Giel Beelen baalt na vijf jaar nog steeds van apengrap Sylvana Simons

Giel Beelen zit er na vijf jaar nog steeds mee dat sommige mensen hem een racist vinden vanwege zijn apengrap over Sylvana Simons. “Het komt regelmatig boven”, bekent de radiomaker.

Giel Beelen © Annemieke van der Togt

De toen nog bij NPO 3FM werkzame Giel Beelen zorgde eind 2016 voor enorm veel controverse met een grap over Sylvana Simons. Hij liet apengeluiden horen waarna hij riep: ‘Rustig Sylvana!’ Al snel betuigde hij spijt, maar toen was het al te laat. “Ik zei het in een ‘split second’, maar het was smakeloos.”

Enorm k*t

Giel rakelt het nu zelf weer op in de LINDA. Als hij gevraagd wordt of er iets is waar hij spijt van heeft, antwoordt de radio-dj: “Dan popt toch direct Sylvana Simons in mijn hoofd, want wat er toen gebeurd is, vind ik nog steeds enorm kut. Ik denk er niet dagelijks aan, maar het komt regelmatig boven.”

Waarom denkt hij er nog steeds vaak aan? “Ook omdat de meeste mensen de helft van het verhaal hebben gehoord en alleen maar denken dat ik op de radio een link heb gelegd tussen een aap en Sylvana. Dat was niet zo, die link was er al: ik haakte in op iets wat Johan Derksen eerder die week had gezegd.”

T*ringlijer

Er is voor Giel niets ergers dan een racist genoemd te worden. “Ik vind het prima als mensen mij vervolgens een teringlijer vinden, maar een racist… Ik voel nog steeds ernstig de behoefte om dat recht te zetten.”

“Maar uiteindelijk is wat de rest van het land denkt niet het belangrijkste: ik weet dat Sylvana en ik goed zijn, dat zij het begrijpt en weet dat ik haar niet wilde kwetsen.”

Lees ook

Sylvana Simons: ‘Giel en Johan beloond voor racisme’ (december 2016)

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen