubach moet hoger salaris krijgen: van twee ton naar 1 miljoen’

Arjen Lubach moet fors meer betaald krijgen bij de NPO, vindt tv-kenner Victor Vlam. Hij pleit voor een uitzonderingsregel, zodat zijn salaris omhoog kan van twee ton naar één miljoen euro.

Victor Vlam en Arjen Lubach © SBS 6, NPO

De meeste A-sterren bij de publieke omroep verdienen het salarismaximum, dat dit jaar op 216.000 euro ligt. Het is aannemelijk dat Arjen Lubach als presentator van een dagelijks programma ook twee ton krijgt. Veel te laag, vindt tv-kenner Victor Vlam dat. Hij pleit in zijn podcast De Communicado’s voor een veel hoger salaris.

Zwaar werk

Victor adviseert om Arjen te verhuizen naar het zevenuurslot van NPO 1. “Dan moet hij waarschijnlijk wel wat meer werken en dat is echt zwaar werk. Ik heb te doen met Arjen Lubach, want het is een zware baan. Ik denk dat we daar echt eerlijk over moeten zijn. Daarom wil ik het volgende als oplossing presenteren: geef hem meer geld.”

Arjen krijgt veel te weinig, vindt Victor. “Wij waarderen onze toptalenten wat mij betreft te weinig. Arjen Lubach zit zoals het er nu naar uitziet onder de WNT-norm, en die zit in 2022 op 216 duizend euro per jaar inclusief allerlei toeslagen. Ik zou er gewoon voorstander van zijn om die man net als Eva Jinek gewoon een miljoen per jaar te geven.”

16 miljoen

De Amerikaanse evenknieën van Arjen krijgen ook veel meer geld, zegt hij. “Ik denk dat er heel veel mensen over gaan vallen, maar ik denk dat dat onterecht is. Ik heb even uitgezocht hoeveel Stephen Colbert verdient in de Verenigde Staten. Hij maakt eenzelfde soort programma als Arjen Lubach en hij krijgt 16 miljoen. Dat is een gigantisch bedrag.”

Victor vervolgt: “Jimmy Fallon krijgt ook 16 miljoen per jaar en Jimmy Kimmel 15 miljoen per jaar en James Corden 9 miljoen per jaar. Dat zijn allemaal mensen die aanzienlijk meer verdienen dan Arjen Lubach voor hetzelfde werk en dezelfde werkdagen. Dat geeft wel aan dat dit iets is wat meer beloond mag worden.”

Te laag salaris

Maar in Amerika kijken er toch veel meer mensen? “Het programma van Stephen Colbert, de meest bekeken latenightshow in de Verenigde Staten, (…) schommelt een beetje rond de 3 miljoen kijkers. Dat betekent dat hij met zijn salaris van 16 miljoen slechts drie keer zoveel kijkers heeft als Arjen Lubach met zijn salaris van nog geen 200 duizend.”

“Dan denk ik wel: dit is gewoon een te laag salaris. Wat Arjen Lubach doet heeft een maatschappelijke waarde, omdat hij complexe onderwerpen goed weet uit te leggen op een grappige en toegankelijke manier voor een groot publiek. Dit is iemand die we moeten koesteren, dit is een uniek talent.”

Afspraak

Het zou goed zijn als de NPO-top tot het inzicht komt dat er vijf keer zoveel geld moet naar Arjen, besluit Victor. “Laten we hem gewoon een miljoen per jaar geven en maak de afspraak: vijf dagen per week, negen maanden per jaar De Avondshow.”

Het werkt volgens hem twee kanten op. “Het zal een harde paar jaar werken worden, maar tegelijkertijd hebben we daar als Nederland profijt van.”

De Communicado’s

De podcast De Communicado’s:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen