K3-meisje lucht hart bij Eva Jinek: ‘Vlaanderen was cultuurshock’

Het opgestapte K3-meisje Klaasje Meijer kon het gisteren nog maar net navertellen bij Eva Jinek: ze is in 2015 in een ware cultuurshock beland toen ze voor de meidengroep naar Vlaanderen verhuisde.

Klaasje en Eva Jinek © Jinek

Na vijf jaar heeft de Nederlandse Klaasje besloten om de meidengroep te verlaten. Ze is lijkbleek teruggekeerd naar Nederland en legde gisteren in de talkshow van Eva Jinek uit hoe onwennig het was om in Vlaanderen te leven. Het was met name lastig om de Vlaamse vuilnisetiquette onder de knie te krijgen, vertelde Klaasje.

Cultuurshock

Eva Jinek was erg benieuwd hoe Klaasje het vond om in Vlaanderen te leven. “Je verhuist naar Antwerpen op het moment dat je het bent geworden. Daar begint eigenlijk de transitie naar een heel ander leven. Was dat – ik bedoel: Antwerpen is helemaal niet ver weg en Nederlanders gaan er ontzettend graag naartoe – toch een cultuurshock voor jou?”

Klaasje daarop bloedserieus: “Ja, een beetje wel. De eerste maand heb ik in een hotel gewoond in Mechelen, dus toen zat ik nog ietsje verder weg. Daarna dacht ik: nee, Antwerpen is toch wel handig, want dan kunnen vrienden ook nog langskomen en met de trein is het gewoon een makkelijke verbinding. Maar het is toch wel een andere cultuur.”

Vuilnisshock

Waar is Klaasje zo enorm van geschrokken? “Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet hoe het werkte met het vuilnis. Ik was natuurlijk ook zo druk en ik wist gewoon niet hoe dat in België ging. Daar moet je dus in bepaalde winkels speciale vuilniszakken kopen, die mag je dan op een bepaalde dag buitenzetten en dan wordt het allemaal opgehaald.”

K3-snoeperd Gert Verhulst had er niets over gezegd. Klaasje: “Ik zag op een gegeven moment vuilnis buiten liggen en daar had ik gewoon mijn zakken bijgezet in alle haast, maar dat bleek een beetje illegale dumping te zijn. Dat soort dingen, die praktische dingen: daar was ik nog helemaal niet op ingesteld.”

Een cultuurshock in Antwerpen. Groeten uit de Rimboe is er niets bij.

Fragment

Het getraumatiseerde K3-meisje bij Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Moet SBS 6 waken voor een Meilandjes-overkill?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen