Jan Kluytmans stopt als tv-coronaster: ‘Ik doe niet meer mee’

Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda, stopt als tv-coronaster. Hij ergert zich aan de tegenstellingen die constant worden gecreëerd in talkshows. Dat zegt hij in het programma Medialogica.

Jan Kluytmans Beeld: Human / Medialogica

Naast de reguliere tv-sterren, kent de lineaire televisie sinds dit jaar ineens ook een hele keur aan coronasterren. Van Ann Vossen tot Diederik Gommers en van Ernst Kuipers tot Jean-Luc Murk: ze zijn bijna niet meer weg te denken uit de talkshows. Wie we straks niét meer zien aanschuiven bij Op1 of Beau, is Jan Kluytmans.

Polarisatie

Jan Kluytmans stopt als tv-coronaster. Hij doet niet meer mee. “Het wordt wel lastig als je in publieke debatten komt waar twee standpunten tegen elkaar worden gezet. Dat is iets wat heel snel leidt tot een verharding in het ene standpunt tegenover het andere standpunt. Ik vraag me af of dat op dit moment bijdragend is.”

De tv draagt bij aan de polarisatie van het coronadebat, vindt Jan. “Mensen hebben denk ik behoefte aan het vertrouwen dat we nu de goede dingen met elkaar doen. Ik zie dat heel veel mensen nu in verwarring raken. Het is ook verwarrend en verwarring in de samenleving draagt er niet aan bij om goed door dit proces te komen.”

Voorzichtiger

De media moeten volgens Jan voorzichtiger zijn en meer nuance moeten aanbrengen. “Ik denk dat de journalisten veel meer moeten nadenken over hun verantwoordelijkheid in het proces, want het is een niet-normale tijd.”

Het lijkt wel alsof bij íeder onderwerp tegenstellingen worden gecreëerd, vindt Jan. “Dat we het normaal vinden dat ieder debat in het publieke domein gevoerd moet worden, ondersteun ik van harte, maar op het moment dat het niet meer bijdraagt, maar zelfs tegenwerkt aan wat met elkaar willen bereiken, dan moeten we daar heel goed over nadenken.”

‘Ik doe niet meer mee’

Jan doet niet meer mee. “Op dit moment vind ik het een gepolariseerd debat. Ik ga me er ook uit terugtrekken en ik doe niet meer mee, want dit is niet een normale manier om met elkaar van gedachten te wisselen.”

“Je bent voor of tegen en als je het een zegt, dan vindt de ene groep dat je het helemaal fout doet, en als je het andere zegt, vindt die andere groep dat. Dat wordt veel te veel uitvergroot en ik zie daar geen nuttige bijdrage om daar nog in te participeren.”

Op1 bevestigt: ‘Spelelement’

Herman Meijer, de hoofdredacteur van Op1, bevestigt in dezelfde uitzending dat het klopt dat er in zijn talkshow altijd leuke tegenstellingen worden gecreëerd, bijvoorbeeld door Maurice de Hond tegenover een wetenschapper te zetten.

De Op1-baas: “Daar zit natuurlijk in de kern een soort spelelement in, dan wel een attractiemoment. Dat je denkt: dit is leuk, dit is spannend, dit is interessant, inspirerend om naar te kijken. Zo zijn we bezig met meningsvorming.”

Angela de Jong is woest over de manier waarop Op1 te werk gaat. ‘Aha, persoonlijke rancune is de reden dat er niet wordt doorgevraagd bij Op1’, luidt de kop van haar column.

Medialogica kunt u bekijken op de NPO Start-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen