NPO 1 in paniek nu Youp twijfelt over conference: ‘Maar heel begrijpelijk’

Frans Klein en Shula Rijxman lopen met rode vlekken in hun nek door de Hilversumse wandelgangen. Hun oudejaarsprogrammering wankelt namelijk door twijfels van cabaretkoning Youp van ’t Hek.

Youp van 't Hek Beeld: BNNVARA

Youp van ’t Hek heeft dit weekend in één of ander nachtprogramma op de publieke radio geroepen dat hij zijn oudejaarsconference mogelijk op het laatste moment intrekt vanwege de coronamaatregelen. Hij wil niet optreden voor een zaal waar maar 30 mensen in zitten. “Ik denk: voor dertig man, dat gaat niet lukken.”

‘Mijn laatste moet spetteren’

Bij de cabaretier leeft de angst dat het een hele kale oudejaarsconference wordt en dat wil hij zichzelf niet aandoen. Youp wijst erop dat dit zijn laatste oudejaarsconference moet worden. “Het moet op oudejaarsavond en waar ik dan bang voor ben is dat op 1 januari iedereen zachtjes tegen elkaar zegt: ‘Als ik hem was, had ik het niet gedaan.’”

Youp moet het als cabaretier natuurlijk hebben van de lach en dertig mensen geven niet bepaald veel energie terug aan de komediant. “Ik ben zo bang dat het geen goede televisie-uitzending wordt. Het is mijn tiende en het is mijn laatste en ik denk dat ik wel echt wil spetteren op televisie.”

Ziet hij een oplossing? “Ik hoop dat ik een paar mensen kan overtuigen in wie het moet organiseren dat er iets meer mensen in Carré mogen. Als het bij dertig blijft, denk ik dat ik het niet doe. Dat meen ik serieus, voor tv niet.”

Albert begrijpt Youp

Theaterkenner Albert Verlinde heeft veel begrip voor Youp, zei hij zondagavond in Shownieuws. “Ja, ik begrijp het absoluut. Het is het Wim Kan-trauma, hè? Wim Kan heeft één oudejaarsconference te veel gedaan. Dat deed hij eigenlijk voor zijn vrouw, die ziek was, en hij wilde toch nog een oudejaarsconference doen.”

Die conference was niet zo goed, herinnert Albert zich. “En er keken 8 of 9 miljoen mensen. Meteen na Oud en Nieuw zeiden mensen: ‘Dat had hij niet moeten doen.’ Daar heeft hij mee te maken op dit moment.”

Respect

Collega Evert Santegoeds: “Ik vond de vorige al niet zo sterk van Youp, moet ik eerlijk zeggen.”

Albert, door Youp ook wel een ‘ijdele nitwit‘ genoemd, daarop: “Nou, dat weet ik niet, maar ik vind wel dat als iemand die traditie opgebouwd heeft en zijn tiende gaat doen en daar afscheid van neemt, dan vind ik wel dat je daar met respect over moet praten.”

De showkenner: “De conference bouwt hij altijd op door in kleine zalen te beginnen en dan naar grote zalen te gaan. Hij doet nu try-outs met 30 man, maar je bent er naartoe aan het werken dat je het met 250 man in Carré kan doen. Dat wordt hem nu afgepakt en er is geen zicht dat het beter wordt.”

BNNVARA reageert

BNNVARA heeft aan Shownieuws laten weten: “De oudejaarsconference komt tot stand in nauwe samenwerking tussen Youp en BNNVARA. Samen met Youp houden wijde ontwikkelingen de komende weken in de gaten, en natuurlijk hopen we allemaal van harte dat het gaat lukken. Meer valt er op dit moment niet over te melden.”

Albert tipt BNNVARA om voor de zekerheid een oudejaarsspecial van Even Tot Hier te gaan produceren en achter de hand te houden.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen