Talitha Muusse werd gepest bij Op1: ‘Geen contact meer met Sven’

Talitha Muusse heeft nare herinneringen aan haar tijd als presentatrice van Op1. Ze is naar eigen zeggen gepest bij de talkshow. “En Sven Kockelmann? Daar heb ik geen contact meer mee.”

Sven Kockelmann en Talitha Muusse © Wessel de Groot

Dik een jaar geleden stopte Talitha Muusse per direct met de presentatie van Op1 vanwege bloedbonje achter de schermen. Ze mocht vanwege haar pittige uitspraken over minister-president Mark Rutte namelijk niet meer meepraten over politieke onderwerpen. Ze blikt erop terug in de podcast Uitblinkers.

Pesterijen bij Op1

Het was volgens Talitha een afschuwelijke tijd. Ze werd naar eigen zeggen gepest door collega’s. “Je merkt bij alles wat je inbrengt dat het heel snel van tafel wordt geveegd. Dan zeiden ze tegen me dat het niet journalistiek is of dat die gast het niet lekker doet op televisie. Echt duizend-en-een redenen. Tot aan gewoon nog ergere dingen.”

Wat dan? “Dat als ik even naar het toilet was, dat de vragen die ik in het draaiboek had opgeschreven gewoon gewist werden enzo. Dat soort gekke dingen. Middels pesterijen ook. Ik werd gewoon heel vaak een beetje buitengesloten van het gesprek of belachelijk gemaakt om mijn mening. Er werd me ook verweten dat ik geen journalistieke houding had.”

Ducttape

Het toppunt was dus dat ze niet meer mee mocht praten over politiek, aldus Talitha. In haar laatste uitzending hield ze daarom twintig minuten lang haar mond tijdens een politiek interview. “Toen had ik gewoon met een T-shirtje onder mijn blouse moeten gaan zitten ofzo of dan had ik ducttape uit mijn zak moeten halen en het op m’n mond moeten plakken.”

“Of gewoon keihard het gesprek moeten onderbreken. Ik had kunnen zeggen: ‘Beste kijkers, er is mij gevraagd om twintig minuten niet mee te praten omdat mijn opvattingen over Pieter Omtzigt en ‘functie elders’ niet wordt gewaardeerd, maar ik ga het toch doen.’ Dat was mooie televisie geweest.”

Sven Kockelmann

Vindt Talitha dat co-host Sven Kockelmann haar voor de bus heeft gegooid? “Nee. Hij heeft mij niet voor de bus gegooid. Dat is echt de KRO-NCRV.”

Hij heeft het ook niet voor haar opgenomen. “Hij is er ook niet voor gesprongen, nee. Hij is niet zelf voor de bus gesprongen om mij de klap te besparen. Haha. Hij had ook iets tussen de wielen kunnen steken, dat heeft hij ook niet gedaan. Maar hij heeft me ook niet voor de bus gegooid.”

Contact

Ze hebben geen contact meer, aldus Talitha. “Nee. Nooit meer, nee. Het is sowieso allemaal heel raar verlopen, maar dat is wel raar ja dat je elkaar daarna niet meer spreekt, terwijl je wel samen zo’n avontuur aangaat. Hij vindt gewoon oprecht dat ik een fout heb gemaakt door me zo uit te laten over dat functie-elders-debat.”

Ze heeft sowieso geen vrienden overgehouden aan haar tijd bij Op1. “De dag dat ik besloot om de laatste uitzending niet te doen, ging er ook een appje rond naar alle omroepen en presentatoren dat niemand contact met mij op mocht nemen. Zo’n cultuur is het, hè, een soort angstcultuur. ‘Niemand mag met Talitha contact opnemen.'”

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen