NPO-heerser Frans Klein onder vuur: ‘Absurd hoeveel macht hij heeft’

Frans Klein, de televisiebaas van de NPO, ligt weer eens onder vuur. Hij is in opspraak omdat hij de publieke televisie verminkt met infantiel tv-amusement en denkt daar gewoon mee weg te komen.

Frans Klein © NPO

Waardevolle programma’s als Andere Tijden, Opsporing Verzocht en Radar worden geslachtofferd om Edsilia Rombley met chocolade te laten spelen en Jandino Asporaat gillend door het land te laten trekken. Het doel is onbegrijpelijk: jongeren weer terug naar de lineaire tv trekken. Dat is een onhaalbare kaart en al helemaal met dit soort televisie.

Frans verdedigt kleuterschool

NPO 1 ziet álle vier de programma’s die onder vuur liggen vanwege het kleuterschoolniveau één voor één floppen, maar televisiebaas Frans Klein heeft wederom de grootst mogelijke moeite om door het stof te gaan. Hij zat woensdag in De Vooravond en gisteren in Nieuwsuur, maar weerkaatste alle kritische vragen met ingestudeerde praatjes.

Alexander Klöpping vond het Nieuwsuur-interview niet om aan te zien. “‘We willen de verhouding en de mix goed krijgen’ is gel*l voor ‘we stoppen met Andere Tijden. Niet om aan te horen zulk gespin en gedraai van de baas van de videojournalistiek van de NPO”, zegt hij op Twitter.

‘Jeetje, wat goor’

De oprichter van Blendle wordt onpasselijk van Frans. “Die interviews met Frans Klein vandaag zijn ontluisterend. En z’n PR-praat-strategie zo doorzichtig: de hele tijd “ja” zeggen op vragen, om daarna iets heel anders te gaan zeggen. Jeetje wat goor. Helemaal kapotgeprepped door z’n leger aan communicatievolk.”

Zijn idool Angela de Jong, opiniediva van het AD, spreekt van een ‘pr-blunder van de bovenste plank’. “Andere Tijden is dood, lang leve Showcolade! Dat zou zomaar de nieuwe slogan kunnen zijn waarmee de NPO de zomer van 2021 ingaat”, zegt ze. “In het bedrijfsleven worden mensen om minder ontslagen.”

Angst voor Frans

Bastiaan Ragas, zanger en opiniemaker, vindt het schandalig hoeveel macht Frans heeft. “Ik ben vóór de publieke omroep maar de autocratische machtsstructuur van NPO waarbij 1 man, Frans Klein, echt bijna alles bepaalt is totaal absurd. Zijn macht is zo ongekend dat niemand daar iets over durft te zeggen publiekelijk.”

De situatie is volgens hem schrijnend. “Omroepen, makers en producenten sidderen. De angst onder makers voor grote autocratische NPO baas Klein is ongekend.”

Journalist Eric Smit zoekt een collega-journalist die voor Follow the Money onderzoek wil doen naar Frans Klein en zijn vrienden. “Voorwaarde/waarschuwing: je moet geen loopbaan in Hilversum ambiëren.”

Zo doorzichtig

PVV-Kamerlid Martin Bosma, een van de grootste critici van de NPO, vindt het doorzichtig wat Frans Klein probeert met het van de buis halen van Andere Tijden. “Gaap. Gaap. De NPO heeft weer eens MILJOENEN NODIG. En dus komen ze met hun vaste dreigement: het stoppen met Andere Tijden. Waarvan ze weten dat het ‘t favoriete NPO-programma is van politici en opiniebobo’s.”

“Zo voorspelbaar. Zo doorzichtig. En iedereen trapt er weer in”, briest hij.

Fragment

Frans Klein bij Nieuwsuur:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Moet de macht van Frans Klein worden verkleind?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen